Hlavní navigace

Skoncovat předčasně s eBankou?

28. 6. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Chcete si předčasně zrušit termínovaný vklad? Víte, jak draze vás to může vyjít? Jeden z vás, čtenářů Měšce, byl nepříjemně překvapen. A to chtěl své peníze o jeden jediný den dříve!

Čtenářská zkušenost:


eBanka velmi potichu provedla změnu výpočtu sankčního poplatku při předčasném výběru z termínovaného vkladu. Přitom uživatel si na první pohled vůbec ničeho nevšimne. Na stránkách banky se např. dočte, za jeho termínovaný vklad je úročen 2,05 % p. a. a poplatek za předčasný výběr je 1,1 %. Na první pohled nic neobvyklého.

Zažil jsem velké překvapení, když jsem si ze svého termínovaného vkladu potřeboval vybrat peníze o jeden jediný den dříve. Za to, že mi banka umožnila vybrat si mé vlastní peníze o den dříve, si naúčtovala 1,1 % z vybrané částky (bez ohledu na to, kdy se předčasný výběr uskuteční). Tímto trikem si banka účtuje téměř 400% úrok p. a., to je 195× více, než sama nabízí. To není sankční poplatek, to je normální lichva.

V. Ježek
(text prošel redakční úpravou)

Vyjádření eBanky:

Předčasný výběr z termínovaného vkladu je porušením podmínek dohodnutých při uzavírání termínovaného vkladu a takto je i bankou hodnocen. Hodnota 1,1 % z vybírané částky představuje sankční poplatek (pokutu) za porušení smluvních podmínek, nejedná se tedy o záporný úrok. Všeobecné obchodní podmínky eBanky, které předčasný výběr z termínovaného vkladu upravují, a Oznámení o úrokových sazbách eBanky, které stanovuje sankční poplatek, jsou k dispozici na internetových stránkách a v Klientských centrech eBanky. Tento způsob výpočtu sankce za předčasný výběr z termínovaného vkladu je na trhu běžně používán.

Při ukončení termínovaného vkladu má klient možnost nechat si automaticky vypočítat konkrétní výši sankčního poplatku. Stačí kliknout na tlačítko Výpočet sankce před potvrzením operace Ukončení termínovaného vkladu. O výhodnosti předčasného ukončení TV se může na základě této okamžité informace rozhodnout.

Lenka Petroncová, manažerka PR a tisková mluvčí

Redakce

Zajímá vás, kdo již získal naše ocenění? Podívejte se na Zlámaná grešle / Zlatý dukát.

Máte také nějakou špatnou zkušenost? Nebo chcete naopak někoho pochválit? Příspěvek do nové rubriky Měšce můžete zasílat i vy! Tešíme se na ně na adrese redakce@mesec.cz, autor každého zveřejněného zážitku od nás navíc obdrží tričko s logem Měšce. Ti z vás, kteří do konce roku pošlou nejvíce zkušeností, případně nejzajímavější příspěvek, se kromě toho mohou těšit na zajímavé dárky.

skoleni_15_4

Pro finanční instituci, jíž se ohlas týká, bude mít vaše zkušenost trvalé následky. Za kladný ohlas jí totiž redakce jménem čtenářů udělí „zlatý dukát“, záporný ohlas bude oceněn „zlámanou grešlí“.

Každá instituce, které se čtenářská zkušenost týká, přitom přímo v článku dostane prostor pro vyjádření. Jakým způsobem jej využije – zda k omluvě, poděkování, osvětlení situace či jinak – je plně na jejím uvážení. Takže – vzhůru do toho!

Jakým způsobem by měla banka zpoplatnit předčasné zrušení termínovaného vkladu?

  • Sankční úrok.
    23 %
  • Procentem vybírané částky.
    25 %
  • Paušální platbou.
    21 %
  • Jiným způsobem.
    31 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).