Hlavní navigace

Prodělali jste na bitcoinech? Hlavně je neprodávejte, radí jejich propagátor

16. 5. 2018
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vlastníte kryptoměny a nevydělaly vám peníze? U bitcoinu se radí vydržet. U jiných kryptoměn jste možná investovali špatně. Jejich propagátor radí, jak poznat ty „dobré“ kryptoměny a čemu se rozhodně vyhnout.

Bitcoiny zažily na konci roku 2017 přímo raketový vzestup. Zatímco na začátku září 2017 jste jeden bitcoin mohli koupit za 5000 dolarů, v prosinci téhož roku byste za něj dali už téměř 19 000 dolarů. Tématu bitcoinů jsme se v této době věnovali i na Měšci, a to hned v několika tématech:

Ekonomové tehdy predikovali, že velmi brzy dojde k poklesu ceny, a to nijak malému. A k výraznému propadu také došlo. Kdo tedy nakoupil na konci předchozího roku, možná si po novém roce začal rvát vlasy s tím, že udělal nejhorší investici svého života a už pár týdnů po investici přišel o výraznou část svých prostředků. V současné době si 1 bitcoin koupíte za přibližně 8800 dolarů, tedy přibližně o polovinu méně než na konci roku 2017. 

Co ale dál? Co když vlastníte virtuální měnu a právě se obáváte, že jste prodělali? Zašli jsme na přednášku propagátora kryptoměn Karla Fillnera. A ten mimo jiné radí jednu věc: Hlavně ho držte.

Výkyvy v minulosti i nyní

K výkyvu cen bitcoinu historicky docházelo vždy. Kdysi dokonce platilo, že za 5000 BTC jste si koupili 1 USD, což je zcela obrácená situace než nyní. Vysoká volatilita je navíc jedním z hlavních znaků kryptoměn. Když ale dříve bitcoin z ceny 5 USD/BTC vyskočil krátkodobě na cenu 30 USD/BTC, příliš velké emoce to nevyvolalo. Tehdy dokonce média často tvrdila, že Bitcoin je mrtvý a nikdy nepronikne do mainstreamu.

Pozornost se mu věnuje až v poslední době, kdy jeho cena raketově rostla a částku, za kterou byste pořídili 1 BTC, byste už taky klidně pořídili luxusní auto. Propagátor kryptoměn Karel Fillner ale tvrdí, že cena bitcoinu kolísá v určitých cyklech. Dochází tedy k růstům a propadům, přičemž ale každý další růst je vyšší než ten předchozí. Pokud tak vaše investované peníze nevygenerovaly zisk, stačí jen počkat na další zhodnocení bitcoinu.

Hodnota bitcoinu v čase roste i s těmi propady. Ale žádný růst netrvá věčně. Někdy musíte z investice i vystoupit. Ideálně si stanovte cílovou částku, na které investici vyberete.

A co altcoiny?

Kromě Bitcoinu máte samozřejmě možnost investovat i do mnoha dalších kryptoměn, a to takzvaných altcoinů. Ty všechny vychází z Bitcoinu. Využívají toho, že Bitcoin má otevřený zdrojový kód a je možné jej změnit a vytvořit tak novou měnu. Programátor může například změnit rychlost převodu, anonymitu apod.

V současné době najdeme na trhu na 1500 alternativních kryptoměn. Motivace k jejich vytvoření je různá. Někdo má snahu Bitcoin vylepšit a přinést světu něco nového. To je dobrá myšlenka. Bitcoin je komplexní, ale nemá ambice obsáhnout všechny možnosti, které technologie kryptoměn umožňuje. Slouží primárně jako uchovatel hodnoty. Jeho vylepšení tak může přinést zase něco nového a užitečného. Jiné projekty ale mají za cíl jen vydělat a ukončit činnost. A protože kryptoměny jsou extrémně volatilní, mohou několikasetprocentního zhodnocení dosáhnout i za 24 hodin.

Vždy je proto potřeba si kryptoměnu prověřit, než se rozhodnete do ní investovat peníze.

