Hlavní navigace

Pochmurný výhled E.ONu stále sráží ČEZ

16. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Drobné novinky o Řecku a USA během dne na burze vystřídaly korporátní zprávy. Jak si vedou akcie automobilek, ČEZu, E.ONu nebo NWR?

Akciové trhy ani dnes nepřerušily několikadenní poklesy trvající prakticky celý týden. Nicméně intradenní volatilita byla oproti minulým dnům vyšší a poskytla několik zajímavých investičních příležitostí. Příčinou byly na burzách exprirující opční akciové kontrakty a jejich nahrazování novými. Přesto, že se nejednalo o klasický „Triple Witching Day“ (slangově tzv. „Den tří čarodějnic“), tak obchodníci po celý den upravovali svá portfolia. Drobné zprávy o Řecku nebo o růstu počtu pesimistů vůči rychlému vyřešení „fiskálního útesu“ v USA vystřídaly v průběhu dne korporátní zprávy k jednotlivým akciím.

Z rána reportovaná statistika nově vyřízených registrací automobilů v Evropě podpořila během ranního obchodování většinu evropských automobilek. Milovníky Renaultu asi zamrzí, že jejich automobilka si stále více neví rady s odbytem a oproti minulému roku měla o 22 % méně nových registrací. Poklesy registrací se nevyhnuly ani německé automobilky. Volkswagen PREF klesl dopoledne na dohled k 150 EUR (denní min. cca –2 %). Nakonec však propad korigoval a páteční obchodování zakončuje se ztrátou 0,5 % na 151,90 EUR.

Akcie E.ONu sice vykazují stabilizaci okolo cen 14 EUR, ale i tak zřejmě negativně působí i na ČEZ (-0,6 % na 688 CZK). Kurz naší energetiky pod 700 korun je způsobem i pádem cen emisních povolenek, které na začátku týdne stály 9,40 EUR a dnes 7,30 EUR (cca –20 %).

dan_z_prijmu

Mírné nárůsty si ráno připisovaly akcie NWR. Zprávy o údajném zájmu polského těžaře uhlí JSW o menšího polského konkurenta Bogdanku vyvolaly pozitivní spekulace o NWR, ale nakonec zůstaly akcie bez většího zájmu s cca půlprocentní ztrátou na 76 CZK za akcii. Překvapivě dobře se dnes obchodovaly naopak bankovní tituly na pražské burze – Komerční banka a Erste Group (+1,7 % na 3.886 CZK, resp. +0,5 % na 521 CZK). Tyto akcie si kupci dnes oblíbili i přesto, že např. německé banky Commerzbank a Deutsche Bank se propadaly do ztrát 4,5 %, resp. 2,5 %. Přitom rakouská Erste většinou věrně následuje tyto dvě největší německé banky.

V příštím týdnu nás v úterý čeká jednání členů Eurogroup, tedy ministrů financí eurozóny. Ti by měli dát stanovisko k nové půjčce, která je pro Řecko životně důležitá. Jejich rozhodnutí bude stimulem pro další vývoj především bankovních akcií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).