Hlavní navigace

Spořicí účet je fajn, ale může se prodražit (1. část)

4. 10. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Srpnové zvýšení úrokových sazeb centrální bankou dalo některým bankám příležitost přilákat nové klienty na spoření. Jenže každá mince má dvě strany.

Na počátku bylo oranžové konto… Pojem ING Konto je pro většinu střadatelů, kteří se aktivně zajímají o své finance, známý. Mnoho let nabízelo ING Konto nejlepší přidanou hodnotu pro zhodnocování financí: slušnou úrokovou sazbu a nulové náklady na provoz účtu. To se konkurenci nelíbilo a ostatní banky začaly rovněž nabízet svoje varianty spořicích účtů. Jenže většina spořicích účtů má se spořením společné jen jméno. Zatímco v některých bankách je spořicí účet spíše lepší variantou termínovaného vkladu, jinde je skutečným flexibilním pomocníkem. Jaká je současná nabídka na trhu?

BAWAG Bank

Spořicí účty u BAWAG Bank najdete hned tři. Speciální sazbu 2,25 % p.a. obdrží pouze klienti banky s hypotečním úvěrem a jejich rodinní příslušníci. Pro ostatní klienty je určena sazba spořicího účtu s pásmovým úročením, zůstatek ve výši 50 000 Kč je ohodnocen 1,98% úrokovou sazbou a výpovědní doba je vždy 5 dnů. Třetí typ účtu, tzv. privátní úsporný účet, je úročen sazbou 2,34 % p.a. bez ohledu na zůstatek, ale podmínkou je 14denní výpovědní doba.

Citibank

Banka s americkým akcionářem vyrazila do spořicího boje začátkem září, kdy zvýšila úrokovou sazbu spořicího účtu na 2,5 % p.a. Citibank výši úroku nijak nepodmiňuje, takže je takto úročena jedna koruna i milion korun. Jen o dva týdny později Citibank začala prodávat i nový paušální účet Citi konto a přestala nabízet původní účet CitiOne. Rozdíl je v poplatku: zatímco účet Citi konto přijde na 99 Kč měsíčně, účet CitiOne byl při aktivech nad 100 000 Kč vedený zdarma. Tím se liší i výhodnost vyšší úrokové sazby spořicího účtu u Citibank – pokud nejde o stávající klienty banky, kteří Citibank preferují, výhodnější úroková sazba se projeví až při zůstatcích nad 500 000 Kč, protože je nutné počítat s poplatkem za vedení účtu. Hlavu si nemusejí lámat klienti CitiGold Wealth Management, ti mají spořicí účet v ceně účtu, který je při zůstatcích nad 1 milion korun zdarma včetně všech tuzemských transakcí, případně za 500 Kč měsíčně při zůstatku nižším.

Česká spořitelna

Spořicí účet je součástí Osobního účtu, který Česká spořitelna (ČS) nově prodává od srpna místo původních cenových programů. Aby spořicí účet plnil svoji funkci, musíte si ho zaplatit. Osobní účet ČS se skládá z různých služeb a pásem, pásma se navíc odlišují i cenou. Spořicí plán – zvýhodněné úročení, jak se nazývá tato služba s funkcemi spořicího účtu, je v pásmu Plus, a toto pásmo je účtováno poplatkem ve výši 159 Kč měsíčně. K tomu je nutné připočíst 29 Kč za minimálně jednu službu z pásma Standard, takže se dostáváme na měsíční poplatek 188 Kč. V této ceně sice získáte navíc všechny tuzemské platby nebo zlatou platební kartu (od listopadu), ale přesto jde o poměrně vysokou částku. Vklad je úročen zvýhodněnou sazbou 2,50 % jen do výše 49 999,99 Kč, vyšší částka se úročí v úrokových pásmech.

