Hlavní navigace

Platíme kartou stále častěji - zaplatíme za to?

8. 4. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lidé se učí platit kartou v obchodech. Ze statistik společností VISA i MasterCard však vyplývá, že větší část transakcí stále tvoří výběry z bankomatů. MasterCard navíc již nezakazuje obchodníkům účtovat přirážku k běžné ceně. Bude placení kartou MasterCard dražší?

Obliba platebních karet stále roste, to vyplývá ze statistik společností, které platební karty vydávají. Nárůst zaznamenávají společnosti jak v počtu, tak v objemu transakcí v ochodech. Roste také počet majitelů platebních karet a počet obchodníků, kteří platební karty přijímají.

Jedna ze dvou největších společností na trhu, asociace VISA, vydala loni v České republice 3,5 miliónu karet, to představuje nárůst o 14,8 procent. Větší nárůst zaznamenala v počtu provedených transakcí, a to jak celkem (včetně bankomatů), tak u obchodníků. Celkový počet transakcí se zvýšil o 22 procent, celkový počet transakcí u obchodníků však o 42,6 procent.

Máte firmu a hledáte vhodný firemní účet nebo způsob, jak financovat investice? Čtěte speciál finančního serveru Měšec Firemní bankovnictví.

Stále větší počet transakcí však tvoří výběry z bankomatů. Podle statistik společnosti na platby kartami u obchodníků připadá 35 procent, zbytek jsou zmiňované výběry z bankomatů. Odborníci očekávají, že se počet bezhotovostních plateb bude zvyšovat. Zvýšení se týká nejen počtu transakcí, ale také objemů výdajů prostřednictvím platebních karet. U obchodníků vzrostly výdaje o 35,8 procent.

Karty VISA: Statistika za ČR – celkemZměna v % oproti Q4 2003
Ukazatel Rok 2004 Meziroční změna
Počet karet 3,5 milionu 14,8%
Celkový objem výdajů 8,72 miliardy EUR 23,5%
Objem výdajů u obchodníků 1,39 miliardy EUR 35,8%
Počet transakcí 113,7 milionu 22,0%
Počet transakcí u obchodníků 39,6 milionu 42,6%
Průměrný počet transakcí na jednu kartu 34,3 5,1%

Zdroj: VISA

Karty VISA: Statistika za ČR – debetní kartyZměna v % oproti Q4 2003
Ukazatel Rok 2004 Meziroční změna
Počet karet 3,2 milionu 11,3%
Celkový objem výdajů 8,02 miliardy EUR 21,7%
Objem výdajů u obchodníků 1,18 miliardy EUR 35,5%
Počet transakcí 108 milionů 21,2%
Počet transakcí u obchodníků 36 milionů 42,9%
Průměrný počet transakcí na jednu kartu 35,6 7,2%

Zdroj: VISA

Karty VISA: Statistika za ČR – kreditní kartyZměna v % oproti Q4 2003
Ukazatel Rok 2004 Meziroční změna
Počet karet 250 000 82,3%
Celkový objem výdajů 155,1 milionu EUR 52,1%
Objem výdajů u obchodníků 86,9 milionu EUR 44,9%
Počet transakcí 3,2 milionu 60,6%
Počet transakcí u obchodníků 2,3 milionu 55,4%
Průměrný počet transakcí na jednu kartu 16,0  –14,1%

Zdroj: VISA

Společnost MasterCard zatím nemá statistiky celého loňského roku k dispozici. Ale i ze statistik za první tři čtvrtletí vyplývá, že zájem o karty roste.

Počátkem tohoto roku došlo u společnosti MasterCard Europe ke změně pravidel. Od prvního dne roku 2005 již neplatí pravidlo o neúčtování přirážky zákazníkům v Evropské hospodářské oblasti při platbě u obchodníka kartou. Do 1. 1. 2005 obchodníci neměli možnost účtovat zákazníkovi přirážku k běžné ceně. Díky zrušení tohoto pravidla obchodníci mohou účtovat majitelům platebních karet MasterCard vyšší cenu než těm, kteří používají kartu VISA nebo platí v hotovosti.