Zajímejte se o to, jak funguje

Mnoho lidí chce na kryptoměnách rychle zbohatnout. Ideálně investovat pár korun, přes noc se stát milionářem, peníze vybrat a dát si nohy nahoru. Často i o takových lidech čteme. Zbohatnutí na kryptoměnách ale tak snadno nefunguje. Pokud totiž ty, kteří do nich investují, nezajímá, jak daná kryptoměna funguje a co vlastně kupují, nelze se divit, že o peníze často přijdou.

Zajímejte se proto o to, jaké je zaměření daného coinu. Co řeší? Je to užitečné? Chtějí to lidé? Pak to zní jako dobrá obchodní nabídka. Dělá to už konkurence? Jde to vyřešit i bez kryptoměn? Pak je lepší neinvestovat. Kryptoměna vždy musí něco řešit. A to něco, co nejde řešit jinak. Jedině tak máte zajištěno, že o danou věc bude zájem a vy neproděláte. Jsou například coiny zaměřené na anonymitu, mikroplatby, decentralizované apod.

Sledujte objemy daného altcoinu. Pokud se nakupuje jen na jedné burze, nekupujte ho. Pokud je na historickém vrcholu, rovněž nekupujte. Ani pokud měl za rok 6 propadů a růstů.

Sledujte také, kdo stojí za projektem dané kryptoměny. Má už tento tým něco za sebou? Jsou to známá jména? Nebo už se jim naopak něco nepovedlo a zkouší to znovu? Jaké jsou jejich plány?

Pokud problematice rozumíte trochu více, sledujte i to, jestli je altcoin decentralizovaný, jak má nastavenou těžbu, jestli není předtěžen, jaký má algoritmus atd.

Strategie obchodování

Pokud se začnete o kryptoměny zajímat a dojdete k přesvědčení, že i vy chcete nakoupit kryptoměnu, je dobré si ještě před nákupem rozmyslet svou strategii. Počítejte s tím, že peníze, které do Bitcoinu vložíte, jsou váš dlouhodobě zmražený kapitál. A ztráta těchto peněz by vás neměla existenčně ohrozit nebo z vás udělat bezdomovce. Jsou i lidé, kteří si v době, kdy bitcoin atakoval hranici 19 000 USD/BTC, vzali hypotéku na to, aby peníze investovali do bitcoinů. Současná situace je tak pro ně velmi riziková a hodně bolí.

Kryptoměny také musíte držet bezpečně uchované. A bezpečně uchované neznamená nechat peníze na burze, kde jste je nakoupili. K uchování slouží různé kryptoměnové peněženky, speciální flash disky atd.

Prostě je držte

Asi tak by se dala nazvat jedna ze strategií obchodování s bitcoiny. Koupíte si nějakou část bitcoinu, tu držíte a průběžně dokupujete další. V ideálním případě dokupujete ve chvíli, kdy cena bitcoinu padá. Když budete mít štěstí, vychytáte ten největší propad ceny, což je pro vás nejvýhodnější.

Patříte-li mezi úplné začátečníky, je lepší začít s malými částkami a vsadit spíš na pravidelnost. Každý měsíc vložíte do bitcoinu 500 Kč. Za takovou částku můžete bitcoin koupit i v bankomatu či směnárně, nemusíte se nikde registrovat ani využívat burzy. Nevýhodou je pak jen to, že čím méně vložíte, tím menší bude logicky následný výnos. A počítejte rovněž s tím, že cena bitcoinu ve směnárně nebo v bitcoinmatu bude o něco málo vyšší než na burzách.

Obchodování pro pokročilé

Pokud se považujete za pokročilé a znalé, můžete zkusit tzv. swingové obchodování. To je obchodování na obratových bodech. Jinými slovy nakupujete, když je cena dole, a prodáváte, když je cena nahoře.

Je to ale velmi náročná strategie. Nikdy nevíte, jestli daný propad nebo růst je už na konci, nebo ještě bude pokračovat. Takové obchodování vyžaduje mít nakoukané grafy za několik let, mít zkušenosti s obchodováním na trhu apod. Rozhodně se nedoporučuje nováčkům. Mohlo by se totiž snadno stát, že nakoupíte za draho a prodáte za levno. A místo výdělku vás čeká prázdná peněženka.

