Hlavní navigace

Poškozená koruna je víc než poškozené euro

4. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Také se vám stalo, že jste jakýmsi způsobem přišli k poškozeným bankovkám? Ať již za to mohly děti, pes či nešťastná náhoda, nemusíte věšet hlavu. Víte, v jakých případech máte šanci na náhradu? A kdo vám ji poskytne?

Zajímalo mě, jaké má člověk možnosti, pokud se mu do peněženky dostane poškozená bankovka, ať už by se jednalo a koruny či dokonce o eura. Po odmítnutí takové bankovky při placení v obchodě by se asi většina lidí obrátila na banku. Mé první kroky vedly do České spořitelny, neboť právě v této bance má uloženy prostředky většina obyvatel.

Především musím říci, že mě příjemně překvapila ochota, s jakou se mi pracovnice za přepážkou věnovala, ač jsem jí upozornil, že jsem si přišel jen pro několik informací. Když vyslechla můj dotaz, zavolala mi kompetentního spolupracovníka z pokladny a ten se mi snažil poradit.

Velmi mě zaujala poznámka, že je rozdíl mezi poškozenou bankovkou korunovou a valutovou – např. eurobankovkou. Sdělil mi totiž, že poškozená eura jsou nahlížena jako zboží, a proto se případná výměna bankovek řídí úplně jinými pravidly. Pokud přinesete do české banky valutovou bankovku, které chybí více než 10 % původní plochy, náhrady se nedočkáte. Za jinak poškozené cizí bankovky (např. natržené, počmárané) poskytují české banky náhradu, ale strhávají si deseti až padesáti procentní provizi. Přesná výše provize závisí na konkrétním případu.

Vzhledem k obecnosti a neurčitosti mého dotazu mi bohužel nebyl bankovní úředník (přes veškerou snahu) schopen poskytnout dostatečně ucelené informace a odkázal mě na Českou národní banku, kam ostatně posílá všechny klienty s „nestandardně“ poškozenými penězi.

V České národní bance mi úřednice vytiskla příslušnou vyhlášku (Vyhláška č. 37 ČNB ze dne 21.2.1994) upravující postup při poskytování úhrad za necelé a poškozené české bankovky a mince a snažila se mi pomoci s mým problémem ohledně poškozených valut.

Pravidlo číslo jedna týkající se českých bankovek: Ať se zdá bankovka sebevíc poškozená a tudíž bezcenná, neházejte flintu do žita a obraťte se na odbornou pomoc. Jsou totiž známy případy, kdy se papírek, který bankovku připomínal již jen zdánlivě, ukázal být pětitisícikorunou, a klient se dočkal náhrady.

V České národní bance jsou velmi poškozené bankovky podrobeny důkladné expertíze. Pokud se prokáže, že přinesený papírek skutečně byl bankovkou, poskytuje ČNB náhradu, od které odečte náklady s expertízou spojené (výše nákladů závisí na míře poškození bankovky, proto doporučuji předem se zeptat).

Nyní ke konkrétním opatřením.
Vyhláška říká, že české bankovky a mince, u kterých nejsou pochybnosti o tom, o jakou nominální hodnotu se jedná, vyměňují Česká národní banka a všechny ostatní banky. Bankovky, pokud jsou celé a nejsou složeny z více než dvou částí, u kterých nejsou pochybnosti o tom, že k sobě patří, a poškozené celé mince se vyměňují v plné nominální hodnotě bez jakýchkoliv srážek.

V plné nominální hodnotě se vyměňují i poškozené bankovky, pokud jsou celistvé, u kterých chybí pouze část nepotištěného bílého okraje (samozřejmě za předpokladu, že není pochyb o jejich pravosti).

Problém nastává, pokud například vaše rozverná ratolest připsala ke stovce na stokoruně nulu či jinak pozměnila hodnotu uvedenou na bankovce. Takový případ je posuzován jako pozměňování bankovek a náhrada se neposkytuje, přestože může být zcela zřejmé o jakou bankovku se jedná!

Jak ČNB postupuje v případě necelých nebo roztržených bankovek?
Náhradu za necelé bankovky a za celé bankovky složené z více než dvou částí poskytují ČNB a ostatní banky podle velikosti plochy poškozené bankovky. Velikost plochy bankovek se určuje podle mřížek, které rozdělují plochu bankovky na 100 stejně velkých políček. Do plochy zbytku bankovky se započítávají políčka, která jsou zbytkem bankovky zakryta více než z poloviny.

dan_z_prijmu

  • 100 % hodnoty bankovky dostanete v případě, kdy je bankovka celá nebo její předložený zbytek je větší než 75 % původní plochy bankovky,
  • 50 % hodnoty, pokud předložený zbytek činí 50 – 75 % původní plochy bankovky,
  • 25 % hodnoty, jestliže předložíte nejméně 25 % a méně než 50 % plochy bankovky.

Za zbytek bankovky menší než čtvrtina původní plochy se náhrada neposkytuje.

Na mou otázku týkající se poškozených valutových bankovek mi pracovnice ČNB odpověděla v podobném smyslu jako v České spořitelně. Pokud tedy častěji zavítáte do ciziny nebo víte o někom takovém, je v případě poškozených valutových bankovek lepší obrátit se na banku přímo v zahraničí.

Máte zkušenosti s náhradou za poškozené bankovky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).