Hlavní navigace

Revolut už je v Česku i jako skutečná banka. Stále má ale nevýhody, které nechcete zažít

29. 7. 2021
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Revolut Ltd.
Peníze v Revolutu mohou být nově součástí pojištění vkladů. Zároveň přibudou i další služby. Novinka však není automaticky dostupná pro všechny klienty a Revolut má i své stinné stránky.

Společnost Revolut představila svou evropskou banku také pro české klienty. Čeští zákazníci, kteří přejdou na Revolut Bank, budou mít své vklady chráněné, uvádí tisková zpráva Revolutu ze středy 28. července 2021.

Podle Revolutu tímto dnem fintechová firma začala nabízet v Česku garantované účty, a tedy pojištěné vklady. Čeští uživatelé mohou jednoduše přestoupit na Revolut Bank, a to několika kliknutími v aplikaci. Tento proces jim zabere pouze několik málo minut. Zní to dobře, ale jak jsem si ověřil, proces zatím není dostupný pro všechny české zákazníky.

Pojištěné vklady

V Česku má Revolut přes 300 000 zákazníků. Otázkou je, kolik z nich je transakčně aktivních, a další otázkou, kolik z nich platí (pro Revolut) nezbytné poplatky. Bez inkasovaní poplatků a provizí z obchodů nemůže být dlouhodobě žádný obchodní model ekonomicky udržitelný, pokud nejsou za vámi investoři s nekonečnými prostředky.

Revolut je momentálně nejrychleji rostoucí fintech společností v Evropě, protože ve všem, co děláme, klademe zákazníka na první místo. Náš produkt je špičkový, nemáme žádné skryté poplatky a neustále stavíme nové a inovativní finanční produkty, říká Nik Storonsky, CEO a spoluzakladatel Revolut.

Minulý rok společnost Revolut představila na trhu svou specializovanou banku v Polsku a Litvě a v obou zemích začala nabízet úvěrové produkty. Revolut Bank je od letošního února dostupná také na sousedním Slovensku. Speciální bankovní licence umožňuje Revolut Bank poskytovat omezené bankovní služby prostřednictvím aplikace Revolut spolu s řadou finančních služeb a produktů, které jsou poskytované jinými společnostmi z Revolut Group, popisuje dál tisková zpráva.

Jak přejít do Revolut Bank?

Pokud jste stávajícími uživateli Revolutu s daňovým domicilem v Česku, máte smluvní vztah s litevskou společností Revolut Payments UAB. To je platební instituce vydávající elektronické peníze. Tyto peníze na vašem účtu Revolut nejsou pojištěny.

Podle tiskové zprávy Revolutu čeští uživatelé mohou přestoupit na Revolut Bank několika kliknutími v aplikaci. Tento proces jim zabere pouze několik málo minut. Otázkou tedy je, jak tento proces zahájit. A tady začíná nejasnost, protože podle mých zpětných vazeb se ne každému v aplikaci možnost přechodu k Revolut Bank zobrazila.

Další zjištění ale ukazuje, že na přechod do banky nemá nárok každý, Revolut používá svoji vlastní selekci zákazníků. Že můžete využít služby Revolut Bank, poznáte jen podle banneru v aplikaci s nápisem Připojit se k Revolut Bank. Pokud se k bance chcete připojit, jednoduše kliknete na tento banner a budete postupovat podle pokynů na obrazovce. Pokud banner v aplikaci nevidíte, tato možnost pro vás (zatím) není. Alternativně vám tato pozvánka přijde e-mailem, přihlášení do banky však provedete v aplikaci.

Když jsem si sám včera provedl novou registraci Revolut, tedy již ode dne, kdy je Revolut Bank v Česku pro české uživatele, oficiálně mám stále smluvní vztah s Revolut Payments UAB, tj. ne s bankou. Aplikace mi možnost založení vkladového (pojištěného) účtu nenabízí. Rychlý dotaz na zákaznickou podporu zodpovídá chatbot Rita: Zdá se, že nemáte nárok na členství v Revolut Bank.

Následuje dotaz na zákaznickou podporu, kde se chatu po pár hodinách ujímá operátor Osama. Otevření účtu Revolut Bank UAB je velmi snadné. Pokud splňujete podmínky, měl by se vám v aplikaci zobrazit banner: stačí na něj klepnout a postupovat až do konce. Založení účtu Revolut Bank UAB je zdarma, píše mi v chatu.

O pár hodin později přebírá komunikaci operátorka Kae. Znovu se ptám na podmínky k připojení do Revolut Bank a otázku kladu přesněji. Nárok budete mít, jakmile obdržíte e-mail nebo pokud se vám v aplikaci zobrazí banner, že se můžete připojit k Revolut Bank. Pokud ho nyní nevidíte, pak se obávám, že zatím nemáte nárok. Buďte prosím laskavý a čas od času zkontrolujte svou aplikaci, zda banner uvidíte. Omlouvám se za potíže a děkuji za pochopení.

