Hlavní navigace

Porodné: Blýská se nám na lepší časy?

6. 10. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Není to tak dávno, co bylo zvýšeno porodné... a dětí se rodí víc. Je to ale další zátěž pro chatrný státní rozpočet. Přináší porodné větší užitek, než kolik nás stojí peněz ze státní pokladny? Na jak dlouho pokryje porodné náklady na výživu dítěte?

Od 1. 4. 2006 bylo porodné oproti dřívějšímu stavu zvýšeno v podstatě dvojnásobně. Rodina s jedním dítětem je obdarována oproti minulosti, kdy dostávala 8 600 Kč, částkou 17 500 Kč. Například pět dětí, které se narodí současně, přinesou svým rodičům 131 250 Kč.

Změna v porodném
Počet narozených dětí Porodné
do 31. 3. 2006 od 1. 4. 2006
1 8600 Kč 17 500 Kč
2 20640 Kč 52 500 Kč
3 51600 Kč 78 750 Kč
4 68800 Kč 105 000 Kč
5 86500 Kč 131 250 Kč

Těžko říci, jaký byl hlavní důvod naší vlády tyto změny provést. Zda šlo o soucítění a opravdový zájem politiků pomoci mladým rodinám či jeden z mnoha dalších předvolebních reklamních aktů, ví jenom pár vyvolených. Jisté však je, že tyto částky mimo jiné více zatěžují státní rozpočet. Bohužel to opět zaplatíme my všichni.

Co z toho?

Mladá nezajištěná rodina se díky této částce může určitě cítit o trochu lépe. Bohužel se však jedná jen o jednorázovou částku, která pokrývá 10 měsíců základních potřeb dítěte (10násobek životního minima novorozeněte). Ke smůle mladých rodičů potřebuje být dítě zajištěno alespoň do svých 18 let.

Prvotním cílem mnoha zákonů týkajících se finanční podpory sociálně slabším sférám obyvatelstva je zvýšení porodnosti. Porodnost obyvatelstva je celkovým problémem v podstatě všech vyspělých zemí světa, především zemí Evropské unie, kde populace stárne rychleji než čerstvě narozené jepice. Nabízí se otázka, zda tento trend nejde ruku v ruce s vyvíjející se ekonomikou v hávu tržního hospodářství v demokratickém rámci.

Aby nám ekonomika mohla trvale růst a s ní i životní úroveň obyvatelstva, musí být dostatek ekonomicky produktivní populace, která bude zajišťovat dostatek příjmů do státní pokladny.

Co se politikům musí přiznat, je, že počet obyvatel se za první polovinu letošního roku opravdu zvýšil. Že by se nám blýskalo na lepší časy? Za první pololetí roku 2006 se počet obyvatel České republiky zvýšil o 17,5 tisíc lidí. Z toho však drtivou většinu tvoří imigranti z jiných zemí (16,9 tisíc.) Přirozeným přírůstkem se počet obyvatel zvýšil o 700 lidí, což je první zvýšení od roku 1993. Je to sice pozitivní zpráva, poměr kladného salda zahraniční migrace a přirozeného přírůstku obyvatel již tak pozitivně nevypadá.

Graf přírůstku obyvatel 1950 - 2004

Zvýšení porodného je jedním z faktorů, které mohly zvýšit počet narozených obyvatel (přestože bylo zvýšeno před méně než 9 měsíci, snaha o jeho zvýšení byla patrná již dříve).

Na jaké sociální dávky máte nárok? Čtěte v článku Hany Šebelové Jak se zvýší sociální dávky od 1. 1. 2006?.

Má to smysl?

Otázkou, zda je vůbec dobré vydávat se cestou zvyšování sociálních dávek, které se samozřejmě dělá nejlépe krátce před volbami. Mnoho občanů na to slyší…

Zvyšování sociální pomoci je v určitých situacích záležitostí nejen politickou, ale i morální. V takových případech není o čem diskutovat. Těchto situací však poslední dobou ubývá. Za současné situace, kdy platy velkého procenta obyvatel nejsou zrovna nikterak vysoké, vede přerozdělování ke ztrátě motivace občanů a většímu množství lidí pobírajících různé dávky.

<calculator id=„13“></cal­culator>

skoleni_15_4

Důsledkem zvyšování sociálních dávek je rostoucí deficit státního rozpočtu. V anketě finančního serveru Měšec.cz na otázku Jak byste řešil/a deficitní rozpočet především? odpovědělo 89 % hlasujících čtenářů „snížením výdajů“. Opačný názor, tedy odpověď „zvýšením příjmů“, vyjádřilo pouze 6 % odpovídajících.

Vláda je ale jiného názoru a situaci nedostatku financí například na sociální dávky chce řešit krátkozrakým prodejem části ČEZu…

Myslíte si, že zvýšení porodného na současnou výši má smysl?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí jako redaktor ekonomické redakce České televize.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).