Hlavní navigace

Spoření vás připravuje o peníze, zkuste investovat

9. 6. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Investování vám může vygenerovat vysoké výnosy, které překonají inflaci a velmi dobře vás také zajistí na staří.

Prostředí pro spoření není dobré. ČNB zahájila v minulém roce devizové intervence, které naší měnu oproti euru výrazně znehodnotily. Metropolitní spořitelní družstvo a záložna WPB Capital přišly o licenci, což vedlo k tomu, že lidé se svými vklady přecházeli do dalších záložen a bank, na trhu nastal prudký propad úroků na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Tématu jsme se věnovali v článku: WPB Capital obdržela nepravomocné rozhodnutí o odejmutí licence

Devizové intervence také povedou k vyšší inflaci v příštím roce. V roce 2015 tak ČNB očekává, podle své prognózy, že dojde k překročení inflačního cíle ve výši 2 %, současné úroky na spořicích účtech jsou však výrazně pod touto hladinou a nelze očekávat, že by se situace změnila. Co to znamená? Současná doba je tak značně nepříznivá pro spoření, a pokud nebudete ukládat vysoké částky na dlouhou dobu na termínované vklady, pak nejspíše o peníze budete přicházet. Užírat vám je bude inflace.

Koneckonců sám guvernér ČNB Miroslav Singer se vyjádřil, že chce omezovat spoření: Lidé se nemusí chovat tak konzervativně. A proto jim snižujeme sazby, abychom jim znepříjemnili držení peněz v bankách. A proto jim svým způsobem hrozíme, že kdyby ceny měly klesat, tak to nebude tak rychlé, aby se jim vyplatilo dávat peníze do banky za nulový úrok, uvedl Singer.

Investovaní se nebojte

Jak se nízkým výnosům a inflaci vyvarovat? Místo konzervativního spoření můžete své peníze investovat. Zkusit můžete například nemovitosti, které znovu získávají na atraktivitě. Čtěte více: 5 tipů, jak koupit nemovitost k pronájmu

Nebo také akcie. Je však pochopitelné, že lidé mají především vůči akciovým trhům značnou nedůvěru. Lidé si prožili jak kruté období kupónové privatizace, novodobé investory navíc o peníze často připravily společnosti na zdejší burze, která mohla být pro neznalého investora velmi nebezpečným místem. Na akciích developerských, těžebních či mediálních společností mohli investoři přijít až o 90 % svých prostředků. Je tedy jasné, že tímto pohledem se rizika zdají obrovská.

Investování do akcií nezatracujme

Investování bychom však neměli zatracovat, a to z několika důvodů. Pokud se podíváme na vývoj amerického indexu Dow Jones od roku 1900, pak na obrázku vidíme dynamický růst podle určitého, rostoucího trendu. Přitom si akciový trh prošel 1. světovou válkou, Velkou hospodářskou krizí ve 30. letech, druhou světovou válku, ropnou krizí v 70. a 80. letech či splasknutím internetové bubliny na počátku milénia a nynější hospodářskou krizí. Průměrný výnos i tak ale vysoce překonával inflaci a pokud jste investovali v jakémkoliv období alespoň na 30 let (a i v dobách před velkou hospodářskou krizí, kdy byl propad nejvyšší), pak pokud jste si počkali, pak jste se mohli těšit z vysokých výnosů. Americká burza totiž během druhé světové války postupně ztráty doháněla a v 50. a 60. letech zaznamenávala obrovské růsty, stejně jako i tamější ekonomika. Roční výnos se v případě investice může pohybovat od 2 do 14 % v případě 30letého investování.


ritholtz.com

Vývoj indexu Dow Jones

Společnosti, které jsou součástí amerického indexu Dow Jones, tvoří často „páteř americké ekonomiky“. Na trhu působí desítky, ale i stovky let. Hospodaří stabilně, dlouhodobě a svým akcionářům se snaží přinášet stále lepší výsledky. Investorský „guru“ a nejbohatší člověk na světě Warren Buffett proto věří klasickým společnostem jako je Coca Cola či McDonalds nebo některým bankám. U nás byla ale často situace opačná – v některých případech jsme totiž mohli mít pocit, že společnosti, které vstupovaly na naší burzu, to často dělaly jen kvůli tomu, aby „shrábly peníze“ a o zbytek se nestaraly.

