Hlavní navigace

Senzační víkend se zárukou? Pozor na chytáky

13. 8. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Paříž, Londýn, Istanbul či Amsterdam? Žádný problém dopřát si víkend v některé ze světových metropolí. Zvláště když se cestovní kanceláře i agentury předhánějí v zaručeně nejlepších nabídkách. Nově nabízí víkendové dovolené i hypermarkety. Důvodů, proč tomu tak je, je několik. Jeden je však jasný: více peněz do rozpočtu společnosti.

Češi bohatnou, rozdělují si dovolenou na zimní a letní, a pokud jim zbude pár dní navíc, jsou ochotni vyrazit si na prodloužený výlet. Tento trend za poslední dva až tři roky stoupá a od dob, kdy se na tyto tipy zájezdů specializovaly velké cestovní kanceláře a agentury, jako například CK Fischer, INVIA se k nim přidávají další. Je to pro ně vedlejší produkt, říká pro finanční server Měšec.cz Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle jeho slov má klient, který vyjede na eurovíkend s cestovkou, několik výhod: jednou je množstevní sleva, protože je ubytován v hotelech, které mají s cestovkami uzavřeny smlouvy, nemusí vyhledávat na internetu volné letenky a ubytování. Všechny jsou pojištěny proti úpadku, takže v případě krachu dostane klient své peníze zpět. Samozřejmostí je cestovní smlouva jako při klasickém zájezdu, což znamená, že může reklamovat její nedodržení. Čtěte více: Dovolená s ručením omezeným

Eurovíkendy nejsou právě levnou záležitostí. Zájezdy do Londýna začínají od 3500 Kč za 1 noc, do Paříže se pohybují okolo 10 000 Kč za tři noci, Athény a Istanbul vyjdou tři noci zhruba na 12 000. K tomu si některé cestovky účtují zvlášť vstupné do památkových objektů a galerií a povinnou polopenzi. Vlastní stravou proto neušetříte.

Jde to přece levněji

Vyhledat si a objednat letenku a hotel přes internet není nic složitého a můžete si vybrat datum i kategorii hotelu podle svého gusta a peněženky. Okamura souhlasí, ale upozorňuje: Cestovatel „na vlastní pěst“ není ničím chráněn. Většinou letí s nízkonákladovou společností, které mívají často mnohahodinové zpoždění, prodraží se i cesta z letiště, která jsou vzdálena desítky kilometrů od center velkoměst. Rovněž kvalita objednaného hotelu nemusí odpovídat tomu, co je inzerováno na internetu. Dodává ovšem, že v době krize na cestovním ruchu, zahraniční hotely ve snaze naplnit kapacitu, nabízejí jednotlivci ubytování za stejnou cenu jako turistům, kteří přijedou na víkend s cestovkou. Čtěte více: Autem k moři svobodně a bez cestovky


Paříž - vítězný oblouk

Paříž, Vítězný oblouk. Autor: Měšec.cz

dan_z_prijmu


Pozor na chytáky

Zájmu o krátkodobé dovolené se chytily i obchodní řetězce napojené na cestovní kanceláře. Nabídka výhodných zájezdů, kterou můžete najít například u pokladen řetězce Interspar, bývá lákavá pouze do té doby, než si pečlivě prostudujete, co všechno za návnadu na levné ubytování musíte zaplatit. Radost nad tím, že se za 21 euro můžete ubytovat ve více než 1600 hotelech v 16 evropských zemích, vás po důkladném přečtení přejde. Povinně totiž musíte na místě zaplatit za snídani a večeři – a ne málo.

Přečtěte si užitečné tipy pro vaší letní dovolenou v naší tématické příloze o cestování.

Například ve 4* OREA Hotelu Palace Zvon v Mariánských lázních vás vyjde jedna snídaně na 15 eur a večeře na 25 euro na osobu bez nápojů. Při současném kurzu (1 euro = 27 Kč) se najíte za 1080 korun, ve dvou lidech je to už 2160 Kč! I v lázeňském městě se dá najíst levněji. Dalším háčkem je na letáku srovnání standardní a nabídkové ceny. U výše jmenovaného hotelu je standardní cena dvoulůžkového pokoje na tři noci vyčíslena na 13 132 korun. Jak zjistil server Měšec.cz dotazem v recepci hotelu, skutečná cena je v sezóně 3880 Kč za dvoulůžkový pokoj se snídaní, za tři noci tudíž 11 640 Kč a ne, jak uvádí lákavý leták. U nabízených zahraničních hotelů je rozdíl ještě větší.

Víkend na vlastní pěst

Paříž (3 noci, ubytování ve 3* hotelu)

  • Zpáteční letenka: 2790 Kč
  • Ubytování (dvoulůžkový pokoj se snídaní): 150 euro (4050 Kč)
  • Stravování: cca 90 euro (2430 Kč)
  • Celkem zaplatíte: cca 9 270 Kč

Eurovíkend

Paříž (3 noci, ubytování ve 3* hotelu)

  • Ceny se pohybují od cca 5000 do 11 000 Kč.
  • Nejvýhodnější ceny nabízejí renomované cestovní kanceláře, zprostředkovatelské agentury jsou nejdražší.

Využíváte služeb cestovních kanceláří a agentur?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).