Hlavní navigace

Pokuty rostou!

5. 4. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od dubna platí novela přestupkového zákona. To znamená v praxi to, že se motoristé (a nejen oni) v případě konfliktu s předpisy pořádně prohnou. Už víte, jaké pokuty na vás na silnici čekají?

V prvé řadě je třeba zdůraznit, že novela zákona o přestupcích v podstatě žádné obrovské změny nepřinesla. Spíše byly definovány některé nové přestupky, kterým je třeba se vyvarovat.

Asi nejzásadnější novinkou je to, že motorista, který neoprávněně zastaví s vozidlem na parkovišti označeném znakem O 1, tedy na místě určeném např. pro vozíčkáře, se tím již konečně dopustí přestupku. Za ten pak zaplatí pokutu až do výše 5 000 Kč. Tu mu bude moci dokonce uložit přímo policista v blokovém řízení.

Rovněž toho, kdo si neoprávněně uzavře některou ze silnic (nebo zřídí objížďku), aniž by měl příslušné oprávnění, může taková legrace stát 10 000 Kč. Stejnou částku zaplatí i ten, kdo nějakým způsobem zhorší sjízdnost dané silnice nebo na ni umístí překážku.

Perličkou je pokutování řidičů, kteří dostatečně často neodpočívají. Dozví-li se policista, že řidič nedodržuje stanovené doby řízení a odpočinku, může mu uložit opět 10 000 Kč pokuty (v blokovém řízení pouze 5 000 Kč). V podobném případě je tedy více než vhodné tvářit se uvolněně a vyprávět policistům veselé historky o tom, jak se chodíte každých pár hodin projít po odpočívadle.

Určitě pozitivní změnou, kterou novela zákona o přestupcích přináší, je možnost pokutovat vozidla, která provozují taxislužbu bez příslušného povolení. Stejně lze pokutovat i vozidla s taxislužbou zaměnitelná (např. známou smluvní přepravu). Je ale zarážející, že pokuta může v tomto případě dosáhnout maximálně 5 000 Kč.

Člověk, který provozuje nejrůznější činnosti v blízkosti dráhy způsobem, který může ohrožovat její bezpečnost, nebo vstupuje na místa, která jsou nepřístupná, může být rovněž pokutován 5 000 Kč.

Kromě zmíněných „novinek“ je určitě vhodné si připomenout i přestupky, za které se platí již dávno. Pokud si řidič dopřeje luxusu spojeného s užitím dálnice bez zaplacení dálniční známky, hrozí mu pokuta do výše 15 000 Kč. V blokovém řízení může být celá kauza podstatně levnější (max. 5 000 Kč).

Provozujeme-li vozidlo bez povinného ručení, může nás to stát až 20 000 Kč, přičemž nemusí být výjimkou ani zákaz řízení na dobu jednoho roku. Zrušíme-li své pojištění odpovědnosti a zapomeneme odevzdat SPZ, může nás to stát 10 000 Kč. Zastaví-li nás na silnici orgán a my mu neukážeme potvrzení o povinném ručení, přijde to na 500 Kč.

Nejběžnější přestupky (překročení rychlosti o 30 km/hod v obci a o 50 km/hod mimo obec, jízda na červenou, předjíždění na přechodu pro chodce, nedání přednosti v jízdě aj.) se pokutují do výše 3 000 Kč (v blokovém řízení do 2 000 Kč).

skoleni_15_4

Je ale důležité si uvědomit, že dopustí-li se motorista více než dvou takovýchto přestupků za dvanáct po sobě jdoucích kalendářních měsíců, může mu být uložen zákaz činnosti až na dobu šesti měsíců.

Nejlevnější každopádně zůstává jezdit podle předpisů a bez nehod.

Jak často platíte pokuty?

  • Ještě jsem žádnou neplatil/a.
    16 %
  • Platil/a jsem pouze jednou.
    16 %
  • Méně často než jedenkrát ročně.
    18 %
  • Alespoň jedenkrát ročně.
    15 %
  • Přibližně jedenkrát měsíčně.
    11 %
  • Častěji.
    11 %
  • Pokuty neplatím.
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).