Společnost MasterCard ve svém stanovisku uvedla, že neočekává, že by se pro účtování přirážky zákazníkům rozhodl významný počet obchodníků. Ján Čarný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko, upozorňuje na to, že společnost MasterCard ve svých regulích stanovuje, že obchodník držitele karet MasterCard, MasterCard Electronic a Maestro o případné přirážce musí včas před platbou zřetelně na obchodním místě informovat. V důsledku toho by měl spotřebitel vždy ještě před nákupem vědět, zda mu bude za použití platební karty účtována jakákoli přirážka.

Aby obchodník mohl přirážku zákazníkovi platícímu kartou MasterCard naúčtovat, musel by změnit smlouvu s bankou. HVB Bank hromadnou implementaci této možnosti do smluv s obchodními partnery zatím nepředpokládá a ani ji aktivně nenabízí. Naše banka také doposud nezaznamenala ve svém portfoliu obchodníka, který by přirážku k bezhotovostní platbě kartou účtoval, a ani jsme ze strany obchodníků neobdrželi žádný požadavek na změnu smlouvy, říká tisková mluvčí HVB Bank Petra Kopecká, zároveň však dodává: Pokud však obchodník projeví zájem o tuto úpravu, nebudeme mu bránit.

Jak sdělila Měšci Helena MatusznáČeské spořitelny, Dodatek ke Smlouvě o přijímaní platebních karet při placení zboží a služeb, který musí obchodník s bankou podepsat, aby zákazníkům mohl poplatek účtovat, Česká spořitelna doposud se žádným ze smluvních obchodních partnerů nepodepsala.

Ani větší obchodní řetězce zatím zvýšení poplatků pro držitele karet MasterCard neplánují. Zavádět poplatek za platbu kartami MasterCard a Maestro rozhodně nebudeme. Osobně se domnívám, že společnost MasterCard chce zrušením zákazu přenesení poplatků za transakce kartou pouze získat malé obchodníky, pro které jsou bankovní poplatky nehorázně vysoké a kteří kvůli vysokým poplatkům odmítají přijímat platební karty, řekl Petr Vyhnálek, jednatel společnosti Globus ČR.

Změny nechystá ani Carrefour. V současné době Carrefour nepřipravuje žádné změny v platebních transakcích kartou MasterCard a Maestro, sdělila Jana Havlíčková, tisková mluvčí společnosti Carrefour.

Přestože společnost MasterCard zrušila pravidlo nepřenášení nákladů za transakční poplatky obchodníků při platbě kartou, není důvod se obávat masivnímu zpoplatnění. Konkurenční asociace VISA podobný krok nepředpokládá, a tak lze spíše očekávat odliv zákazníků od karet MasterCard a Maestro ke kartám VISA a VISA Electron, které vydavatelské banky zpoplatňují pro své klienty stejnou výší.

dan_z_prijmu

Na základě našich zkušeností neočekáváme, že by se pro účtování přirážky zákazníkům rozhodl významný počet obchodníků. Maloobchodní segment trhu je podroben vysoké míře konkurence a rozhodnutí o účtování přirážky k platbám kartou by s vysokou pravděpodobností negativně ovlivnilo nejen image, ale také tržby daného obchodníka, usuzuje Patrik Horný, generální ředitel Capgemini pro Českou republiku

Možnost zaúčtovat poplatek při platbě kartou by mohli využít snad jen drobní obchodníci, kteří dosud karty nepřijímají – ovšem za předpokladu, že s bankou uzavřou smlouvu pouze na akceptaci karet firmy MasterCard a vyloučí všechny ostatní. V takovém případě je ale možnost zaplacení kartou výhodná i pro klienty, kteří si mohou vybrat, zda chtějí platit kartou (a zaplatit příslušný poplatek), nebo platit v hotovosti, což by byla bez kroku společnosti MasterCard v tomto případě jediná možnost.

Mají obchodníci přenášet náklady za transakce platební kartou na zákazníky?

  • Ano, jsem obchodník.
    4 %
  • Ano, jsem zákazník.
    4 %
  • Ne, jsem obchodník.
    3 %
  • Ne, jsem zákazník.
    89 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).