Hlavní navigace

Snížení DPH ubytování v hotelech ani služby nejspíš nezlevní

27. 5. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Některé hotely v uplynulých týdnech šly sice s cenou dolů, aby alespoň částečně pokryly výpadky příjmů způsobené odlivem zahraničních turistů, další zlevňování ale před blížící se letní sezónou pravděpodobně nenastane.

Vláda 25. května 2020 schválila protikrizový daňový balíček jehož součástí je snížení DPH ze současných 15 % na 10 % u hotelů a dalších ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, včetně vstupného na sportoviště a jízdného na vleky. DPH se snižuje také u vstupného do saun a dalších relaxačních zařízení.

Mimoto mohou fyzické a právnické osoby uplatnit daňovou ztrátu za rok 2020 v daňovém přiznání podávaném za rok 2019 a 2018 a získat přeplatek od Finanční správy. V případě, že poplatník vykáže za zdaňovací období roku 2020 kvůli potížím vyplývajícím z nouzového stavu daňovou ztrátu, může si o tuto ztrátu zpětně snížit základ daně za minulý a předminulý rok. Opatření má pomoci provozovatelům, kteří museli kvůli nouzovému stavu přerušit provoz a ze dne na den tak přišli o své příjmy.

Zmíněná opatření přicházejí ve chvíli, kdy nouzový stav sice skončil, ale následky koronavirové krize trvají dál. Pokud je odsouhlasí Poslanecká sněmovna i Senát, sníží se náklady na povoz hotelům ale i některým dalším typům turistických zařízení a atrakcí. Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) snížení DPH vítá. Nižší sazbu daně navrhovala už před vypuknutím epidemie.

Čeští hoteliéři museli odvádět nejvyšší sazbu DPH ve střední Evropě

Přijetí návrhu pomůže zmírnit existenční dopady výpadku cestovního ruchu, který bude v letošním roce činit až 50 % v porovnání s rokem 2019. Velmi jasným signálem ochoty pomoci podnikatelům je také zpětné uplatnění daňové ztráty. Věříme, že stejně vstřícně jako vláda přistoupí k tomuto návrhu vlády i zákonodárci a podpoří tak cestovní ruch, který za poslední tři měsíce utrpěl výrazné ztráty, říká Václav Stárek, prezident AHR ČR.

Sjednocení sazeb DPH u stravovacích a ubytovacích služeb podle Václava Stárka zjednoduší systém odvodů pro podnikatele a zvýší konkurenceschopnost domácího cestovního ruchu v porovnání s ostatními zeměmi EU. Česko totiž dosud mělo nejvyšší sazby DPH po ubytovací služby v regionu střední Evropy.

Sazby DPH pro ubytovací služby v ČR a sousedních zemích

Sazby DPH pro ubytovací služby v ČR a sousedních zemích
Země Sazba DPH
Německo 7 %
Rakousko 10 %
Slovensko 10 %
Maďarsko 5 %
Polsko 8 %
Česko 15 % – nově 10 %

Je otázka, jaký bude mít snížení DPH dopad na peněženky českých turistů, jestli se podepíše na cenách ubytovacích služeb v blížící se turistické sezóně.

Hotely mají zatím volné kapacity, zlevňovat ale nechtějí

Podle Václava Stárka hotely ani restaurace výrazněji zlevňovat nebudou. Otevřeno sice mohou mít už od 25. května, ne všechny ale skutečně otevřely. Co se týká objednávek a rezervací na příští týdny, stále nemají ani zdaleka plno. Odhadujeme, že situace bude podobná jako v sousedním Polsku, kde mohou mít provozovatelé ubytovacích a restauračních zařízení otevřeno už od 4. května, ale provoz jich zahájilo asi jen 60 %, tvrdí Václav Stárek.

Jinak jsou na tom podle něj hoteliéři ve velkých městech, kteří spoléhají především na zahraniční klientelu, a jinak ti, kteří se specializují spíše na české turisty.

Hoteliéři, které živí převážně zahraniční cestovní ruch, zatím spíše vyčkávají, než aby se přeorientovali na české turisty a výrazně zlevňovali pobyty. Mají totiž dlouhodobě nasmlouvané rezervace ze zahraničí. Mnozí provozovatelé hotelů netuší, jak se zachovat. Vláda nám v tomto ohledu doposud neposkytla jednoznačné stanovisko. Víme sice, že od 15. června má dojít k uvolnění dalších opatření a že budou moci přijet i zahraniční turisté, konkrétní podmínky ale zatím jasné nejsou, vysvětluje Stárek.

Nižší ceny budou mít jen krátkodobý charakter

Slevy prý nelze čekat ani u hotelů zaměřených na české turisty. Je možné, že někteří hoteliéři dočasně pobyty zlevní, aby nalákali turisty. Půjde však spíše o výjimky, které budou mít jen krátkodobý charakter, myslí si Stárek. Hoteliéři se podle něj budou snažit zalepit díry v rozpočtu způsobené několikaměsíčním výpadkem provozu, takže prostor pro zlevňování nevidí. Peníze získané snížením daně mnohem pravděpodobněji využijí na zaplacení nezbytných nákladů, jakými jsou například mzdy zaměstnanců a provoz ubytovacích zařízení. Ani oni ale podle Stárka nemají v tuto chvíli většinou naplněné kapacity.

Zlevňování pobytů turistických zařízení zaměřených na domácí klienty neočekávají ani provozovatelé Slevomatu, který se zaměřuje především na české zákazníky. V místech, která tradičně lákají domácí turisty, vidíme tendence cenu minimálně udržet na loňském stavu. Třeba na Moravě, která je dlouhodobě vyhledávaná pro dovolené, je zatím vše při starém. Nemyslím si, že snížení DPH se nějak projeví na ceně, domnívá se Ladislav Veselý, ředitel Slevomatu.

dan_z_prijmu

Zájem Čechů o domácí dovolené poroste

Hoteliéři v lokalitách, kde citelně chybí zahraniční turisté, nebo v regionech, které teprve čekají na objevení, mohou snížení sazby DPH využít k pokrytí nižších cen, které byly nuceni zavést, aby nalákali domácí turisty. Typicky jde o města jako Praha, Karlovy Vary nebo Český Krumlov, ty se v posledních týdnech stávají trendem pro domácí turisty. Už dnes tam pořídíte špičkové hotely se skvělým servisem za mnohem příznivější ceny, než tomu bylo před několika měsíci, dodává Ladislav Veselý.

Veselý očekává, že zájem tuzemských turistů o domácí dovolené v následujících týdnech poroste. Aktuální prodeje tuzemských dovolených pořízených přes Slevomat se prý v posledních týdnech vrátily na loňskou úroveň. Samozřejmě je otázka, zda v Praze, Krumlově a Karlových Varech vysloveně vykryjí propad zahraničních turistů. To se zřejmě očekávat nedá. Nicméně ti ostatní nejspíš budou mít plno, protože většina Čechů letos při plánování dovolené nebude mít moc na výběr, uzavírá Veselý.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).