To znamená, že nejde o možnost automaticky dostupnou pro všechny stávající a nové zákazníky Revolutu, ale jen pro ty, kteří splňují nastavené interní, neveřejné podmínky.

Vkladový účet „na požádání“

Podařilo se vám získat účet v Revolut Bank. Pokud se těšíte, že Revolut Bank nyní nahradí vaši stávající banku tak, jak jste zvyklí, není to tak. Účet u Revolut Bank je vkladový účet. Revolut jej oficiálně nazývá jako „vkladový účet na požádání“.

Vkladový účet má jediný úkol. Slouží pouze k uchování peněz v podobě vkladu, který je chráněn pojištěním vkladů.

V praxi tedy budete mít u Revolutu účty dva.

1. Účet elektronických peněz, který slouží pro všechny stávající transakce na Revolutu. Ten spravuje Revolut Payments UAB a není pojištěn.

2. Vkladový účet, který slouží pouze k převedení peněz z účtu elektronických peněz. Ten spravuje Revolut Bank UAB a je pojištěn.

Založením účtu u Revolutu nemáte automaticky účet také u Revolut Bank. Ten je jen na požádání a rozhoduje o tom Revolut. Neprve musíte mít účet u Revolut Payments (07/2021).
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Založením účtu u Revolutu nemáte automaticky účet také u Revolut Bank. Ten je jen na požádání a rozhoduje o tom Revolut. Nejprve musíte mít účet u Revolut Payments (07/2021).

Výhody Revolut Bank

Přechod do Revolut Bank není povinný, je to volba. Naši zákazníci si mohou vybrat, zda si otevřou vkladový účet pro další služby v Revolut Bank, nebo zůstanou pouze u účtu elektronických peněz, který poskytuje Revolut Payments. Přístup k vkladovým účtům a budoucím úvěrovým produktům a k rozšířenému souboru bankovních služeb, které chceme v budoucnu nabízet, však mají pouze zákazníci banky, napsal Měšci Andrius Biceika, Deputy CEO, Revolut Bank.

Smluvním vztahem s Revolut Bank se vám do budoucna rozšíří možnost získat více bankovních finančních produktů.

Zásadní výhodou je však automatické pojištění vkladů do výše 100 000 €. Vaše vklady jsou pojištěny u litevského fondu pojištění vkladů:

Deposit and Investment Insurance (VĮ Indėlių ir investicijų draudimas)
Adresa: Algirdo str. 31, LT-03219 Vilnius
Telefon: +370 5 213 5657
Fax: +370 5 213 5546
E-mail: idf@idf.lt
Web: www.iidraudimas.lt

Jestli se vám tato možnost v banneru zobrazí, není třeba váhat a jděte do toho. O nic nepřicházíte a můžete jen získat.

Co se poté pro vás změní? Po technické stránce nic. Nadále budete mít litevský IBAN, nadále můžete používat sběrný účet v české Raiffeisenbank pro tuzemské příchozí platby. Nemění se pro vás ani poplatky. Jedinou změnou tak bude možnost odděleného vkladového účtu s pojištěným vkladem.

Nevýhody Revolutu obecně

Revolut je fenomenální fintechový startup, který získal další investory pro svůj rozvoj. Ale není v něm vše jen úžasné a skvělé. Má i několik nevýhod, pro které dokáže občas zvednou své klienty ze židle.

Problematické převody na české účty

Platby v CZK z Revolutu na české bankovní účty posíláte přes zprostředkovatele, který je pro Revolut zrovna výhodný. Nejčastěji jde o Vitesse PSP B.V. Taková platba přijde jako tuzemská platba, ale někdy i jako zahraniční, pak příjemce platí poplatky.

Zásadní je, že do odchozí platby nezadáte variabilní symbol, takže je jen obtížně použitelná pro běžné hrazení závazků, jako jsou faktury, daňové závazky, pojištění apod. Je to stejná situace, když byste posílali peníze třeba z maďarského účtu u maďarské banky, i když jej ovládáte ze svého mobilu. Revolut má identifikaci platby postavenou na poznámce pro příjemce.

U příchozích plateb vám Revolut nezobrazí číslo účtu odesílatele platby, jen jeho jméno/název. Pro soukromé platby se dá používat bez zásadních komplikací.

Limity a poplatky

Pokud chcete využívat maximum výhod spojených s Revolutem, je potřeba přejít na placený tarif, v překladu poplatek za vedení účtu s balíčkem služeb:

  • Plus – 89,99 Kč měsíčně
  • Premium – 174,99 Kč měsíčně
  • Metal – 299,99 Kč měsíčně

Viz další poplatky.

Kurzové přirážky o víkendech

Při platbě kartou během víkendů a britských svátků platíte kurzovní přirážku. Platí to jak pro transakce kartou, tak pro směnu měn.

