Hlavní navigace

Šest tipů na bankovní účty pro neziskové organizace

8. 11. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Neziskové organizace a občanská sdružení potřebují každou korunu a nemusejí vyhazovat peníze za bankovní poplatky. Máme pro ně tipy, kam si zajít pro bankovní služby.

Neziskové organizace a různá občanská sdružení si mohou v bankách a záložnách založit klasické účty pro právnické osoby (tedy podnikatelské účty). Na trhu lze ovšem najít i pro ně specializované produkty. Nic speciálního ale nečekejte.

ČSOB – nabídka za stovku

Měsíčně za vedení ČSOB Konta pro neziskové organizace zaplatíte 135 Kč, pokud se spokojíte s elektronickým měsíčním výpisem, pak zaplatíte o 30 korun méně. V ceně získáte služby přímého bankovnictví, platební kartu Visa Electron (její měsíční vedení stojí 20 korun) a 3, respektive 5 informačních SMS zpráv měsíčně zdarma o transakcích proběhlých na účtu a na kartách. ČSOB k tomuto kontu nenabízí kontokorent.

V ceně za měsíční vedení nenaleznete žádné bezhotovostní transakce a to ani příchozí, za každou příchozí platbu si ČSOB účtuje 6 korun. Za převod do jiné banky zadaný elektronicky tak zaplatíte 3 koruny, převod zadaný přes sběrný box na pobočce vás vyjde na 15 korun, výběry z bankomatu ČSOB jsou za 6 korun (z bankomatu ostatních bank za 30 korun).

Trvalý příkaz, inkaso či SIPO zřídíte v elektronickém bankovnictví zdarma, změna je za 6 korun a zrušení je opět zdarma (na pobočce pak za 0, 40 a 40 korun).

Hotovost můžete vkládat za 9 korun, pokud vkládáte více jak milion korun, pak si připlatíte 0,1 % z výše vkladu. Výběr na přepážce je za 60 korun.

Položka Cena
Měsíční vedení účtu 135 Kč
Sleva z měsíčního vedení za elektronický výpis 30 Kč
Výběr z bankomatu ČSOB 6 Kč
Výběr z bankomatu jiné banky 30 Kč
Odchozí platba zadaná přes internetové bankovnictví 3 Kč
Odchozí platba zadaná přes sběrný box 15 Kč
Příchozí platba 6 Kč
Výběr hotovosti 60 Kč
Vklad na přepážce* 9 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO přes IB 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO přes IB 6 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO přes IB 0 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO na pobočce 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO na pobočce 40 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO na pobočce 40 Kč

* Za vklad nad 1 000 000 Kč příplatek 0,1 % z výše vkladu

Detail ČSOB Konta pro neziskové organizace

LBBW Bank – 10 odchozích plateb v ceně

Za 59 korun měsíčně získáte s IQ Kontem Neziskovka například 10 odchozích plateb zadaných přes internetové bankovnictví zdarma (každá další za 5 korun) nebo platební kartu (vydání i vedení) MasterCard Business včetně cestovního pojištění a pojištění proti zneužití typu Standard. Vybírat kartou můžete v tuzemsku z libovolného bankomatu za jednotnou cenu 6,50 Kč.

Trvalý příkaz kompletně obhospodaříte z internetového bankovnictví bez poplatku (vyjma poplatku za provedení platby – 5 Kč), u inkasa a SIPO plateb zaplatíte za jejich změnu a zrušení přes internetové bankovnictví 30 korun. Zdarma jsou vklady hotovosti na pobočce, za výběr na tom samém místě zaplatíte 55 korun.

Položka Cena
Měsíční vedení účtu 59 Kč
Výběr z bankomatu 6,50 Kč
Odchozí platba zadaná přes internetové bankovnictví * 5 Kč
Odchozí platba zadaná na přepážce 40 Kč
Příchozí platba 0 Kč
Výběr hotovosti 55 Kč
Vklad na přepážce 0 Kč
Zřízení, změna a zrušení TP přes IB 0 Kč
Zřízení inkasa, SIPO přes IB 0 Kč
Změna a zrušení inkasa, SIPO přes IB 30 Kč

* prvních 10 plateb v měsíci zdarma

Detail IQ Konta Neziskovka

Peněžní dům – za 40 korun a s kartou od ČSOB


Autor: Dalibor Z. Chvátal

Peněžní dům v Uherském Hradišti

Za 40 korun získáte s Běžným účtem pro neziskové organizace a obce příchozí platby zdarma, internetové bankovnictví a vydání platební karty od ČSOB (poplatky spojené s kartou se řídí sazebníkem ČSOB). Odchozí platby zadané přes internetové bankovnictví jsou za 3 koruny, odchozí platby vzniklé na základě trvalého příkazu, inkasa či SIPO platby jsou za 5 korun. Zřízení těchto příkazů je zdarma, za jejich změnu nebo zrušení ale zaplatíte 30 korun.