Čeho se držet

Pokud už jednou začnete obchodovat, zvolte si strategii a té se držte. Nezačínejte s tím, že jste typ člověka, co bude bitcoiny držet, ale když cena raketově vzroste, přeskočíte do druhé strategie a začnete prodávat s tím, že až cena klesne, zase nakoupíte. Změna strategie vám ve výsledku nepomůže.

Spekulujte jen s penězi, které můžete ztratit. A to tak, aby vás jejich ztráta sice zabolela, ale neměla dopad na váš každodenní život. Pokud každý měsíc investujete do kryptoměn 500 Kč a za dva roky o vše přijdete, je to nepříjemné, ale ne ohrožující. Pokud si vezmete 100 000 Kč půjčku, investujete půjčené peníze do kryptoměn a o vše přijdete, zadělali jste si na problém.

Investujte jen do kryptoměn, kterým rozumíte. Je mnoho a mnoho projektů, které mají za cíl vydělat peníze, zavřít krám a užívat si. Za ty vaše peníze samozřejmě. Pokud se o historii a další informace o kryptoměně nebudete zajímat, může vás brzy čekat osud sponzora.

Vhodné je také diverzifikovat svoje portfolio a investovat do více kryptoměn. Ovšem za předpokladu dodržení zásady, že se informujete a vzděláváte v dané oblasti.

Stanovte si také finanční cíl, kterého byste chtěli dosáhnout.

Příklady portfolia

Pokud patříte mezi superkonzervativní investory, nakupujte jenom bitcoin. Jestliže se řadíte mezi konzervativní jedince, zhruba 50 % vašich investic do kryptoměn by měl být bitcoin a dalších 50 % by měly tvořit 2–3 další měny.

Těm, co chtějí trochu kombinovat, radí Karel Fillner investovat 30 % do bitcoinu a zbylých 70 % do 5–10 dalších měn. A jako riskantní strategii můžete zvolit investici 10 % do bitcoinu a zbylých 90 % do 15–20 kryptoměn, a to rozloženo buď rovnoměrně, nebo dynamicky. U širšího portfolia vybírejte vždy po 2–3 kryptoměnách ze stejného oboru.

Pořád platí, že investujete jen do těch měn, které jste si prověřili. I tak ale počítejte s tím, že nějaké za čas zemřou a o některé peníze přijdete.

Příklad diverzifikovaného portfolia:

  • 30 % BTC – konzervativní základ,
  • 20 % LTC – řeší mikroplatby,
  • 10 % Monero – zcela anonymizované platby,
  • 10 % VTC – řeší mikroplatby,
  • 10 % ZEN – anonymizace, secure nody, pasivní příjem,
  • 10 % EOS – smart contracts, konkurent ETH,
  • 10 % Cardano – vícevrstvá platforma, protokol Ouroboros.

Co hlavně nedělat

Nenakupujte ani neprodávejte kryptoměny pod vlivem silných emocí. Zvláště silný je na lidskou psychiku efekt FOMO – feel of missing out. Jinými slovy „ujíždí mi vlak“. Všichni už nakoupili, cena roste, jen já nic nemám. Honem to musím napravit. To bývají ty nejhorší investice.

A stejně tak i naopak. Když měna klesá, nepřeskakujte na jinou měnu. Strategie „jé, ono mi to spadlo. Tak to prodám se ztrátou a koupím něco jiného, to mi určitě vydělá“ je rovněž velmi, velmi špatná.

Na investice si nepůjčujte. A nenakupujte ani na zaručené signály a rady spekulantských guru. Na internetu najdete mnoho signálních skupin. Když kryptoměna roste, začnou radit, ať nakoupíte určité množství kryptoměny a zaručeně vyděláte. Za takovou službu jim platíte třeba 1000 Kč měsíčně. Nikdo ale neví, jak se kryptoměna bude vyvíjet. A radit, když cena roste, zvládne opravdu každý.

skoleni_15_4

Kam pro informace?

Hodně informací vám prozradí například coinmarketcap. Najdete tam ke každé kryptoměně všechny parametry, ekonomické ukazatele, grafy apod. Informace o vývoji altcoinu najdete také na GitHubu, což je programátorská platforma.

Na webu coingecko najdete informace a kriteria hodnocení altcoinů. Ty jsou sestavovány podle několika faktorů jako technická omezení, aktivita developerů atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).