Hlavní navigace

Priority Pass vs. Diners Club: když nechcete čekat na letišti s davem

30. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud nechcete na letišti čekat ve společné čekárně, můžete využít letištní salónky. Cestu k nim vám otevře karta Priority Pass nebo Diners Club.

Do redakce nám napsala často cestující čtenářka, která se nás ptala, jak se dá získat karta Priority Pass umožňující využívat letištní salónky po celém světě. Pokud často letecky cestujete a chcete čekání na letadlo strávit mimo otevřený prostor v odletové hale, tyto informace mohou pomoci i vám.

Co je Priority Pass

Karta Priority Pass je černá plastová karta s vyraženým číslem, jménem a datem platnosti. Nejde o platební kartu, nýbrž o kartu identifikační a slouží výhradně ke vstupu do letištních salónků a následné úhradě za tento vstup.

S Priority Pass samozřejmě nemůžete využít jakýkoli letištní salónek, nýbrž jen ty, které tuto kartu přijímají. Po předložení karty Priority Pass dojde k vyplnění potvrzení o vstupu do salónku a částka za vstup se poté naúčtuje na vrub debetní či kreditní karty, ke které byla karta Priority Pass vydána.

Alternativně lze kartu Priority Pass zakoupit přímo na webu u stejnojmenné společnosti Priority Pass Limited, která patří společnosti Collinson Group. Obě sídlí v Londýně. Karta zakoupená přes banku však vyjde výrazně levněji.

Příklad karty Priority Pass.
Autor: Priority Pass Limited

Příklad karty Priority Pass.

„České“ karty jsou levnější

Klasické „české“ karty Priority Pass, které zprostředkovávají české banky, umožní vstup do letištních salónků, které akceptují Priority Pass, za jednotnou cenu, tedy ne zadarmo, jak si to někteří lidé mylně vykládají. Některé banky k této ceně přičítají 21% DPH, jiné ne.

Výhodou tohoto řešení je, že platíte jeden paušál bez ohledu na skutečnou cenu, kterou si běžně salónek účtuje. Technicky to funguje tak, že vás zinkasuje vaše banka, kterou zase zinkasuje Priority Pass.

Priority Pass už není běžnou součástí platebních karet, a to ani těch zlatých. Většinou si kartu Priority Pass musíte dokoupit, ale některé banky jej už přestaly vydávat úplně.

Priority Pass u českých bank

Česká spořitelna

Priority Pass je součástí služby Erste Premier. V ceně máte 4 vstupy ročně, poté získáte 50% slevu z poplatku Priority Pass, tj. 13,50 USD za vstup pro 1 osobu (již po slevě, cca 324 Kč).

ČSOB

Priority Pass je součástí ČSOB kreditní karty MasterCard Platinum. Samotná kreditka (tedy ne Priority Pass) stojí měsíčně 350 Kč. Za každý vstup platíte 29,04 EUR (cca 786 Kč). ČSOB přeložila i podmínky využívání Priority Pass, můžete si je přečíst v češtině.

J&T BANKA

Priority Pass je součástí kreditní karty MasterCard Elite. K ostatním kartám jej lze volitelně dokoupit za 500 Kč ročně. Za každý vstup do salónku platíte 33 USD/osobu (cca 790 Kč).

Komerční banka

Priority Pass je součástí kreditních karet MasterCard Platinum nebo Visa Platinum. Každá z nich ale stojí stojí 6490 Kč ročně. Za každý vstup do salónku poté zaplatíte 24 €/osobu (cca 650 Kč).

GE Money Bank

Priority Pass je součástí zlaté debetní karty MasterCard. Za každý vstup do salónku platíte 32,67 USD (cca 783 Kč). Zajímavostí je, že pokud alespoň 1× ročně Priority Pass nepoužijete, GE Money Bank vám kartu Priority Pass neobnoví.

Raiffeisenbank

Priority Pass je součástí služby privátního bankovnictví Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Za každý vstup do salónku zaplatíte 27 USD (cca 647 Kč).

Rovněž Raiffeisenbank přeložila do češtiny podmínky využívání Priority Pass.

UniCredit Bank

Priority Pass je součástí debetní karty Visa Platinum k běžnému účtu u UniCredit Bank. Samotná karta Visa Platinum stojí 7000 Kč ročně, poté platíte za každý vstup 27 USD (cca 647 Kč).

Alternativně lze Priority Pass dokoupit za 500 Kč ročně ke každé debetní nebo kreditní kartě UniCredit Bank, vstup do salónku stojí opět 27 USD.

