Hlavní navigace

Pojištění pokut: plnění získáte jen s trochou štěstí

13. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je pojištění pokut neetické? Mnozí si myslí, že ano. Pojištění je (asi právě proto) konstruováno tak, že za „jen tak nějakou pokutu“ plnění neuvidíte.

Pokud jste si mysleli, že vás v oblasti pojištění už nic nepřekvapí, možná že jste ještě neslyšeli o pojištění pokut. Na trhu jej nabízí jediná Slavia pojišťovna. Zdarma můžete na jeden rok pojištění Kryštof získat k povinnému ručení. Poté už se toto pojištění stane pouze doplňkovým a vy si ho můžete sjednat samostatně.

Pojištění kryje pouze některé pokuty

Piráti silnic by se však ještě neměli radovat. Krytí pojišťovny se totiž zdaleka nevztahuje na všechny pokuty. Pojistné podmínky pojištění jsou nastavené tak, aby byla vyloučena jízda pod vlivem alkoholu, zavinění dopravní nehody a další zvláště závažné přestupky, které mají za následek okamžité odebrání řidičského průkazu, sdělil serveru Měšec.cz Aleš Povr za Slavia pojišťovnu. Dodal také, že zároveň se pojišťovna snaží bránit úmyslnému zneužití. Nelze ho tak využít na některé úmyslně spáchané přestupky jako je například špatné parkování, doplnil Povr. Zajímavé téma: Co dělat, když nemáte na pojistku?

U pojištění přestupků je navíc nastavena spoluúčast 2000 Kč, takže potrestaný řidič stejně za pokutu zaplatí. Pojišťovna uhradí z pokuty částku, která překročí hranici 2000 Kč. Horní hranice plnění je dána výší pokuty, kterou je možné dostat za přestupky kryté pojištěním, uvedl ještě Aleš Povr pro server Měšec.cz. Podobné téma: Levně a kvalitně pojistit zimní sporty není problém, poradíme vám s pojistkou

Pojišťovna vám navíc bude plnit za pokutu jen tehdy, když s ní zároveň ztratíte minimálně jeden bod a zároveň bude ve správním řízení. Pokud si tedy necháte vypsat blokovou pokutu, nedostanete nic. Za účelem plnění ji musíte odmítnout, aby se mohla dostat do správního řízení. Čtěte také: Zbavme náklady finančních produktů pověr a mýtů

Plnění tedy od pojišťovny neuvidíte za: 

  • nepřímé škody všeho druhu, (př.: úroky či ušlý zisk),
  • pořádkové pokuty a pořádkové sankce,
  • přestupky projednané v blokovém řízení,
  • přestupky spáchané ve stavu vylučujícím způsobilost,
  • který si řidič přivodil požitím alkoholického nápoje, pokud zjištěný obsah alkoholu je nad 0,3 promile nebo užitím jiné návykové látky,
  • jednání, kterým byl současně spáchán trestný čin (př.: ublížení na zdraví),
  • odmítnutí podrobit se na výzvu dechové zkoušce nebo lékařskému vyšetření ke zjištění, není-li řidič ovlivněn alkoholem nebo návykovou látkou,
  • jednání, které bodové hodnocení uvedené v silničním zákoně nesankcionuje žádným bodem.

Pojistěte pokutu, právníka nebo odebrání řidičáku

Kromě dopravní pokuty si můžete pojistit také úhradu právních služeb. Podmínky a výluky jsou zde stejné, jako v případě dopravních pokut. Posledním rizikem, které si můžete pokrýt, je odebrání řidičského průkazu. Tyto rizika můžete pojistit ve variantě Ekonomik a Profesionál. Kromě řidičů, kteří získají Kryštofa jako bonus k povinnému ručení, si ho sjednávají především profesionální řidiči, informoval server Povr s tím, že zájem o pojištění Kryštof se meziročně několikanásobně zvýšil. Stále je ale třeba brát v potaz, že si na tento typ v ČR unikátního pojištění řidiči teprve zvykají a nejde tudíž zatím o nijak masově rozšířený produkt, doplnil Povr. Čtěte také: Nabídka pojištění psů a koček je malá, v nouzi musíte pro půjčku

 Modelový příklad:

Ekonomik: Pojištění přestupků (100 000 Kč) + pojištění právních služeb (10 000 Kč)

Roční pojistné: 2380 Kč

Modelový příklad:

Profesionál: Pojištění přestupků (500 000 Kč) + pojištění právních služeb (100 000 Kč)

Roční pojistné: 5600 Kč

 Pokud si sjednáte pojištění Kryštof k povinnému ručení, můžete za první bezeškodní rok pojištění získat 30% bonus, v druhém roce bonus narůstá na 50 %. Při samostatném sjednání lze cena snížit o 30%, pokud si pojištění sjednáte pro skupinu 4 a více řidičů.

