Hlavní navigace

Názory k článku Spoření bez limitů od VÚB s úrokem vyšším než Tatry. Má nejlepší nabídku, ale i několik překážek

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2022 10:09

    Blanka_B

    Děkuji za výborný a aktuální článek, mám ale několik dotazů:
    1. k informaci ohledně nutnosti návštěvy pobočky VÚB na Slovensku kvůli změny defaultně nastaveného limitu pro transakce max. 10.000€ denně.

    Na stránce https://www.vub.cz/sporeni-bez-limitu/faq/ je k této otázce uvedeno:
    "Limit pro bezpečnostní funkci se nevztahuje na platební transakce, které banka vyhodnotí jako bezpečné, tj. toto omezení se nevztahuje na převody z účtu Spoření bez omezení."

    2.Můj druhý dotaz se týká informace, na kterou ve svém článku odkazujete a to https://www.mesec.cz/produkty/sporici-ucty/sporeni-bez-limitu-vub/
    Zde je uvedeno měsíční úročení, ale v článku je uvedeno denní úročení. Dle info z www.vub.cz je správně varianta denního úročení.

    3. A do třetice - nezkoumal jste náhodou možnost případného bonusu za doporučení a pod.? Narážím tím na kolonku "Voucher", která je při zakládání účtu k dispozici.

    4. Můj poslední dotaz je spíše prosbou o podrobnější popsání způsobu transakcí prostřednictvím sběrného (evidenčního) účtu zejména s ohledem na dobu, kdy převáděné prostředky nejsou úročeny. Použití tohoto účtu při výběru z VUB chápu, jde o vyhnutí se poplatkům za výběr, ale proč tento sběrný účet používat pro vklady, když je ve článku uvedeno, že příchozí zahraniční platby jsou bez poplatku? A jak ten výběr prakticky probíhá, tj. co se stane poté, co dám pokyn k výběru - peníze jsou nejprve převedeny na sběrný účet a z něj je musím znova někam převést, nebo rovnou zadávám výběr na nějaký svůj účet u české banky?

  • 21. 11. 2022 19:20

    DominikMisa

    Pekný deň,

    v mene VÚB Vám veľmi rád dopoviem na všetky otázky. V tomto prípade ste správne podotkla, ako to funguje, pri štvrtej otázke doplním, že pri výbere nie je žiadny medzikrok, rovno si peniaze prevediete na svoj český účet. Vklady aj výbery, teda všetky prevody sú bez poplatku, Ďakujeme, že Vás sporenie bez limitov zaujalo :) Dominik

  • 23. 11. 2022 2:53

    Blanka_B

    Také přeji pěkný den a děkuji za Vaši snahu o odpověď jménem banky. Pokoušeli jsme se získat odpovědi i přímo na infolince banky, ale moc úspěšní jsme nebyli. Nejprve nám bylo sděleno, že informace z médií nebudou komentovat, následně tyto dotazy předali k dalšímu zpracování. Takovýto přístup u produktu, který je zaměřen zejména na bonitní klienty, protože kvůli pár drobným, jak se objevilo v této diskusi, opravdu nemá smysl tento produkt zakládat, bych u jedné z největších bank nepředpokládala. Děkuji i za sdělení, že jsem "správně predpokladala, ako to funguje), ale já v podstatě stále nevím, jak to funguje, pouze jsem poukázala na rozdílné informace v článku a na stránkách banky. Rozhodně vítám, že se do diskuse zapojuje přímo pracovník banky, to není příliš obvyklé a budu velmi ráda, pokud dostanu jasnou odpověď na tyto dotazy:
    1. Platí pro online převody bezpečnostní limit 10.000€ tak, jak je uvedeno v článku, nebo neplatí, tak jak je uvedeno na stránkách banky https://www.vub.cz/sporeni-bez-limitu/faq/ a jak mi bylo sděleno i na infolince, kde mi navíc bylo tvrzeno, že tento limit je pro potvrzování SMS maximální?

    2. Platí denní úročení, jak je uvedeno na stránkách banky i v článku, nebo měsíční úročení, jak je uvedeno na https://www.mesec.cz/produkty/sporici-ucty/sporeni-bez-limitu-vub/? Toto je spíše dotaz na Měšec, domnívám se, že platí denní úročení.

