Hlavní navigace

Ošetřovné a nový školní rok. Jaké jsou nyní podmínky?

4. 8. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
V červenci skončila speciální pravidla čerpání ošetřovného. Ta se upravovala kvůli pandemii koronaviru a zavřeným školám. Nárok měli zaměstnanci i OSVČ. Jak to bude dál?

Ministr školství Robert Plaga minulý týden nastínil, jak bude vypadat provoz škol v novém školním roce a také v případě, že se v nich objeví nákaza koronavirem. Případná opatření se budou řídit takzvaným semaforem pro oblasti s různým rizikem nákazy. O uzavření školy (nebo jen jednotlivých tříd) budou vždy rozhodovat příslušné krajské hygienické stanice. Opatření by měla být pouze lokální, k plošnému zavření škol by dojít nemělo.

Ať tak či onak, pro některé rodiče se tím může opakovat jarní scénář s domácí školou. Karanténa bývá dvoutýdenní, pokud se ale nákaza v dané škole objeví opakovaně, děti mohou v distančním režimu strávit i delší dobu.

Čerpání ošetřovného zaměstnanci

Do konce uplynulého školního roku platily pro ošetřovné zvláštní podmínky, které vyplývaly ze speciálně přijaté úpravy. Podle nich měli zaměstnanci nárok na ošetřovné po celou dobu uzavřených škol či školek, ale i poté, pokud svoje děti do zařízení nechtěli posílat, nejdéle však do 30. června 2020. Ošetřovné bylo možné čerpat při péči o děti do 13 let. V případě hendikepovaných osob, které se bez péče neobejdou, to bylo bez ohledu na věk. Vláda také dočasně zvýšila ošetřovné ze 60 % denního vyměřovacího základu na 80 %.

Speciální pravidla však se začátkem července skončila a podmínky se vrátily do původní podoby před koronavirem.

Co říká k podmínkám nároku na ošetřovné zákon

Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

V témže případě ošetřování (péče) náleží ošetřovné jen jednou a jen jednomu z oprávněných nebo postupně dvěma oprávněným, jestliže se v témže případě ošetřování (péče) vystřídají. Vystřídání podle věty první je možné jen jednou; u zaměstnance, který takto převzal ošetřování (péči), se podmínky nároku na ošetřovné posuzují ke dni převzetí ošetřování (péče). Změna druhu onemocnění (diagnózy) se nepovažuje za nový případ ošetřování.

Podmínky pro čerpání ošetřovného se od 1. 7. vrátily do původního stavu s tím, že ošetřovné zaměstnanci náleží i v případě, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že bylo uzavřeno školské nebo dětské zařízení (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události) nebo dítěti byla nařízena karanténa, uvedl Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva práce.

Podpůrčí doba tedy nyní činí nejdéle 9 kalendářních dnů, nebo 16 kalendářních dnů, jde-li o zaměstnance samoživitele. Rodiče se v péči mohou během této doby jednou vystřídat. Výše ošetřovného se vrátila z 80 % na 60 % denního vyměřovacího základu, klesl také věk dítěte pro nárok na ošetřovné ze 13 na 10 let.

Za daných podmínek však podpůrčí doba ošetřovného (9 dnů) 14denní karanténu nepokryje. Zda se v případě druhé vlny epidemie a zhoršené epidemiologické situace vláda případně vrátí ke speciálním podmínkám ošetřovného z jara, není jasné. Z vyjádření ministerstva práce se dá ale usuzovat, že v tuhle chvíli není tahle možnost na pořadu dne.

Ošetřovné a OSVČ

Na ošetřovné v uplynulém školním roce dosáhly také OSVČ. Nejednalo se o klasické ošetřovné, na které mají nárok zaměstnanci, ale o speciální vládní dotační program, který běžel přes ministerstvo průmyslu a obchodu. Také živnostníci mohli, stejně jako zaměstnanci, čerpat dotaci v případě péče o děti do 13 let, pokud kvůli tomu nemohli vykonávat podnikatelskou činnost. Příspěvek za březen činil 424 korun na kalendářní den, od dubna se zvýšil na 500 Kč. 

Také tato mimořádná dotace s uplynulým školním rokem skončila. Podle ministerstva průmyslu se však vláda zabývá možností, že bude pro OSVČ k dispozici také v následujícím školním roce.

Vláda schválila program ošetřovné za měsíce březen až červen, samozřejmě se důkladně vyhodnocuje aktuální situace a vláda následně rozhodne, zda se bude v programu pokračovat, uvedla Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Resort do minulého týdne evidoval 186 500 žádostí OSVČ o ošetřovné, 166 500 schválil a 8000 zamítl (zejména kvůli duplicitní žádosti na jedno IČ, případně z důvodu, že žádá obchodní společnost, a ne OSVČ). Šest tisíc žádostí ministerstvo vrátilo k opravě a dalších 6 tisíc nyní vyhodnocuje. Na ošetřovném osobám samostatně výdělečně činným dosud vyplatil 1,8 miliardy Kč.

Jak budou školy od září fungovat

Pandemie koronaviru přerušila běžnou výuku škol ve druhém pololetí uplynulého školního roku. Kvůli šíření nákazy se školy 11. března zavřely a v omezeném režimu se začaly postupně opět otevírat až po dvou měsících. I poté však byla docházka dobrovolná a děti mohly dál zůstat v režimu distanční výuky a učit se doma.

dan_z_prijmu

Jak už jsme uvedli na začátku článku, od září se mají opatření ve školách řídit podle „semaforu“, který bude určovat míru rizika v jednotlivých regionech podle barev – bílé, zelené, žluté a červené. Ve školách budou také platit zvýšená hygienická opatření jako dezinfekce rukou nebo častější větrání.

Ministerstvo školství zároveň připravilo pravidla pro zavedení distanční výuky ve školách v případě krizového stavu, krizových opatření či karantény vyhlášené hygieniky. Novela školského zákona je nyní v připomínkovém řízení a resort ji chce schválit ještě před případnou druhou vlnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).