Levné jsou hotovostní operace na pobočce. Vklady jsou zdarma, ohlášené výběry za 10 korun (neohlášené za 100 korun). Nepraktické ovšem je, že tato záložna má svou jedinou pobočku v Uherském Hradišti. Přesto, na rozdíl od některých bankovních nabídek, zde nezisková organizace může získat kontokorentní úvěr. Sazba v úrokovém lístku je přitom lákavá – 6 až 10 % p.a.

Položka Cena
Měsíční vedení účtu 40 Kč
Výběr z bankomatu ČSOB 6 Kč
Výběr z bankomatu jiné banky 30 Kč
Odchozí platba zadaná přes internetové bankovnictví 3 Kč
Odchozí platba zadaná na přepážce 10 Kč
Příchozí platba 0 Kč
Výběr hotovosti * 10 Kč
Vklad na přepážce 0 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO 30 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO 30 Kč

* neohlášený výběr je za 100 Kč

Detail Běžného účtu pro neziskové organizace a obce

Poštovní spořitelna – vedení zdarma, pět korun za příchozí platby

Poštovní spořitelna nabízí Účet pro neziskovky s nulovým poplatkem za jeho měsíční vedení. K tomu je však třeba dodat, že za každou příchozí platbu zaplatíte 5 korun. Zdarma je vydání Maxkarty (její měsíční vedení stojí 22 korun) a služby přímého bankovnictví.

Kontokorent zřídit nelze. Pro účely úvěrování neziskovek jsme však spolu s nadací NROS rozjeli tzv. Program překlenovací pomoci (3P), který  umožňuje nestátním neziskovým organizacím dosáhnout na výhodné překlenovací úvěry. Během své pilotní fáze umožnil program realizovat evropské i národní projekty již 41 neziskovkám, a v podobě návratných nadačních příspěvků rozdělil takřka 16,5 milionu korun, řekla nám mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

Za převod do jiné banky zadaný elektronicky zaplatíte 2 koruny, převod zadaný „na papíře“ vás vyjde na 16 korun, odchozí platba zadaná přes Maxkartu je za 8 korun. Výběry z bankomatu ČSOB jsou za 5 korun (z bankomatu ostatních bank za 26 korun).

Trvalý příkaz, inkaso či SIPO zřídíte v elektronickém bankovnictví zdarma, změna a zrušení je za 8 korun (na pobočce pak za 0, 30 a 30 korun).

Hotovost můžete vkládat za 12 korun, nebo za 5 korun, pokud k tomu použijete Maxkartu. Výběr hotovosti na přepážce stojí 35 korun.

Položka Cena
Měsíční vedení účtu 0 Kč
Výběr z bankomatu ČSOB 5 Kč
Výběr z bankomatu jiné banky 26 Kč
Odchozí platba zadaná přes internetové bankovnictví 2 Kč
Odchozí platba zadaná na přepážce 16 Kč
Příchozí platba 5 Kč
Výběr hotovosti 35 Kč
Vklad na přepážce * 12 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO přes IB 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO přes IB 8 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO přes IB 8 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO na pobočce 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO na pobočce 26 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO na pobočce 26 Kč

* vklad Maxkartou je za 5 Kč

Detail Era účtu pro neziskovky

Volksbank – vedení za 129 korun, příchozí platby za pět korun

Konto pro neziskový sektor získáte za měsíční poplatek 129 korun. Za ten banka v ceně nabízí možnost zřízení, změny a zrušení neomezeného počtu trvalých příkazů, inkas a plateb SIPO. Zdarma je také vydání i vedení platební karty a vedení služby přímého bankovnictví. Volksbank neziskovým organizacím nabízí také možnost kontokorentní­ho úvěru.

Naopak i přes nejvyšší poplatek za měsíční vedení účtu ze všech popsaných nabídek si Volksbank účtuje 5 korun za každou došlou platbu. Stejných 5 korun zaplatíte i za odchozí platbu zadanou v internetovém bankovnictví. Zadávat příkaz na pobočce se nevyplatí, je to za 50 korun.

Z bankomatu Volksbank vyberete hotovost za 4 koruny, z bankomatu ČSOB je to za 8 korun (ČSOB vydává karty pro klienty Volksbank), v bankomatech ostatních bank za výběr kartou zaplatíte 35 korun. Na pobočce peníze uložíte zdarma a vyberete za 60 korun.