    3. Co znamená kolonka "Voucher" při zakládání účtu? Pokud je to možnost odměny za doporučení, budu ráda, když se dozvím bližší info, jak to funguje.

    4. Děkuji za informaci, že při výběru není žádný mezikrok a peníze jdou rovnou na můj český účet, tato informace se totiž liší od informace, uvedené v článku, kde je uvedeno "Přes sběrný účet lze peníze bezhotovostně vkládat i vybírat."

  • 23. 11. 2022 11:37

    DominikMisa

    Pekný deň, veľmi radi Vám pomôžeme, ako sme spomínali :) Takže k Vašim otázkam:
    1. Tento limit je aplikovaný pre bežné SEPA prevody, ale pre toto Sporenie bez limitov môžete vložiť a vybrať akúkoľvek sumu a potvrdíte ju prvkom, ktorý máte k dispozícii, teda ak máte len internet banking - SMS autorizáciou, ak máte aj mobil banking - tak aj napríklad Mobilným PINom.

    2. Sporenie bez limitu je denné úročenie a dokonca platí, že ak prevediete peniaze v piatok podvečer a peniaze sa pripíšu teoreticky v pondelok / utorok , neprichádzate o úroky. V tomto prípade sa úročí od piatku, čiže vždy už od momentu, kedy urobíte prevod.

    3. Voucher je prvok, ktorý bude banka neskôr využívať pri marketingovej kampani na oslovovanie ďalších klientov.

    4. Ako klientka tieto procesy nepostrehnete. Vy si jednoducho vložíte prostriedky na svoj zberný účet vo VÚB, ktorý ste si vytvorila, vďaka tomu, že VÚB má českú pobočku, je zberný účet vytvorený pod ňou a keď si prostriedky vyberáte, tak to opäť ide cez tento účet. Procesne je to vďaka tomu bez poplatkov, aj keď sme zahraničná banka a vy nerobíte žiadne iné medzikroky. Presúvate si len prostriedky medzi svojim českým účtom v inej banke a našim VÚB sporiacim účtom.

    Ak by ste mali ešte nejaké postrehy, pokojne sa pýtajte a my Vám všetko radi vysvetlíme :) Dominik

  • 25. 11. 2022 10:40

    jansin

    Jak je to s klienty, kteri nejsou danovymi rezidenty ani CR ani SR?
    Pokud jako cesky obcan jsem danovym rezidentem napr. zeme X, ktera ma se SR uzavrenu smlouvu o zamezeni dvojiho zdaneni, staci dolozit potvrzeni o danovem domicilu ze zeme X?
    Nebo VUB toto umi jen pro ceske danove rezidenty, kdyz jde o ucet v ceskych korunach?

    Dekuji za odpoved

    25. 11. 2022, 10:41 editováno autorem komentáře

  • 2. 12. 2022 20:36

    kon

    Mám obavu, že se ten úrok nevyplatí ani při velkých částkách. Maxbanka má sice oficiálně úrok 6,01, reálně však 6,09 (díky trochu nestandardnímu výpočtu úroku). A rozdíl mezi 6,09 a 6,15 jsou v případě, že ve VÚB budou peníze ležet jeden rok přesně tři dny, které cca vystačí na 2 převody mezi bankami (peníze při převodu pravděpodobně nebudou úročeny minimálně 2 dny). Plus návštěva finančáku, takže oproti Maxbance díky složitosti prostě nezajímavé.

  • 3. 12. 2022 11:48

    Blanka_B

    Dovolím si nesouhlasit a to z několika důvodů.
    Vycházíte z „nestandardního“ výpočtu úroků u Max banky, aniž byste přitom zohlednil např. to, že VÚB úročí vklady denně (na rozdíl od Maxbanky, která úročí vklady měsíčně), z čehož u VÚB vyplývá zvýšený úrok o tzv. úroky z úroků.

    Dále píšete o nutné návštěvě finančáku, ačkoliv vyřízení daňového domicilu jde velmi jednoduše udělat online např. datovou schránkou doslova za pár minut-na elektronicky zaslanou žádost obdržíte od finančáku obratem (v mém případě do druhého dne).