Československá obchodní banka

ČSOB Spořicí účet lze získat odděleně, není podmínkou mít běžný účet. Úroková sazba je pásmová a vklad je navíc s výpovědní lhůtou, takže například pro částku 50 000 Kč při týdenní výpovědní době je úrok 1,25 %. Účet je zdarma včetně výpisů zaslaných poštou.

eBanka a Raiffeisenbank

Spořicí účet je součástí nového osobního účtu eKonto a úroková sazba je opět podle pásma. Pro částku 50 000 Kč je stávající úroková sazba jen 0,80 % p.a., nižší úrok má už jen GE Money Bank. Celková cena za eKonto se odvíjí podle tzv. stupně loajality, který splníte podle měsíčních obratů na účtu.

GE Money Bank

Spořicí účet je možné získat pouze k běžnému účtu nebo ke kontu Genius. Je úročený pásmově a pro vklad 50 000 Kč je v současné době úroková sazba 0,45 % p.a. Vkládat peníze na spořicí účet u GE Money Bank se rozhodně nevyplatí.

ING Bank

Spořicí účet s názvem ING Konto má v současné době úrokovou sazbu 2,25 % p.a. Jeho výhodou jsou zcela nulové náklady a dostupnost prostřednictvím internetového bankovnictví. S finančními prostředky můžete disponovat na tři předdefinované účty v jiných bankách anebo v rámci skupiny ING (např. pro platby pojištění). V současné době ING láká na 5% úrok. Stačí doporučit ING Konto vašim přátelům, a pokud si takto někdo z vašich přátel konto založí, vy obdržíte 250 Kč a nový klient zvýhodněnou úrokovou sazbu 5 % p.a. od 1. do 31. prosince 2007 pro maximálně 200 000 Kč. Z neoficiálních zdrojů se proslýchá, že stávající úroková sazba ING Konta není konečná a ke konci roku přijde její další zvýšení.

Komerční banka

Tak zvaný Sporoúčet lze získat bez podmínky běžného účtu u banky a je zcela zdarma. Jde o pásmově úročený účet a navíc s minimálně měsíční výpovědní lhůtou. Počáteční vklad je stanoven na 5 000 Kč. Pro vklad ve výši  50 000 Kč je k dnešnímu dni platná úroková sazba 1,03 % p.a.

Oberbank

Rakouská Oberbank láká na sazbu 2,5 % u spořicího účtu SPECIAL. Ten lze získat jako doplněk k žirokontu, částka nižší než 10 000 Kč se neúročí. Vedení žirokonta stojí 20 Kč měsíčně a v ceně je i internetové bankovnictví.

Poštovní spořitelna

Červeným koněm ve stáji je Červené konto Poštovní spořitelny. Lze si ho pořídit bez podmínky mít u Poštovní spořitelny postžirový účet, účet je zcela bez poplatků a zdarma je i internetové bankovnictví. Částka nad 50 000 Kč je úročena sazbou 2,20 % p.a., v opačném případě jen 0,10 % p.a. Převod prostředků je umožněn na nejvýše dva předdefinované účty, které lze změnit jenom jednou za tři měsíce.

Získat lze i standardní spořicí účet, podmínkou je mít účet postžirový. Spořicí účet je úročený pásmově a obsahuje i výpovědní lhůty. Ty je možné zvolit na 14 dní, 1, 3, 6, 9 nebo 12 měsíců. Výplata vkladu po uplynutí výpovědní lhůty se provádí převodem na postžirový účet nebo postkonto a na účtu je možné zadat maximálně 12 platných výpovědí.

Specialitou je tzv. spořicí investiční účet, který lze zřídit samostatně. Máte zde možnost vložit peněžní prostředky do spořicí části účtu, která se chová jako spořicí účet, a zároveň do investiční části účtu, což znamená investici do otevřeného podílového fondu. Minimální vklad je 30 000 Kč s tím, že 20 000 Kč je umístěno ve spořicí části a 10 000 a více Kč jde do tzv. investiční části. Spořicí část je úročena sazbou 2,30 % p.a. a podmínkou je měsíční výpovědní lhůta.