Pojištění pokut: etické či neetické?

Se zavedením pojištění pokut na trh se strhla poměrně živá debata, zda je tento produkt etický nebo ne. Konkurenční pojišťovny uvádějí, že podobný produkt nechystají, protože podle nich popírá výchovný prvek finančního postihu za dopravní přestupek.

Zdá se vám pojištění pokut neetické?

  • Ano, nikdy bych si ho nesjednal/a,
    23 %
  • Ano, přesto bych nabídky využil/a,
    8 %
  • Ne, ale zájem o něj nemám,
    34 %
  • Ne a uvažuji, že si toto pojištění sjednám.
    35 %

Pojišťovny by měly působit preventivně vůči vzniku možných škod, resp. pojistných událostí. Pojištění dopravních pokut neguje finanční postih za spáchaný přestupek, a to je podle našeho názoru proti významu a přínosu tohoto opatření, sdělila serveru Měšec.cz Renata SvobodováČeské podnikatelské pojišťovny. Podobně obhajuje rozhodnutí pojišťovny tento produkt nenabízet i Václav Bálek za Českou pojišťovnu. Pojišťování pokut by šlo proti našim záměrům. Česká pojišťovna se snaží motivovat řidiče k tomu, aby jezdili opatrně, aby na silnicích ubylo mrtvých a raněných. Pojišťování pokut však podporuje nedisciplinovanost a jde opačným směrem. 

Podobně rozhodnutí nenabízet tento druh pojištění vysvětlil i Milan Káňa za Kooperativa pojišťovnu. Takové pojištění nepřipravujeme proto, že nechceme podporovat řidiče v porušování dopravních předpisů. Pojišťovna by z principu měla hradit nahodilé škody, což se v případě podobných pojistných  produktů naprosto vylučuje.

Slavia pojišťovna se těmto argumentům brání s odvoláním na konstrukci pojištění, které nekryje pokuty za požití alkoholu a další vážnější přestupky. Nepodporujeme tímto silniční piráty a hazardéry. Naopak dlouhodobě zvýhodňujeme ukázněné řidiče a chceme, aby se plně soustředili na bezpečnou a odpovědnou jízdu a nemuseli přemýšlet nad tím, že když z nepozornosti způsobí lehký přestupek, kterým nikoho neohrozí, tak kromě bodů přijdou ještě o velkou částku na pokutě, vysvětlil marketingový ředitel Slavia pojišťovny Jan Bárta. Čtěte také: Vyplatí se životní pojištění?

dan_z_prijmu

Etiku reklamy Slavia pojišťovny v lednu potvrdila také Rada pro reklamu (RPR), která posuzovala, zda není v rozporu s Kodexem reklamy. Členové nezávislé Arbitrážní komise se neztotožnili s vývody stěžovatele a přijali argumenty zadavatele reklamy. Podle názoru většiny členů Arbitrážní komise neporušuje tato reklama žádné z ustanovení Kodexu reklamy RPR.  Stížnost byla odmítnuta a reklama prohlášena za etickou, uvádí se v rozhodnutí RPR.

Základní charakteristikou pojistné smlouvy je závazek pojistitele poskytnout pojistné plnění v případě vzniku nahodilé události ve smlouvě blíže uvedené, uvádí k případu Radek LežatkaMinisterstva financí ČR s tím, že je třeba zvážit, zda porušení právního předpisu splňuje základní podmínku nahodilosti. Za nahodilost se totiž nedá považovat vědomé jednání pojištěného, v jehož důsledku dojde k porušení právního předpisu.  Podstatné je tedy zejména prozkoumat, jak se uvedené pojištění vypořádává s případem úmyslně spáchaného přestupku, upozornil Ležatka. Pokud tedy Slavia pojišťovna nebude plnit za pokuty, u kterých je možné dokázat úmysl, neodporuje tento produkt nijak zákonu. Čtěte také: Škodu způsobenou v zaměstnání dobrá pojistka zaplatí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).