Dalším argumentem pro investování do akcií je také měnová politika světových centrálních bank, především však Fedu. Kvantitativní uvolňování podpořilo banky a značnou část peněz místo do reálné ekonomiky přesunulo do spekulací. Akciové trhy znovu rostou a je pravděpodobné, že znovu překonají daný trend. Devizové intervence ale také zahájila naše národní banka, Evropská centrální banka snížila sazby do záporu.

Kupujte jen to, co má smysl

Akcie je potřeba rozlišovat, najdeme zde jak předražené zboží, tak zboží za výhodnou cenu. Nevěřil jsem například akciím společnosti Facebook či Groupon. Groupon je na tom velmi špatně. Založit slevový server není také příliš složité, náklady ke vstupu (vyjma marketingových nákladů) na trh nejsou příliš vysoké. Lze také pochybovat, že by Groupon dokázal nabídnout na jednotlivých trzích, kam expandoval, nějakou přidanou hodnotou a zdali by v případě expanze na náš trh dokázal vůbec ohrozit některé místní lídry. Koneckonců současný zisk ve výši několika centů na akcii u této společnosti to jenom dokazuje.

A co Facebook? Facebook může být nahrazen jinou sociální sítí, koneckonců řadu lidí také tato sociální síť irituje. Nejvíce asi majitele stránek, kterým výrazně omezila viditelnost příspěvků. Pokud ji chtějí mít větší, pak si musí zaplatit. Nenasytná touha zvyšovat své zisky na úkor uživatelů se však společnosti může vymstít. Společnost je také vysoce předražená, P/E (cena vůči zisku) dosahuje 105.

Oproti tomu najdeme skutečně obdivované společnosti, jako příklad si můžeme uvést společnost Tesla Motors či Google, které se spolupodílejí na technologické revoluci. Možná za 10 let se díky Tesla Motors dočkáme prvních lidových a skutečně funkčních elektromobilů, které budou disponovat technologií od Google, nebudou tak potřebovat řidiče. Bohužel, v současné době jsou však obě společnosti pro běžného investora předražené. Například ale společnost Intel se považuje za dobrou a levnou investici, má stále dobrý ukazatel P/E. Na druhé straně, dejte si pozor na kurzové riziko, koruna vůči dolaru před hospodářskou krizí prudce posilovala, je tak vhodné uvažovat i o nějakém zajištění. V příštím roce má však koruna podle analytiků vůči dolaru mírně oslabovat. 

Rizika můžete omezit například pomocí strategie hodnotového investování, která může představovat jednu z vhodných variant, jak svůj majetek neustále stabilně zhodnocovat. Řada akcií vám také přinese stabilní či mírně rostoucí dividendy. K tématu čtěte více: Zbohatněte pomocí hodnotového investování

dan_z_prijmu

Jak se vzdělávat?

Vzdělávání v oblasti investování je velice důležité a může vám pomoci – při investování se vyhnete celé řadě chyb. Než si ale zaplnit knihovnu řadou publikací, je třeba oddělit zrno od plev.

Sám Warren Buffett doporučuje knihu „Inteligentní investor“ od Benjamina Grahama, kterou považuje za nejlepší knížku na téma investování. Úspěšným investorem je u nás například  Daniel Gladiš, který také napsal zajímavou knihu na téma investování. Je také zastánce hodnotového investování. Vyhněte se především publikacím, které vám budou tvrdit pohádky, že je možné generovat vysoké výnosy s minimálním rizikem, a to za krátkou dobu. Na spekulacích totiž o své peníze přichází drtivá část spekulantů. Každý trpělivý a dlouhodobý investor v případě, že kupuje hodnotné zboží (akcie) a vhodně diverzifikuje, může být úspěšný.

Investujete do akcií?

  • Ano, pravidelně přikupuji.
    25 %
  • Ano, spíše jednorázově.
    20 %
  • Ne, je to moc složité.
    13 %
  • Ne, je to moc drahé.
    4 %
  • Nemá to smysl, nejde na tom vydělat.
    11 %
  • Uvažuji o tom.
    27 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).