Problematická zákaznická podpora a blokace účtu

Používání Revolutu je příjemné do doby, než narazíte na požadavek AML ověření transakcí. Pokud vše půjde hladce, do týdne bude vše vyřešené. Ale také můžete narazit na zákaznickou podporu, která jen obtížně rozumí (českým) dokumentům, které po vás požaduje k předložení transakcí a k ověření vaší osoby.

Proces AML ověření u Revolutu: doložení dokumentů, příjmy, daňová přiznání. výpisy z účtů, smlouvy s bankami, uhrazené faktury atp. (06/2021)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Proces AML ověření u Revolutu: doložení dokumentů, příjmy, daňová přiznání. výpisy z účtů, smlouvy s bankami, uhrazené faktury atp. (06/2021)

Proces AML ověření u Revolutu: doložení dokumentů, příjmy, daňová přiznání. výpisy z účtů, smlouvy s bankami, uhrazené faktury atp. (06/2021)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Proces AML ověření u Revolutu: doložení dokumentů, příjmy, daňová přiznání. výpisy z účtů, smlouvy s bankami, uhrazené faktury atp. (06/2021)

Proces AML ověření u Revolutu: doložení dokumentů, příjmy, daňová přiznání. výpisy z účtů, smlouvy s bankami, uhrazené faktury atp. (06/2021)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Proces AML ověření u Revolutu: doložení dokumentů, příjmy, daňová přiznání. výpisy z účtů, smlouvy s bankami, uhrazené faktury atp. (06/2021)

V mém případě Revolut po mne požadoval „písemnou zakládací listinu společnosti“. Český online výpis z živnostenského rejstříku podpora neakceptovala. Žádala po mne návštěvu úřadu, který mi písemně vystaví, kdy jsem se stal OSVČ a že stále podnikám. Podpis, razítko, naskenovat, poslat.

Revolut neakceptoval ani české daňové přiznání za poslední 3 roky v elektronické formě, včetně potvrzení o odeslání datovou schránkou. Opět doloženo dokumenty v češtině.

Komunikace se zákaznickou podporou Revolutu během dokládání dokumentů pro AML ověření. Účet je zablokovaný do doby ověření. (06/2021)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Komunikace se zákaznickou podporou Revolutu během dokládání dokumentů pro AML ověření. Účet je zablokovaný do doby ověření. (06/2021)

Komunikace se zákaznickou podporou Revolutu během dokládání dokumentů pro AML ověření. Účet je zablokovaný do doby ověření. (06/2021)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Komunikace se zákaznickou podporou Revolutu během dokládání dokumentů pro AML ověření. Účet je zablokovaný do doby ověření. (06/2021)

Nedostatečné pro Revolut byly i elektronické výpisy z českých bankovních účtů. Podpora stále trvala na osobní návštěvě příslušné státní „autority“, která mě ověří lépe. Po pár dnech komunikace mě to přestalo bavit a účet jsem u Revolutu i s celou jeho historií a prémiovou kartou zrušil (nyní mám nový pro studijní účely a udržuji na něm jen stokoruny). Jen pro zajímavost, pokud u Revolutu účet zrušíte, vaše data bude uchovávat po dobu 6 let.

Zrušením účtu u Revolutu nerušíte osobní data. Revolut je bude uchovávat po dobu 6 let. (06/2021)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zrušením účtu u Revolutu nerušíte osobní data. Revolut je bude uchovávat po dobu 6 let. (06/2021)

Je to jen střípek, podobných příběhů je velmi mnoho. Váš účet může být blokovaný několik měsíců, než se ke svým penězům dostanete. Pokud vás napadá, že si u Revolutu pořídíte nejdražší tarif Metal, a tím se k vám bude chovat lépe, nefunguje to. Klidně vám jako stálému, věrnému zákazníkovi s kovovou kartou Revolut zmrazí účet bez varování a je mu jedno, že jste na třeba dovolené kolem světa.

skoleni_15_4

Co to v překladu znamená? Stále jde o skvělou fintechovou službu, která je výzvou pro ostatní konkurenty z řad i „kamenných“ bank. Používejte Revolut pro soukromé potřeby, ale nikdy, nikdy na něm nenechávejte peníze ve výši, která vás zásadně ohrozí, když k nim několik měsíců nebudete mít přístup. Nepřijdete o ně, ale můžete si počkat i půl roku. A pamatujte, že podpora Revolutu komunikuje výhradně anglicky, přičemž komunikovat lze přes webové rozhraní a následně přes mobilní aplikaci.

Na základě těchto zkušeností a úhlů pohledu ostatních zákazníků mohu konstatovat, že Revolut je zajímavý finanční nástroj, který má smysl občas používat, ale zatím není schopen nahradit (jakoukoli) českou banku. Je totiž značně nespolehlivý. To je přesný opak toho, co od subjektu hospodařícího s vašimi penězi očekáváte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).