Položka Cena
Měsíční vedení účtu 129 Kč
Výběr z bankomatu Volkbank/ČSOB 4 / 8 Kč
Výběr z bankomatu jiné banky 35 Kč
Odchozí platba zadaná přes internetové bankovnictví 5 Kč
Odchozí platba zadaná na přepážce 50 Kč
Příchozí platba 5 Kč
Výběr hotovosti 60 Kč
Vklad na přepážce 0 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO přes IB 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO přes IB 0 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO přes IB 0 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO na pobočce 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO na pobočce 50 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO na pobočce 50 Kč

Detail Konta pro neziskový sektor

Záložna Creditas – 30 korun za internetové bankovnictví

Záložna Creditas nabízí neziskovým organizacím takřka totožný účet jako firmám a podnikatelům. Rozdíl je jediný a sice úroková sazba na vklady, která u neziskových organizací činí 0,75 % p. a. (běžně 0,5 %).

Měsíční vedení účtu je zdarma, ovšem pravidelný měsíční poplatek ve výši 30 korun zaplatíte za vedení internetového bankovnictví. K účtu můžete mít zdarma jednu platební kartu Maestro (opět vydává ČSOB).

Za odchozí platbu zaplatíte 5 korun, vkládat a vybírat na pobočkách (celkem 17 poboček) můžete zdarma.

Položka Cena
Měsíční vedení účtu * 0 Kč
Výběr z bankomatu ČSOB 6 Kč
Výběr z bankomatu jiné banky 30 Kč
Odchozí platba 5 Kč
Příchozí platba 0 Kč
Výběr hotovosti 0 Kč
Vklad na přepážce 0 Kč
Zřízení TP, inkasa, SIPO 0 Kč
Změna TP, inkasa, SIPO 20 Kč
Zrušení TP, inkasa, SIPO 20 Kč

* budete-li chtít účet obsluhovat pomocí internetového bankovnictví, pak za to zaplatíte měsíčně 30 Kč

Detail Běžného účtu pro neziskové organizace

Bankovní účet můžete mít bez poplatků včetně transakcí

Speciální nabídku pro neziskové organizace má také UniCredit Bank. Bohužel ale podmínky tohoto konta na webu nenajdete, pouze je zde odkaz na pobočky banky. Stejně tak nabízí účty pro neziskové organizace web České spořitelny, při bližším zkoumání ale zjistíte, že jde o klasickou nabídku pro právnické osoby.

Právě klasické firemní a podnikatelské účty (tedy účty pro právnické osoby) nabízejí neziskovým organizacím další možnost volby. Pokud vám tedy nevyhovuje žádná z popsaných speciálních nabídek, můžete využít například dražší firemní balíčky, které toho zároveň „více umí“.

Pokud preferujete minimální cenu a nejlépe bance nechcete platit nic (a nepotřebujete například několik platebních karet), pak si můžete vybrat Podnikatelský účet od Fio banky, se kterým nebudete platit za vedení účtu, internetové bankovnictví, příchozí a odchozí platby (i ze Slovenska a na Slovensko), za platební kartu Maestro, za 10 výběrů v měsíci z bankomatů Pharro, za trvalé příkazy a inkasa a za vklady a výběry na pobočce nad 1000 korun. Třešinkou na dortu je pak možnost mít účet jako transparentní s webovým náhledem pro veřejnost.

Pokud potřebujete takový běžný účet, na němž budou transakce kdykoli a komukoli k nahlédnutí na internetu, pak vám GE Money Bank a Raiffeisenbank nabízí možnost převedení klasických podnikatelských účtů na účty transparentní (ovšem včetně původní ceny).

Equa bank a Oberbank zase nabízejí možnost dohodnout si s nimi individuální podmínky účtu pro neziskovou organizaci.

dan_z_prijmu

Nespoléhejte na název

Po prostudování jednotlivých speciálních nabídek pro neziskové organizace vyvstává otázka proč vlastně zvolit jeden z nich, když ty samé služby můžete mít zcela zdarma ve Fio bance? U všech specializovaných nabídek totiž vždy zaplatíte za základní bankovní služby, ať už formou ceny za měsíční vedení nebo za jednotlivé transakce. Nejblíže nabídce Fio banky je Záložna Creditas, i tak zde ale zaplatíte 5 korun za odchozí platby a 20 korun za změnu nebo zrušení trvalého příkazu či inkasa.

Jaký z toho plyne závěr? Vybírat jen podle názvu účtu se nevyplácí – šest specializovaných nabídek poráží jedna univerzální, ale dobře postavená.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).