Hlavní navigace

První elektronická kreditní karta v ČR

14. 3. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká republika je po Slovensku druhou zemí střední a východní Evropy, kde byla uvedena na trh elektronická kreditní karta. Její výhody oproti klasické kreditní kartě jsou nesporné. Dokáže jich však první vydavatel plně využít?

V listopadu loňského roku byly na Slovensku vypuštěny do oběhu první kreditní karty EuroCard Electronic ve střední a východní Evropě. U jejich zrodu stály vedle asociace platebních karet Europay International Všeobecná úverová banka s klasickou úvěrovou kartou a Istrobanka se společností Quatro a jejich společným produktem. Za první tři měsíce bylo na území našeho souseda vydáno přes 20 tisíc těchto karet.

EuroCard Electronic slučuje výhody kreditní (úvěrové) karty s možnostmi elektronických karet (on-line autorizace). Možnost okamžité autorizace každé platby přináší větší jistotu a celý úvěrový produkt je tedy zatížen nižším rizikem. Od včerejšího dne můžete kartu získat i v České republice.

Pro první vlašťovku, CCS Kredo, která je plodem spolupráce Interbanky a společnosti CCS, je připraveno na 1 800 bankomatů a 18 000 obchodních míst. Jedná se o kartu určenou především rodinám s dětmi a mladým lidem obecně. Tomu jsou přizpůsobeny i podmínky – minimální příjem pouhých 6 500 Kč a úvěrový rámec od 5 do 70 tisíc korun.

Přestože se jedná o méně rizikový produkt než klasická kreditní karta (ta nepodléhá on-line autorizaci), úroky a poplatky s kartou spojené jsou s ostatními produkty srovnatelné. Za první vydání karty CCS Kredo klient nezaplatí nic, tím však služby zdarma končí. Při obnově karty po ročním užívání již musíte zaplatit 200 Kč. Za vedení karty je naúčtováno měsíčně 30 Kč, ke kterým je třeba přičíst 12 Kč za zaslání výpisu a je třeba počítat i s úroky ve výši 1,89 %. Srovnání úrokových sazeb kreditních karet přináší následující tabulka.

Tabulka č. 282
Úvěrová karta Měsíční úroková sazba
CCS Kredo 1,89 %
O. K. karta 1,89 %
AURA karta 1,98 %
YES karta 2,22 %
MAXIM karta 1,95 %
Kreditní karta Citibank 2,20 %
Kreditní karta České spořitelny 1,04 %
Kreditní karta ČSOB 0,90 %
Kreditní karta Komerční banky 1,90 %

Kreditní karta CCS Kredo tedy má srovnatelnou úrokovou sazbu s ostatními nebankovními kreditními kartami. Srovnatelné s konkurencí jsou též ostatní poplatky. Ani v oblasti bezúročného období nijak zvlášť nevyniká – nabízí maximálně 40 dní úvěru bez úroků, přičemž některé konkurenční produkty umožňují úvěr zdarma až na 45 dní.

dan_z_prijmu

Jisté výhody CCS Kredo přináší – jakožto elektronická kreditní karta EuroCard Electronic je bezpečnější nejen pro vydávající instituci, ale okamžitá autorizace plateb chrání i majitele karty.

Karta Interbanky a CCS je pouze první vlašťovkou na poli elektronických kreditních karet. Asociace Europay International v současné době vede jednání se čtyřmi vážnými zájemci o vydávání této novinky, takže se můžeme těšit na zvýšení konkurence mezi elektronickými kreditkami.

Máte kreditní kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).