Hlavní navigace

Pobíráte nemocenskou? Není tak těžké o ni přijít

20. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nedodržovat léčebný režim se nemusí vymstít jen vašemu tělu. Můžete přijít o nemocenskou, doplácet dávky zpětně a ještě dostat několikatisícovou pokutu.

Jste na nemocenské, ale cítíte se už zdrávi? V zájmu vlastní peněženky dodržujte předepsaný léčebný režim až do konce. Pokud vás totiž kontrola nezastihne doma nebo vás přistihne při činnosti, která se s nemocí příliš neslučuje, následky by se mohly bolestně odrazit na vašem kontě. A kontrol ze stany úřadů stále přibývá.

Počet kontrol i postihů narůstá

Jen za první pololetí letošního roku provedli zaměstnanci okresních, v Praze Pražské a v Brně Městské správy sociálního zabezpečení (OSSZ/PSSZ/MSSZ) více než 103 000 kontrol. Počet šetření byl oproti minulému roku o více než 38 000 kontrol vyšší. Pokrácena či odebrána byla nemocenská v 1616 případech. Zajímavé téma: Podporu i nemocenskou je možné pobírat současně a ještě k tomu si můžete přivydělávat

To, zda za vámi během pracovní neschopnosti přijde kontrola, nelze odhadnout podle žádného klíče. O návštěvách se totiž rozhoduje náhodným výběrem. Dále se provádějí kontroly na externí podnět – nejčastěji na podnět zaměstnavatelů nebo ošetřujícího lékaře. Také zaměstnavatelé mají oprávnění provést kontrolu, zda zaměstnanec v období prvních 14 kalendářních dnů pracovní neschopnosti (kdy mu vyplácí náhradu mzdy) dodržuje povinnost zdržovat se v místě pobytu a zda dodržuje rozsah a dobu vycházek povolených ošetřujícím lékařem, informovala server Měšec.cz Jana Buraňová z odboru komunikace České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Pokud váš chlebodárce zjistí, že doma neležíte s horečkou, ale čile běháte kolem svých rozkvetlých záhonů, může vám nemocenskou snížit nebo vůbec neposkytnout, stejně jako samotná OSSZ/PSSZ/MSSZ.

Porušení režimu bude nejvíc bolet vaši peněženku

V případě, že čerpáte dávku nemocenského pojištění jako dočasně práce neschopný pojištěnec, máte povinnost dodržovat režim, který vám předepsal lékař a umožnit také kontrolu tohoto dodržování. Jste tudíž povinni uvést lékaři platnou adresu, kde se budete během nemoci zdržovat a označit byt a zvonek vaší jmenovkou. V opačném případě to totiž může být považováno za znemožnění provedení kontroly, což se rovná porušení léčebného režimu. Pokud byste místo pobytu během nemoci měnili, oznamte to lékaři. Ten by měl nové místo pobytu zanést do dokumentace. Podobné téma: Dostaňte z nemocenské maximum: za 600 Kč měsíčně stát dá 18 000 Kč

Stejně jako o změně místa pobytu by měl lékař vědět také o případných lécích s tlumicím účinkem, který jste si naordinovali bez jeho vědomí. Pokud totiž najdete ve schránce lístek se zprávou, že vás kontrola nezastihla a vy jste přitom spali hlubokým spánkem spravedlivých, může vám užívání léčiv potvrdit právě lékař. Stejně tak ho zpravte i o případné hospitalizaci nebo návštěvě dalších odborných vyšetření. Po návštěvě kontrolního pracovníka, který vás nezastihl, byste měli tak či tak kontaktovat vašeho lékaře, abyste odůvodnili, proč neproběhla kontrola úspěšně.

Platíte si nemocenské pojištění?

V případě, že zaměstnavatel nebo pracovník správy sociálního zabezpečení shledají, že jste porušili léčebný režim, mohou vám nemocenskou pokrátit nebo rovnou odebrat. Výše dočasného krácení nebo odnětí nemocenského závisí na závažnosti porušení režimu dočasně práceneschopného pojištěnce, tj. jde o takové jednání práceneschopného, které neodpovídá léčebnému režimem a které nepříznivě působí na léčení a zdraví tohoto práceneschopného, vysvětlila Jana Buraňová s tím, že pojištěnec tak vlastně ztěžuje či oddaluje obnovení jeho pracovní neschopnosti.

Zkrácena či odebrána může být podle Buraňové nemocenská nejdéle na dobu 100 kalendářních dnů ode dne porušení režimu, ne ale déle, než do skončení dočasné pracovní neschopnosti, při které k porušení došlo.

Nebude vám odpuštěno ani to, co už jste na dávkách dostali vyplaceno. Pokud již bylo nemocenské vyplaceno, považují se částky vyplacené na nemocenském za přeplatek na dávce, který je pojištěnec povinen plátci dávky uhradit. Každý případ se posuzuje individuálně s ohledem na jeho konkrétní okolnosti daného, doplnila Buraňová.

Kromě odebrání dávek nebo zpětného vyžádání těch již vyplacených, vám také může být ukončena pracovní neschopnost. OSSZ/PSSZ/MSSZ k tomu může přikročit, pokud shledá, že důvod vaší neschopnosti už neexistuje. Například během minulého roku bylo takto ukončeno více než 1000 neschopností. Čtěte také: Získejte maximální mateřskou. Návod, jak dostat přes 23 tisíc měsíčně

dan_z_prijmu

Pokud navíc pracovník správy sociálního zabezpečení shledá, že jste při kontrole nepostihli součinnost tím, že jste například neumožnili, aby vůbec proběhla, odmítáte prokázat svou totožnost nebo nepředložíte Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, můžete si za své chování vysloužit pokutu do výše 10 000 Kč.

Jak kontrola probíhá

V případě kontroly vám musí pověřený pracovník ukázat Průkaz zaměstnance orgánu nemocenského pojištění pověřeného kontrolou. Stejně tak vy musíte prokázat svou totožnost a doložit i potvrzení o pracovní neschopnosti. Do něj kontrol uvede datum a čas kontroly a zápis posvětí svým podpisem. Počítejte s tím, že kontrola se může dostavit i v sobotu a v neděli a to i ve večerních hodinách. Čtěte také: Kolik stojí život?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).