Hlavní navigace

Názory k článku Předlužené dědictví jako danajský dar. Jak a kdy správně odmítnout dědictví?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2019 11:43

    miro (neregistrovaný)

    Každé dědictví je ve skutečnosti skryté zlo. Pokud neumíte správně hospodařit s nabízeným dědictvím, je třeba se ho zříci. Zvláště když byla osoba bez etických, morálních vlastnost a čisté ekonomiky! Chamtivci, hlupáci atd. At si ho převedou na sebe a tím ukáží svou skutečnou hodnotu. Je třeba vědět, zda je dědictví od čisté osoby, což nikdy není. Přebíráte následky kterých se již nikdy nezbavíte a které se hromadí jak v hrubé, tak v jemné podobě a jdou s vámi do budoucnosti, v které se budete topit v mnoha problémech. Tento dar není nikoho (energie a hmota ad.), ale stát si na něj vytvořil patent a brousí zuby a vezme si z něj podíl. Pokud se použije v kvalitě dobra, možná neponese následky. Kdo však ví, co je dobro, když se dnes z vášně stává nevědomost a z ní zlo, které se považuje za dobro. Pokud se zřeknete dědictví, již na něj nemáte právo. Zdědí ho jiný na kterého ho poukážete. Pozor na podvod státu, kdy vám bude vnucovat nepravého dědice a chce ho převést na sebe. Mnoho úředníků na tom parazituje a otravuje sms a telefony. bez písemného vyjádření To je známka podvodu!!!! To je dnešní praxe. Dědictví je jako bezcenný šperk na hlavě na hlavě kobry. Ta se ho ale nechce vzdát.

  • 8. 4. 2019 16:38

    sqr (neregistrovaný)

    ....takže praktický dotaz/příklad: potenciální dědictví 1M bude zatíženo hypotéčním dluhem u banky ve výši 1M a potenciální dědic má na svém kontě exekuční pohledávku přednostního charakteru také ve výši 1M. Z textu mi vyplývá, že pokud dedictví neodmítne, zdědí 1M a toto dědictví celé padne na úhradu jeho vlastní exekuce (vzhledem k jejímu přednostnímu charakteru). Zdědí tedy onen hypoteční 1M dluh bance po zesnulém, nicméně ten již bude pouze "klasický" a nikoli přednostní (bude mít tedy odlišný režim splátek ze mzdy atd.). V praxi tedy bude stále dlužit stejně jako před dědickým řízením, pouze se změní kvalifikace exekuovaného dluhu...?

  • 8. 4. 2019 21:08

    dlužník dědic nemůže dědictví jen tak odmítnout (neregistrovaný)

    pokud má dědic exekuci a má dědit nemůže odmítnout dědictví, mohl by tím nepřijmutím dědictví spáchat trestní čin, krácení věřitele. Samozřejmě pokud bude dědictví předluženo má právo odmítnout, nikdo ho nemůže nutit aby dědil další dluhy.
    Ale pokud má dědit majetek a bezdůvodně odmítne tak tím krátí věřitele . Protože z toho co by dědictvím získal mohl být třeba jen z části uhrazen ten dědicův dluh.

  • 8. 4. 2019 22:15

    AAA (neregistrovaný)

    Předpokládám že asi myslíte § 222 Poškození věřitele. Pod které písmeno spadá odmitnutí dědictví?

    (1) Kdo, byť i jen částečně, zmaří uspokojení svého věřitele tím, že
    a) zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou, nebo odstraní, byť i jen část svého majetku,

    b) postoupí svou pohledávku, anebo převezme dluh jiného,

    c) zatíží věc, která je předmětem závazku, nebo ji pronajme,

    d) předstírá nebo uzná neexistující právo nebo závazek,

    e) předstírá nebo uzná právo nebo závazek ve větším rozsahu, než odpovídá skutečnosti,

    f) předstírá splnění závazku, nebo

    g) předstírá úpadek nebo svůj majetek jinak zdánlivě zmenšuje nebo předstírá jeho zánik,

  • 9. 4. 2019 10:21

    Milda (neregistrovaný)

    K neznámému dědictví ( tetička s 5. kolena) je vždy dobré u notáře požadovat "výhradu soupisu majetku"
    Tím se dostanete k celkem jasnému soupisu aktiv i dluhů. Hlavně se tím zamezí tomu, že např, po dvou letech se objeví nějaký dlužník, který vám sebere celé dědictví a ještě půlku vašeho majetku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).