Přímo od zdroje

Kartu Priority Pass můžete zakoupit i přímo na webu této společnosti. Pro EU rezidenty jsou ceny v eurech včetně DPH a máte tři volby podle frekvence používání letištních salónků.

  • Roční poplatek 399 € (cca 10 800 Kč) – neomezené vstupy
  • Roční poplatek 249 € (cca 6740 Kč) – 10 vstupů
  • Ročním poplatek 99 € (cca 2680 Kč) – za každý vstup platíte 24 € (cca 650 Kč)

Při vstupu můžete použít vždy jen jednu kartu Priority Pass na jednoho hlavního držitele. Nemůžete tedy předložit např. 2 karty a tím získat „slevu“. Z výše uvedených cen vidíte, že vyjde výrazně levněji pořídit si Priority Pass přímo u vaší banky než si jej kupovat zvlášť.

Letištní salónky

Pokud vám stačí salónky v Praze nebo ve Vídni, dostanete se do nich bezplatně po předložení jakékoli platební karty MasterCard Gold, Platinum, World nebo Elite.

V Praze je vstup bez poplatku pro držitele karty, další spolucestující platí 450 Kč. Pokud máte kartu MasterCard Elite, v Praze je bezplatný vstup pro držitele karty a další 4 spolucestující, každý další pak platí 450 Kč.

Ve Vídni je vstup pro držitele karty MasterCard Gold, Platinum, World nebo Elite bez poplatku, pro další osobu je za 23 € (cca 623 Kč).

Diners Club jako alternativa

Pokud létáte do míst, kde jsou salónky umožňující bezplatné vstupy pro držitele karet Diners Club, může být sjednání karty Diners Club dobrou cestou.

Karty Diners Club za roční příplatek 690 Kč nabízejí doplňkové služby letištních salónků (plus roční poplatek 990 Kč za kartu samotnou). Poté máte v ceně 3 vstupy ročně za předpokladu, že jste s kartou v posledních 60 dnech utratili min. 7000 Kč. Jeden vstup vás tak v přepočtu vyjde na 230 Kč (plus cena karty).

Poplatek za vstup do salónku se vám sice naúčtuje, ale vzápětí dobropisuje. Do tohoto obratu se počítají platby u obchodníků a na internetu. Vyjmuty jsou tedy výběry hotovosti, používání karty v kasínech a dobíjení elektronických peněženek, za toto se vám podmínky pro vstup bez poplatku nesplní.

dan_z_prijmu

Nesplníte-li podmínky pro bezplatný vstup nebo už vyčerpáte 3 roční vstupy, za každý další vstup platíte paušál 490 Kč, což je zajímavá konkurence Priority Pass. Ale upozorňujeme, že kreditní karta Diners Club se musí používat a nesmí „ležet v šuplíku“.

Priority Pass, ceny a poplatky
Společnost Typ produktu Vstup za 1 osobu (cca) Roční poplatek (cca) Poznámka
Priority Pass Neomezeně 0 Kč 10 800 Kč
Priority Pass 10 vstupů 10 vstupů v ceně, poté 650 Kč 6740Kč
Priority Pass 1 vstup 650 Kč 2680 Kč
Česká spořitelna Erste Premier 4 vstupy v ceně, poté 324 Kč 0 Kč Je nutné splnit podmínky Erste Premier.
ČSOB ČSOB kreditní karta MasterCard Platinum. 786 Kč 0 Kč Kreditní karta stojí 350 Kč měsíčně.
J&T BANKA MasterCard Elite, volitelně jakákoli karta 790 Kč 0 Kč nebo 500 Kč ročně Je nutné splnit podmínky priv. bank. J&T Banky.
Komerční banka MasterCard Platinum, Visa Platinum.  650 Kč 0 Kč Kreditní karta stojí 6490 Kč ročně.
GE Money Bank MasterCard Gold 783 Kč 0 Kč
Raiffeisenbank Friedrich Wilhelm Raiffeisen 647 Kč 0 Kč Je nutné splnit podmínky priv. bank. RB.
UniCredit Bank Visa Platinum, volitelně jakákoli karta 647 Kč 0 Kč nebo 500 Kč
Diners Club – alternativa Diners Club se salónky 3 vstupy v ceně, poté 490 Kč 690 Kč Plus poplatek za kreditní kartu dle typu, min. 990 Kč ročně.

Ceny v Kč přepočteny dle kurzu ze dne 29. března 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).