Hlavní navigace

Novinky MONETY: online půjčky pro neklienty, investice a směnárna z mobilu

14. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nejen změny v sazebníku čekají klienty MONETY. Nově budou moci s bankou komunikovat přes WhatsApp nebo spravovat fondy přes Apple TV. Jaké další novinky si banka připravila? Týkají se i neklientů.

Před časem jsme vás informovali, že MONETA Money Bank chystá od prosince 2019 řadu změn. V článku Nový sazebník MONETA Money Bank. Přehled změn od prosince jsme podrobně rozebrali, za co si od prosince připlatíte a kde ušetříte.

Hlavní změny nastanou především v poplatcích za europlatby, které banky musí povinně zlevnit.

Ve zmíněném článku šlo však o změny vyplývající ze sazebníku. Sama banka však v průběhu listopadu oznámila, že chystá řadu dalších novinek. Podívejme se, na co se klienti, ale i neklienti mohou těšit. 

Půjčka online i pro neklienty

Sjednání půjčky plně online umožňuje banka od roku 2017. Ovšem pouze pro stávající klienty. V roce 2018 pak přidala možnost sjednat si půjčku plně online i podnikatelům.

Pokud mezi klienty banky nepatříte, a přesto byste si rádi půjčku sjednali, budete mít takovou možnost od prosince 2019. Banka slibuje, že schválení půjčky proběhne do 5 minut, přičemž ověření identity je automatizované a podpis elektronický.

V praxi by sjednání mělo vypadat následovně. V kalkulátoru na webu banky si vyberete, o jakou částku máte zájem. V prvním kroku pak vyplníte potřebné údaje o vaší osobě, aby si banka mohla načíst údaje z registru. Následně na pozadí proběhne skóring. Pak vás banka požádá o nafocení vašich dokladů a vašeho obličeje, aby došlo k ověření vaší osoby. Příjem doložíte výpisem z účtu v PDF souboru, který si vygenerujete ve vaší stávající bance.

V závěrečném kroku potvrdíte smlouvu skrze SMS a provedete autentizační platbu ve výši 1 Kč. Ve chvíli, kdy platba bance dorazí, vám umožní čerpat půjčku.

Levnější kurz v „online směnárně“

Pokud budete chtít v bance vyměnit peníze, můžete navštívit její pobočku a na pokladně směnu provést. Kurzovní lístek si můžete zobrazit na webu banky a stejně tak je k dispozici i na pobočce. 

Pokud platíte online kartou přes internet a transakce je zahraniční, kurz většinou neznáte a dozvíte se ho až zpětně, když banka transakci zaúčtuje. Nově pak budete mít k dispozici další možnost, v rámci které budete kurz znát hned.

Banka totiž v následujících týdnech spustí službu s názvem „Online směnárna“. Ta bude dostupná ve Smart Bance a funguje na následujícím principu. Vy si online založíte eurový nebo dolarový účet, ke kterému dostanete bezplatně debetní kartu, se kterou je možné vybírat v zahraničních bankomatech bezplatně.

Kartu si můžete navázat na Google Pay či Apple Pay.

Na tento dolarový či eurový účet si následně můžete převést své vlastní peníze z korunového účtu, přičemž kurz směny uvidíte ihned. Spread činí pouze 0,11 % a nabídnutý kurz při směně je platný pouze po dobu 40 sekund. Do té doby buď musíte nabídku odkliknout, nebo zažádat znovu.

Směna peněz ve Smart Bance.
Autor: MONETA Money Bank

Směna peněz ve Smart Bance.

Poté, co transakci provedete, víte naprosto přesně, za jaký kurz jste peníze na eurový či dolarový účet převedli a kolik peněz jste za české koruny dostali. Následně pak s debetní kartou k cizoměnovému účtu můžete v zahraničí platit. 

Minimální výše směny je však nastavena na 2000 Kč. Případné úpravy banka plánuje, ale až na základě uživatelských reakcí.

Kurz nabízený ve Smart Bance bude u banky patřit k tomu nejvýhodnějšímu. Na pobočce dostanete horší kurz, než když provedete směnu digitálně. Je to i proto, že kurzovní lístky vyhlašované bankou jsou platné celý den, ale digitálně nabízený kurz je nabízen v reálném čase a nabídka platí jen po 40 sekund.

Digitální investice

Další novinkou, kterou banka chystá, je možnost přes mobilní aplikaci investovat. Tuto službu spustí banka v prosinci 2019 s tím, že k dispozici bude celkem 21 fondů, ze kterých můžete vybírat. Investování je možné od 300 Kč, a to jak jednorázově, tak formou pravidelného investování.

Pokud budete mít zájem, projde s vámi systém edukační fází, kdy se dozvíte, co jsou to fondy, a jako nezkušeným investorům vám nabídne výběr ze 3 předvybraných fondů.

Skrze aplikaci bude možné fondy nakupovat i odprodávat. Zároveň budou k dispozici různé statistiky a vývoj daných fondů za poslední měsíc, rok či od jeho založení. K nahlédnutí budete mít také portfolio report, který si můžete nechat zaslat na e-mail.

Investice ve Smart Bance.
Autor: MONETA Money Bank

Investice ve Smart Bance.

Zobrazení investičních fondů ve Smart Bance banka umožní také v televizích, které jsou připojeny k Apple TV.

Digitální komunikace

Od října 2019 je ve Smart Bance k dispozici virtuální asistentka Siri, která reaguje na hlasové pokyny. Ještě během listopadu pak banka spustí novou komunikační platformu pro klienty, a to skrze aplikaci WhatsApp. 

Komunikace s bankou přes WhatsApp.
Autor: MONETA Money Bank

Komunikace s bankou přes WhatsApp.

Na přelomu roku pak umožní využívat Smart Banku i v počítačích s operačním systémem macOS Catalina. 

skoleni_15_4

Smart Banka je k dispozici pro chytré mobilní telefony s operačním systémem Android a iOS.

S bankou charitativně?

Prozatím poslední oznámenou novinkou je možnost podpořit skrze Smart Banku 6 vybraných neziskových organizací:

  • Klub cystické fibrózy,
  • Domácí hospic Duha,
  • organizace Pomocné tlapky,
  • projekt Pomozte dětem – Kuře,
  • Knihovna Václava Havla,
  • poradna S barvou ven.

Přispívat můžete jednorázově i opakovaně, a to jakoukoli částkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).