skoleni_15_4

Nemusí pršet, ale čas jsou peníze

Vyšší úrokové sazby lze získat u družstevních záložen, ale je nutné dodržet výpovědní lhůty, které začínají minimálně na měsíční bázi. Z hlediska efektivity a dostupnosti finančních prostředků jsou nejlepší variantou spořicí účty, které nabízejí okamžitou možnost výběru finančních prostředků v případě potřeby. Když je součástí i slušný úrok a účet ideálně nic nestojí, lze takový účet vybrat jako vhodný nástroj pro dočasné spoření. Jenže nic není ideální. Plnou flexibilitu a nejvyšší úrok najdete u Citibank, ale za 99 Kč měsíčně. Poštovní spořitelna má účet zadarmo, ale až od 50 000 Kč dá vyšší úrok. U České spořitelny výhoda lepšího úročení pro prvních 50 000 Kč vyjde na 188 Kč měsíčně, Oberbank dá lepší úrok až při částce nad 10 000 Kč s podmínkou vedení žirokonta za 20 Kč měsíčně. Přijatelné parametry má BAWAG Bank s pásmově úročeným spořicím účtem. Pro běžného střadatele tak nadále nejlépe vychází zvolit ING Konto, pokud nechce měnit svoji stávající banku nebo si připlácet za výhodu lepšího úročení, a to i přesto, že ING má úrokovou sazbu o 0,25 % p.a. nižším než tři konkurenti. Ostatní banky (ČSOB, eBanka společně s Raiffeisenbank,  Komerční banka) mají úrokové sazby spořicích účtů velmi nízké a GE Money Bank doslova žalostné. Při volbě dlouhé výpovědní doby sice u těchto bank získáte úročení vyšší, ale přesto se jejich nabídka nevyrovná konkurenci, která úrokovou sazbu nesvazuje výpovědní dobou. Vypovědět předčasně spořicí účet svázaný jakoukoliv výpovědní dobou se pak velmi hodně prodraží.

Přehled spořicích účtů
Banka Název spořicího účtu Výše úročení v p.a. Podmínka úrokové sazby Minimální měsíční náklady*
BAWAG Bank Spořicí účet IQ Konta 2,25% Pouze pro stávající klienty a jejich rodinné příslušníky, kteří mají hypoteční úvěr vedený u BAWAG Bank 0 Kč
Spořicí účet IQ Konta 1,98–2,73 % Pásmové úročení dle zůstatku, výpovědní doba 5 dnů 0 Kč
Privátní úsporný účet 2,34% Výpovědní doba 14 dnů 0 Kč
Citibank Spořicí účet 2,50% není 99 Kč pro běžné klienty
Česká spořitelna Osobní konto 2,50% Jen do 50 000 Kč, poté pásmové, nižší úročení 188 Kč
ČSOB ČSOB Spořicí účet 1,25–2,35 % Pásmové úročení dle zůstatku, minimální vklad 5 000 Kč, výpovědní doba 7 dnů až 3 roky 0 Kč
eBanka, Raiffeisenbank Spořicí účet eKonto 0,60–1,60 % Pásmové úročení dle zůstatku 0–130 Kč podle programu
GE Money Bank Spořicí účet 0,45–0,85 % Pásmové úročení dle zůstatku 0–35 Kč
ING Bank ING Konto 2,25% není 0 Kč
Komerční banka Sporoúčet 1,03–1,83 % Pásmové úročení dle zůstatku, výpovědní doba 0 Kč
Oberbank Spořicí účet SPECIÁL 2,50% Od 10 000 Kč výše 20 Kč
Poštovní spořitelna Červené konto 2,20% Od 50 000 Kč výše 0 Kč
Spořicí účet 1,10–2,10% Výpovědní doba 14 dnů až 1 rok 9–28 Kč podle programu
Spořicí investiční účet 2,30% Výpovědní doba 1 měsíc 0 Kč

* Minimálními náklady se myslí finanční náklady, které jsou podmíněny existencí spořicího účtu (např. vedení běžného účtu apod.)

Kdo má nejlepší spořicí účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).