Seznam restaurací, které vás okrádaly na cenách a potravinách

4. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: Isifa.cz
Někteří provozovatelé restaurací si vyložili podnikání za účelem zisku jinak a své zákazníky šidili na cenách a na množství potravin.

Česká obchodní inspekce v roce 2010 udělila pokutu cca 2100 provozovatelům restauračních zařízení, kteří porušovali zákon o ochraně spotřebitele. Inspekce pokuty ukládá skoro při každém porušení zákona, ale většinou tak kolem 2000 až 3000 Kč. Pouze zhruba dvacítce podniků dala pokutu přes 10 000 Kč, takto postupuje v případě, kdy jde o výrazné nebo opakované porušení zákona. Nejčastěji jde o chybné účtování ceny, výrazně špatnou míru nápojů nebo výrazně nižší porce potravin.

Nápoje „pod míru“ patří mezi nejčastější prohřešky pokutovaných provozovatelů, jeden z nich si naúčtoval dokonce plnou cenu za prodej polovičního množství nápoje, jiný předražil účet o 27 % ceny.

Je to poprvé, kdy má veřejnost takový přehled k dispozici. ČOI obvykle zveřejňuje jen obecné výsledky kontrol bez konkrétních jmen, komentuje ve svém článku Petr Kučera, šéfeditor Osobních financí Aktuálně.cz, které na svých stránkách tento seznam zveřejnilo poté, co o něj inspekci požádalo. Seznam obsahuje jen pokuty, které už nabyly právní moci.

Je to hrozné, již nikdy, vyhýbejte se návštěvě. Mají velmi špatnou kvalitu služeb i potravin. Objednali jsme si čtyři kachny a piva a zaplatili jsme 3750 Kč. Neuvěřitelné! Zvlášť nám účtovali i knedlíky ke kachně. A když jsme chtěli platit v eurech, nabídka směnného kurzu byla 20 Kč za euro, stěžuje si na jednu z pokutových pražských restaurací s názvem Caupona Michalská Grill Bar holandský turista s přezdívkou worstrestaurant na webu tripadvisor.com. Na stejnou restauraci si v prosinci 2010 stěžoval i italský turista s přezdívkou serez1974: Na jídelním lístku nemají ceny a když jsme požádali o ceník, tlačili nás k objednávce nápojů. Ty však byly mnohem dražší, než je průměr, ale to už bylo pozdě.

Chránit zákazníky

Jedním z hlavních úkolů, který má nově jmenovaný šéf ČOI Jan Štěpánek, je zlepšit komunikaci vůči veřejnosti. To prohlásil Martin Kocourek, ministr Ministerstva průmyslu a obchodu. ČOI chrání český trh před nepoctivými obchodníky. Chci, aby to znamenalo hlavně účinnou ochranu spotřebitelů a poctivých obchodníků. ČOI bude mnohem víc orientovaná na klienta – na spotřebitele. Jak uvidíte, první kroky v oblasti pohonných hmot už děláme, řekl Kocourek při představení mobilní laboratoře, která na místě zakáže prodej nekvalitních pohonných hmot. Více o mobilní laboratoři.

Aféra s prodejci pohonných hmot, kteří z různých důvodů neprošli kontrolami ČOI, odstartovala v říjnu 2010, kdy obecně prospěšná společnost Acta non verba pomocí finty získala seznam a zveřejnila jej na svých webových stránkách.

Seznam je jen výjimkou

Přestože jde o kompletní seznam loňských pokut nad 10 000 Kč, které už nabyly právní moci, podrobnosti o všech hříšnících v restauracích však Česká obchodní inspekce uvést nechce, hájí se tím, že nemá na to lidi, jde totiž o organizačně náročný proces. To jinými slovy znamená, že další podobně laděné seznamy se budou vyskytovat jen zřídka. Inspekce by v těchto seznamech musela uvést hříšníky bez jediné chyby v názvu nebo důvodů sankce, v opačném případě by jí hrozily žaloby za nepravdivé údaje. Psali jsme: U kterých čerpacích stanic raději netankovat?

Školení pro účetní - podzimní novinky

Grafika: Seznam restaurací, které vás nejvíce šidily

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a osobní silniční dopravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).