Hlavní navigace

Názory k článku Předčasný důchod: jak si k němu přivydělat a co dělat, když chcete pracovat víc?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 1. 2023 12:40

    ViR

    Vedle "podlimitních" dohod o pracovní činnosti (do 4 tis./měs.) či o provedení práce (do 10 tis./měs.), případně SVČ s daňovým základem do 96777 Kč/rok, je ještě další možnost :-). Založíte si třeba s.r.o., ve které budete současně společník i jednatel. Za výkon funkce jednatele si stanovíte měsíční odměnu do 4 tis. Kč, ze které odvádíte zdravotní pojištění (a většinou i srážkovou daň), ale nikoli již sociální odvody. A zbytek výdělku si vezmete při rozdělení zisku (v rozumné míře lze i zálohově), což je příjem z kapitálového majetku, který odvodu sociálního pojištění nepodléhá, a proto pobírání předčasného důchodu neovlivní.

    Nevýhodou tohoto postupu je vyšší daňová kvóta (rozdělit se může až čistý zisk s.r.o., který při čerpání společníkem znovu zdaněn 15% sazbou) a v porovnání se SVČ a nutnost vedení (podvojného) účetnictví.
    Na druhé straně jako jednatel máte nárok na všechny zákonem dané zaměstnanecké benefity, včetně například příspěvků na penzijní spoření a pod., takže se to při správném využití (a kvalitní účetní firmě) mnohdy vyplatí.

    (Nejlépe ovšem běžně pro "přivýdělek" vychází činnost OSVČ v rámci zemědělské činosti nebo živnosti řemeslné, kde lze uplatnit "výdaje procentem" do výše 80 % fakturovaných příjmů, což odpovídá za rok cca 480 tis. Kč.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).