Hlavní navigace

Paušální daň pro podnikatele a bez daňového přiznání? Má to i nevýhody

9. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Platit paušální daň a nerozčilovat se každý rok s daňovým přiznáním a podáváním přehledů? Řada živnostníků by takovou variantu uvítala. Má to ale i nevýhody, přijdou o možnost uplatnit si daňové slevy a odepřen by jim byl i daňový bonus.

Vládní koalice ČSSD a ANO se shodla na hrubých obrysech toho, jak by mohla za čas vypadat paušální sazba daně z příjmů u osob samostatně výdělečně činných.

Co platí nyní?

V současné době platí, že jednou za rok podáte daňové přiznání a z něj je vám podle přiznaných příjmů vypočteno sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu.

U sociálního a zdravotního pojištění existují tzv. minimální zálohy, které musí platit každý. V případě, že máte podnikání jako svou hlavní činnost, platíte alespoň zmíněné minimální zálohy. Pokud ale máte podnikání jako vedlejší činnost, platíte u sociálního pojištění pouze snížené měsíční zálohy a u zdravotního pojištění se na vás vyměřovací základ nevztahuje.

Minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění pro rok 2019
Sociální pojištění  Zdravotní pojištění
Hlavní činnost 2388 Kč  2208 Kč
Vedlejší činnost 876 Kč  -

Daň z příjmu pak neplatíte vždy. Pokud je váš roční příjem v takové výši, že po odečtení nákladů by vám byla vypočtena nižší daň než sleva na poplatníka – 24 840 Kč ročně, pak daň neplatíte.

A co by se změnilo

Vládní návrh počítá s tím, že by se zavedla jedna paušální daň. Ta by činila přibližně 5500 Kč měsíčně. Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že platba na sociální pojištění by činila nejvyšší částku a daň naopak nejnižší.

Platba na zdravotní pojištění by dle ní činila přibližně 2500 Kč. Samotná daň z příjmu by byla 100 Kč a zbylých 2900 Kč by představovalo platbu na sociální pojištění.

Tuto formu paušální daně by ale mohli využít jen živnostníci s obratem do 1 000 000 Kč ročně.

V původním návrhu panovala i možnost, že by paušální daň z příjmu činila 500 Kč měsíčně. To by ale pro velkou část podnikatelů nebylo výhodné.

Od kdy by se paušální daň platila?

Návrh, na kterém se koalice shodla, počítá se zavedením zmíněné paušální daně od roku 2021. Za rok 2021 byste už tedy mohli uplatnit tuto možnost. Jde ale čistě o dobrovolnou variantu. Sami byste si pak museli spočítat, jestli by pro vás platba paušální daně byla výhodná, či nikoli.

Platba na samotnou daň by činila 1200 Kč ročně. Na druhou stranu by ale mohla odpadnout řada povinností spojená s každoročním vyplňováním daňového přiznání a přehledu o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečení. V případě paušální daně byste zkrátka odvedli předem danou částku a nikdo by už zpětně nepočítal, jestli vašim příjmům odpovídá, či nikoli. Což je varianta, kterou by řada podnikatelů uvítala i z hlediska menší administrativní náročnosti.

skoleni_15_4

Má to však i nevýhody. Jelikož byste odváděli daně paušální formou, nemohli byste si uplatnit žádné daňové slevy. Nezískali byste tak ani případný daňový bonus.

Nic ještě není jisté

Jak jsme uvedli výše, jde pouze o hrubé obrysy, na kterých se koalice shodla. Příští týden se chce koalice sejít znovu a návrh doladit, přičemž v pondělí chce ministryně financí Alena Schillerová návrh zkompletovat na jednání s koaličními partnery. Je tak možné, že se dočká ještě řady změn a nakonec může mít i zcela jinou podobu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).