Hlavní navigace

Raiffeisenbank mění obchodní podmínky. Prozradila v nich nové služby na trhu i pro neklienty

6. 3. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Od května 2023 se mění obchodní podmínky Raiffeisenbank. Na tom není nic divného, banky mění své podmínky i několikrát ročně. Novinkou jsou ale nové služby, které se připravují a z nichž budou profitovat i klienti dalších bank.

Raiffeisenbank mění své obchodní podmínky od 10. května 2023. Tady jsou hlavní změny.

RSTS

Do internetového a mobilního bankovnictví kromě společných klientů budou mít do budoucna přístup i klienti, kteří jsou nyní pouze v Raiffeisen stavební spořitelně (RSTS).

Získají tak nový digitální kanál, kde si budou moci zobrazovat své produkty stavebního spoření včetně dokumentů k nim vázaným.

RBroker → Raiffeisen Investice

Raiffeisenbank již v září 2022 spustila novou investiční aplikaci. Ta je k dispozici pro Android a iOS. a doplňuje původní webovou aplikaci RBroker. Aplikace Raiffeisen investice je aktuálně dostupná v pilotním režimu pouze na pozvánku, o kterou si můžete Raiffeisen může zažádat prostřednictvím formuláře.

Jakmile vstoupí nové produktové podmínky v platnost, bude aplikace Raiffeisen Investice automaticky dostupná pro všechny klienty Raiffeisenbank.

Platba na kontakt – telefon

Pro odeslání platby již nebudete potřebovat číslo účtu. Stačí, když budete znát registrované mobilní telefonní číslo osoby, které chcete peníze poslat.

A bude to fungovat i opačně, nová služba umožní přijmout platbu, kdy vám platí někdo, kdo zná pouze vaše registrované telefonní číslo a nemá číslo vašeho účtu.

Aby to fungovalo, musí se splnit najednou tři podmínky:

  1. Mobilní telefonní číslo příjemce platby musí být registrováno v Registru pro platby na kontakt jako tzv. jedinečný identifikátor. To provedete u vaší banky přes internetové/mobilní bankovnictví (pokud to bude vaše banka podporovat).
  2. Banka příjemce musí umět provést platbu na kontakt.
  3. Registr pro platby na kontakt vedený Českou národní bankou je dostupný, tj. funkční (např. nemá výpadek).

Vy si musíte předem ověřit, zda mobilní telefonní číslo včetně mezinárodní předvolby, na které chcete peníze poslat, skutečně patří zamýšlenému příjemci. Před autorizací platby na kontakt se vám zobrazí zpřístupněný zkrácený název účtu příjemce. To si musíte zkontrolovat, a pakliže vše souhlasí, potvrdit.

Takto lze poslat jen české koruny.

Tady ale pozor na správné uvedení telefonního čísla. Pokud platba na kontakt bude zadaná bez mezinárodní předvolby, k mobilnímu číslu se automaticky doplní česká mezinárodní předvolba +420. To je zásadní v případě, že půjde o registrované zahraniční číslo, což, zdá se, systém bude umět.

Peníze na mobilní číslo odešlou jen soukromé osoby, tj. služba nebude určena pro OSVČ a firmy. Z Raiffky pošlete minimálně 1 Kč, maximálně 5000 Kč s tím, že výše částky se může změnit.

Z důvodu bezpečnosti banka navíc může nastavit maximální počet transakcí.

Po technické stránce to bude fungovat tak, že platba na kontakt odejde primárně jako okamžitá platba. Pokud okamžitou platbu nepůjde odeslat (např. z důvodu překročení limitu), odejde jako běžná tuzemská platba.

U platby na kontakt nepůjde uvést konstantní symbol, variabilní symbol, specifický symbol a datum splatnosti. Tímto je služba předurčena skutečně jen pro soukromé převody, kde příjemce bude jasně vědět, kdo mu platbu posílá a za co.

Platba na kontakt

V případě platby na kontakt je jedinečným identifikátorem příjemce mobilní telefonní číslo vedené v Registru pro platby na kontakt spravovaném Českou národní bankou, které je navázané na konkrétní číslo účtu. Do registru přistup samozřejmě nemáte, číslo do něj přenese vaše banka, která Platbu na kontakt podporuje.

Serveru Měšec.cz potvrdila účast v projektu od samotného počátku Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, MONETA Money Bank a Raiffeisenbank. Banka CREDITAS se zapojí během roku 2023.

Limity odchozích transakcí

Raiffka nově zavede denní limity odchozích transakcí. Sami si však budete moci nastavovat jejich výši.

Denní limity odchozích plateb v Raiffeisenbank od 10. 5. 2023
Typ klienta Automaticky nastavený limit Maximální možný limit, který lze nastavit přímo přes IB (bez pobočky)
Soukromé osoby 300 000 Kč 2 500 000 Kč
Soukromé osoby v privátním bankovnictví 5 000 000 Kč 15 000 000 Kč
OSVČ a malé firmy 5 000 000 Kč 30 000 000 Kč
Korporární klienti neomezeně neomezeně

Vyšší limity je pak nutné individuálně nastavit osobně na pobočce.

Sledování sankčních seznamů

Nově přibyl odstavec, kdy Raiffka je oprávněna omezit nebo změnit rozsah poskytovaných služeb ve vztahu ke konkrétní zemi, vůči které jsou uplatňovány národní a/nebo mezinárodní sankce, nebo je taková země považována ve smyslu zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti za vysoce rizikovou.

dan_z_prijmu

S Ruskem už nekamarádíme

Další novinkou je odstavec, kdy Raiffka neprovede platbu v případě, že platba míří do země, která je považována ve smyslu zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti za vysoce rizikovou zemi nebo která se na praní špinavých peněz či financování terorismu nebo útočné války zjevně podílí, anebo do země, která neuplatňuje pravidla pro boj s praním špinavých peněz či boj s financováním terorismu nebo útočné války, jež dosahují standardů běžných v zemích Evropské unie.

Tady je zřejmý obrat obchodní politiky celé skupiny Raiffeisen, která i v české Raiffeisenbank pod tlakem od 15. února 2023 zastavila všechny odchozí platby do Ruské federace a do Běloruska. Expozice rakouské centrály Raiffeisenbank International byla v Rusku velmi silná a celé skupině generovala významný zisk. V Rusku však stále patří mezi systémově důležité banky.

Budete používat službu Platba na (mobilní) kontakt?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).