    Poslední Váš argument o údajném neúřočení vkladů několik dnů z důvodu převodu vkladů přes sběrný účet sice vychází z informací, uvedených v článku, ale skutečnost je jiná . Zatím dvakrát jsem posílala vklad po 15té hodině a pokaždé byl připsán (a úročen) již odpoledne následující den, takže ve zcela standardním režimu D+1.

    Pravdou už není ani údajný problém s limitem 10.000€,o čemž banka výslovně informuje na svých stránkách a nově toto upozornění, tj. že bezpečnostní limit 10.000€ pro denní převod se na tento produkt nevztahuje, banka uvádí i přímo při zakládání účtu.

    Zdaňování výnosů z úroků formou daňového přiznání namísto srážkovou daní s sebou navíc nese i další nesporné výhody, o kterých Měšec chystá samostatný článek.

    Dále je za určitých okolností u tohoto vkladu dosáhnout na zvýhodněnou úrokovou sazbu 6,35% a u vysokých vkladů přitom každá desetina úrokové sazby znamená docela slušnou částku.

    Mezi příjemné bonusy pak dále zahrnuji velikost a renomé VÚB. Nic proti Max bance, která na českém trhu v minulosti vystupovala pod celou řadou názvů, např. InterBank, InterBanka, BAWAG Bank CZ, LBBW Bank CZ a Expobank CZ a v současnosti patří bance Creditas), ale opravdu se to nedá srovnávat. Na Max bance mi kromě častých změn názvů osobně vadí i další věci. V současnosti se sice prezentuje jako česká banka, ale dle Wikipedie byla tato banka "po vzoru své mateřské ruské banky přejmenována na Expobank CZ a.s." a na internetu se objevily články o tom, že důvodem další změny názvu banky byla snaha zapomenout na ruské kořeny této banky. Někomu to nevadí, někomu to může vadit tak hodně, že to může způsobit krach banky (viz Sberbank). V roce 2018 proběhla kontrola ČNB, která skončila konstatováním, že Expobank.cz „nedisponovala řídicím a kontrolním systémem, který by byl účinný, ucelený a přiměřený charakteru, rozsahu a složitosti rizik spojených s modelem podnikání a činností společnosti“. ČNB po kontrole vyzvala k odstranění pochybení systémového charakteru, které by mohly vést k odnětí licence. Problémy se týkaly např. prevence legalizace výnosů z trestné činnosti (praní špinavých peněz) a dalších oblastí. V prosinci 2020 ČNB zamítla rozklad banky a udělila Expobank.cz jednu z nejvyšších pokut v českém finančním sektoru ve výši 20 000 000 korun
    Navíc v březnu 2022 oznámila Expobank CZ dohodu o prodeji 100 procent akcií, koupit ji mělo je konsorcium složené z lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů, k této transakci ale nakonec nedošlo. Do budoucna se navíc chystá úplný přesun Max banky do banky Creditas, což s sebou může nést problém např. pro bonitní klienty, kteří (zcela pochopitelně) mají své úspory uloženy např. na termínovaných vkladech v bankách, nabízejících nejvyšší úroky (tj. např. právě Max banka a Creditas). V okamžiku spojení těchto bank tak může velmi lehce dojít k tomu, že část vkladů přestane být pojištěna a je otázkou, zda bude možné v tomto případě tuto část vkladů alespoň vypovědět bez sankcí, já osobně se domnívám, že ne.
    Pro mne je to docela dost signálů, abych vložení velkých vkladů do této banky pečlivě zvažovala a porovnávala s jinými možnostmi, zejména když jsou pro mne tyto možnosti navíc výhodnější.

    Dalším bonusem je pro mne také neskutečná rychlost a ochota, s jakou zatím banka po počátečních porodních problémech reagovala na každý náš podnět a to nejen v soukromé korespondenci, ale i na tomto diskusním fóru, kde jménem banky reaguje a odpovídá DominikMisa. To jsem zatím u žádné české banky nezaznamenala. Na veškeré naše dotazy reaguje jak české zastoupení, tak i přímo slovenští pracovníci banky, na které vás kontaktní české centrum bezplatně přepne, pokud se nepodaří vyřešit otázku přímo v Česku.

