Hlavní navigace

Saifu České spořitelny. Mobilní platby podruhé a se zlatou rybkou

9. 8. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Česká spořitelna oficiálně spustila platby mobilem, z mobilu se tak stane bezkontaktní karta. Nejde o premiéru, s mobilními platbami si spořka už hrála. Myšlenka dobrá, ale je to takové… nedodělané.

Od středy 8. srpna 2018 Česká spořitelna oficiálně spustila mobilní aplikaci Saifu, se kterou se vaše debetka k účtu spořitelny promění v bezkontaktní kartu v mobilu. Aplikace je v době publikace článku jen pro Android. Pro aktivaci NFC plateb mobilem samozřejmě potřebujete mobil s Androidem a NFC. Pro iOS tato aplikace není k dispozici (z důvodu neexistence Apple Pay pro Českou republiku).

Jednorázová virtuální karta pro bezpečné platby

Kromě samotné bezkontaktní karty, se kterou přes NFC modul mobilu můžete běžně platit, umí Saifu vygenerovat jednorázovou virtuální platební kartu, jejíž číslo zanikne ihned po provedení platby. Jednorázová platební karta vám tak nabídne velmi silnou ochranu třeba při platbách v některých e-shopech, které nedostatečným způsobem chrání zákaznická data.

Slevový program s bonusem na účet

S aktivací aplikace Saifu můžete používat slevový program, který podle tiskové zprávy České spořitelny v tuto chvíli zahrnuje nabídku více než stovky prodejců v deseti různých kategoriích (e-shopy, auto-moto, bydlení, zahrada, cestování, elektro, děti, ubytování, restaurace…)

Slevový program funguje na bázi okamžité slevy, kterou získáte na zboží, na jehož zaplacení použijete aplikaci Saifu. Například při nákupu v síti obchodů s hračkami Sparkys získáte okamžitou slevu na daný nákup ve výši 20 %.

Předpokládáme, že v průběhu roku 2019 nabídneme bezkontaktní platby přímo v rámci v mobilní aplikace George. Pokračujeme v jednáních s představiteli společností Google a Apple o potenciálním využití platebních aplikací Google Pay a Apple Pay v rámci mobilní aplikace George, uvedl tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Co potřebujete k používání Saifu

  • Telefon s NFC se systémem Android 4.4 a vyšší.
  • Účet v České spořitelně a aktivní debetní kartu VISA.
  • Přihlašovací údaje do George nebo Servisu 24.

Komplikovaně složité. Na banku ale hned nenadávejte

Proč si stahovat aplikaci pro mobilní platby, když existuje Google Pay a Apple Pay? Je to věcí obchodní politiky banky, Google a Apple.

Pro uživatele je samozřejmě příjemnější mít možnost využít nativní aplikaci Google Pay pro bezkontaktní platby v Androidu, než si instalovat appku vydavatele karty. Jenže vydavatel karty tím přichází o část kontroly a o část dat, vše bude ovládat hlavně velký Google. I když pro uživatele je vše „zdarma“ (pokud vám nevadí, že se směle obchoduje s vašimi osobními daty), pro banky to už tak moc zadarmo není.

V případě Apple Pay se to ještě více komplikuje, protože tato služba v ČR oficiálně spuštěna není, takže české banky ji nabízet nemohou. Nehledě na to, že sice platit s iPhonem je možná pro uživatele sexy, ale pro vydavatele karty to už takové vzrušení není, protože Apple si za vše nechá zaplatit. A náklady jsou v bankách velmi důležitým faktorem. Pokud patříte mezi produktové nadšence, Apple Pay můžete v Česku přesto používat. Potřebujete ale zahraniční kartu, pro niž musíte do Polska, Ruska, nebo někam jinam.

Psali jsme:

Hrátky s mobilními platbami

Pojďme ale zpět k České spořitelně. Ta si s mobilními platbami pohrávala už před pěti lety. Tehdy jsme na Měšci testovali bezkontaktní rámeček iCarte k iPhone 4/4S. Služba fungovala jen pro iOS jako Mobilní karta. Zatímco Komerční banka iCarte nabízela od podzimu 2012 komerčně za 1500 Kč (poplatek za 3 roky platnosti karty), Česká spořitelna Mobilní kartu testovala jen jako pilotní projekt, který nakonec správně zařízla (a Komerčka následně taky). Mít na iPhonu obludoidní kryt, jen aby s ním šlo platit, se ukázalo jako slepá ulička, zvláště, když Apple ohlásil, že v dalších mobilech už bude NFC.

Uvítací balíček České spořitelny s iCarte .

Uvítací balíček České spořitelny s iCarte. (03/2013)

Banka: Česká spořitelna
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Mobilní karta České spořitelny pro iPhone 4/4S (03/2013)

Aktivace Saifu

Mobilní aplikaci Saifu jsme samozřejmě chtěli hned vyzkoušet a obratem jsme si ji stáhli.

Úvodní strana aplikace Seifu od České spořitelny. Seifu umí aktivovat virtuální kartu Visa pro platby na internetu. Po hodině nečinnosti se sama dočasně zablokuje. Česká spořitelna za používání aplikace láká na slevy, které se připíšou zpět na bankovní účet.

V galerii pod článkem k jednotlivým screenům najdete vysvětlivky, nicméně již z obrázků lze poznat, v jaké fázi aktivace karty aplikace se nacházíte.

Provázet vás bude zlatá rybka jako od Walta Disneyho. Že rybička budí u uživatelů emoce, ukazují recenze k aplikaci přímo na Google Play.

Zřízením služby Seifu vás provází virtuální rybička jako od Walta Disneye.

Pro samotnou aktivaci potřebujete přihlašovací údaje do Servisu 24 nebo do George.

Pro registraci použijte klientské číslo Servisu 24 nebo přihlašovací login do George. V dalším kroku si vybíráte formu autorizace přístupu do aplikace. 

Obchodní podmínky se vám zobrazí k přečtení.

Nezbytný souhlas s obchodními podmínkami. Obchodní podmínky si samozřejmě můžete přečíst. Obchodní podmínky si samozřejmě můžete přečíst.

Zbývá odsouhlasit práva pro operační systém Android.

V dalším kroku musíme potvrdit oprávnění aplikace pro systém Android.

A pak si už jen vyberete kartu, kterou chcete v aplikaci používat.

Pak si vyberete kartu ze svého účtu v České spořitelně.

A na tom to padá. Aplikace totiž podporuje jen debetní karty Visa vydané Českou spořitelnou. Autor článku má kartu Visa kreditní a debetní je zase Mastercard. Pokud správnou kartu nemáte, na konci se vám zobrazí toto hlášení a tím to končí. Karty Mastercard se začnou podporovat do konce roku 2018.

dan_z_prijmu

Pokud nemáte k osobnímu účtu České spořitelny kartu Visa, toto je poslední stránka aplikace, kterou uvidíte. A pak se zavře. Fungují jen debetní karty Visa, kreditní ne.

I přesto, že aplikace působí nedodělaně, jsou recenze na ni od klientů pozitivní. Vypadá to, že klienti České spořitelny chápou, že její vývoj netrval měsíc a že je za ním neskutečně mnoho dnů a měsíců procesů, certifikací a testování. Přesto je škoda, že při oficiálním spuštění není možné appku používat pro všechny karty vydané Českou spořitelnou, nebo aspoň karty debetní. Tím by spořka zmenšila smíšené pocity klientů, kteří by rádi mobilem platili, ale nemají od banky tu správnou kartu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).