    Navíc jde o konkurenci českým bankám, která je velmi vítaná zejména v této době, kdy jsou i ty nejlepší úrokové sazby na úrovni 6% p.a. hluboko pod inflací a bohužel taky pod sazbou, vyhlašovanou ČNB.
    Můj příspěvek možná působí jako reklama této bance, ale tak trošku mi vadí kritiky těch, kteří produkt vůbec nevyzkoušeli, ale přitom "vědí", že nemá smysl :-)

  • 4. 12. 2022 17:14

    bugrvirbl

    Můžete prosím poradit a rozvést za jakých okolností lze u tohoto vkladu dosáhnout na zvýhodněnou úrokovou sazbu 6,35% ?

    Ještě bych rád věděl, zda je pro účely daňového přiznání možno v "nonstop bakingu" získat sečtenou sumu kreditních úroků přijatých za určité období? Bylo by to jistě komfortnější než například sčítat denní úroky přijaté za celý následující kalendářní rok.

    Případně děkuji za odpověď

  • 6. 12. 2022 15:59

    Blanka_B

    Podrobnější informace o tom, jak dosáhnout na vyšší úrok, je uvedena ve včera zveřejněném pokračování tohoto článku, viz zde: https://www.mesec.cz/clanky/sporeni-bez-limitu-od-vub-danove-tipy-ktere-vam-usetri-penize-a-dalsi-ne-vyhody/.
    V tomto pokračování jsem popsala i některé další zajímavosti, týkající se tohoto produktu :-)

    Co se týká získání sumy připsaných kreditních úroků, tak v internetovém bankovnictví je to poměrně jednoduché. Běžte na "Pohyby na účte" a dole je tlačítko "Export". Tam si můžete zvolit z celé řady formátů (ABO, CDF, CSV,HTML, PDF, TXT) a e-mail, kam chcete export výpisu zaslat (nabídne se pouze registrovaný e-mail). Současně si můžete zvolit, zda jej chcete zašifrovat a zaheslovat, nebo ne. No a v Excel souboru už není problém vyfiltrovat požadované informace, aniž byste musel všechny úroky ručně sčítat.
    Možná by to ale mohl být námět pro zlepšení internetového bankovnictví, aby se výše připsaných úroků ukazovala kumulativně, navíc by to vypadalo marketingově dobře :-)

  • 6. 12. 2022 16:00

    Blanka_B

    Podrobnější informace o tom, jak dosáhnout na vyšší úrok, je uvedena ve včera zveřejněném pokračování tohoto článku, viz zde: https://www.mesec.cz/clanky/sporeni-bez-limitu-od-vub-danove-tipy-ktere-vam-usetri-penize-a-dalsi-ne-vyhody/.
    V tomto pokračování jsem popsala i některé další zajímavosti, týkající se tohoto produktu :-)

  • 22. 12. 2022 7:07

    Rosťa

    Mám osobní zkušenost se zřizováním spořícího účtu u VUB a bohužel velmi špatnou. 9.12 jsem vyplnil všechny údaje do webového formuláře, nahrál fotografie 2 dokladů totožnosti a zaslal 1 Kč., který mi VUV vrátila. Bohužel jsem s přihlášením do internetového bankovnictví počkal 10 dní, než mi došel z FÚ daňový domicil (19.12.2022). Ale ouha, přihlášení do internetového bankovnictví nefungovalo. Tak jsem volal do VUB. Nejprve na kontaktní telefon na Slovensko, tam mi řekli, že mám volat na pražskou pobočku. Tam mi řekli, že mám volat zase na jiné číslo na Slovensko. Zde mi řekli, že mi účet po 7 dnech zablokovali. Žádné upozornění o tom, že by měl účet expirovat mi neposlali, nedošlo žádná SMS ani email s upozorněním. Prý musím formulář vyplnit znovu. Tak jsem opět všechny údaje do webového formuláře, nahrál fotografie 2 dokladů totožnosti. Ale na konci byla zpráva "účet nejde zřídit". Volal jsem opět na všechny čísla, ale nikdo nevěděl, co s tím udělat. Asi chyba v matrixu :-). Za mě totální amaterismus, připomíná mi to počátky internetového bankovnictví v České spořitelně. Doteď nemám účet zřízen, dosud žádná reakce na mé e-maily. Zkrátka Balkánské bankovnictví

  • 12. 1. 2023 16:40

    bugrvirbl

    A jak to dopadlo? Máš účet nebo to s tebou nevyřešili?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).