Hlavní navigace

Nejlevnější bydlení je na Maltě

12. 6. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Náklady na bydlení jsou nedílnou součástí výdajů rodinných rozpočtů. V některých zemích dosahují až téměř třetiny výdajů. K nákladům na bydlení patří náklady na elektřinu a plyn. Zatímco na Maltě jsou náklady na bydlení nejmenší, ve Skandinávii nejvyšší. Jaké jsou náklady na bydlení v Česku?

Rodinný rozpočet sestavujeme všichni. Víme, že nemá-li mít naše rodina ekonomické problémy, je dobré mít rozpočet vyrovnaný (ještě lépe mírně přebytkový). Na dluh se žije velice špatně a zaplacené úroky nejsou nikterak nízké. Navíc při neplacení stanovených měsíčních splátek zpravidla přichází exekuce.

Evropské domácnosti se zadlužují především kvůli koupi bytu – hlavní prioritě pro náš spokojený a samostatný život. Splácení úvěru pro získání vlastního bydlení nás potom provází po celou dobu našeho pracovního života. Jaké jsou náklady na bydlení a styl v jednotlivých zemích?

Náklady na bydlení – polovina rodinných rozpočtů

Pracovní vytížení v dnešní hektické době neustále roste. Evropané musí za prací dojíždět, a když mají volno, chtějí vyrážet na výlety, dovolené a věnovat se svým koníčkům. Proto počet hodin strávených doma v Evropě neustále klesá, přesto právě doma si všichni nejvíce odpočineme a nabereme nové síly. „Doma“ si můžeme dělat, co chceme, většina Evropanů se nikde jinde necítí tak svobodně a pohodlně.

Výdaje na naše bydlení tvoří nejvyšší výdajovou položku. Přitom Evropané musí ještě splácet hypotéku, stavební spoření či jiný úvěr získaný za účelem pořízení vlastního bydlení. Při součtu výdajů na bydlení a splácení úvěru tvoří všechny náklady spojené s bydlením polovinu evropských rodinných rozpočtů.

Hledáte levnější nájemní byt? – Katalog nemovitostí

Výdaje na bydlení jsou nejvyšší ve Švédsku

V každé evropské zemi jsou velmi rozdílné mzdy a ceny zboží a služeb a samotné peněžní vyjádření nákladů na bydlení nemá potřebnou vypovídací schopnost o nákladech na bydlení. V uvedené tabulce proto máme uvedeny výdaje za bydlení v procentech z rodinného rozpočtu. Do výdajů na bydlení jsou zahrnuty výdaje za nájem, vodu, elektřinu, plyn a ostatní paliva.

Nejvyšší výdaje na bydlení jsou ve Švédsku (28,6 % z rodinného rozpočtu), Slovensku (27,5 %), Dánsku (27,3 %) a Finsku (25,4 %). Naproti tomu nejlevnější bydlení je na Maltě (8,6 %) a na Kypru (12,2 %). Občané České republiky vynaloží v průměru na výdajích za bydlení 21,8 % rodinného rozpočtu a jsou v EU na desátém místě.

Elektřina je nejdražší v Dánsku (0,23 euro za kilowatt hodinu), Itálii (0,20 euro), Nizozemí (0,18 euro) a Německu (0,17 euro). Plyn je nejdražší opět v Dánsku (18,98 euro za giga joule), Švédsku (18,32 euro), Itálii (16,77 euro) a v Portugalsku (13,34 euro).

Bydlet ve městě či na vesnici

Kdo má v Evropě dostatek finančních prostředků, volí v současné době bydlení kousek od velkoměsta v poklidné vilové osadě. Do práce je to kousek a současně žije rodina v klidném prostředí, na čerstvém vzduchu a mimo hektický život ve městě. Tento typ bydlení je však pro drtivou většinu Evropanů finančně nedosažitelný, a proto se musí sami rozhodnou, zda-li budou žít na vesnici (vzdálené od města patnáct a více kilometrů), či ve městě.

Obojí má své výhody a nevýhody a záleží na každém jednotlivci, jak se rozhodne. V jediné zemi Evropské unii žije více lidí na venkově než ve městě – v Portugalsku. Naopak nejvíce lidí žije ve městě v Belgii (96 %), Lucembursku (91 %), Velké Británii (90 %) a v Nizozemí (88 %). Všechny tyto země mají vysokou hustotu zalidnění.

Pro země Skandinávie je typické žití v menších městech v rodinných domcích. Bydlení v severských zemích Evropské unie je milé, příjemné a komfortní.

Jižní Evropa = velká rodina

Mezi jednotlivými zeměmi Evropské unie jsou značné rozdíly ve velikostech domácností. Vícečlenné domácnosti jsou typické pro jižní státy Evropské unie – Španělsko, Portugalsko a Řecko. V těchto zemích je běžné, že v domě či bytě žije více generací pohromadě. Je zde kladen větší důraz na rodinnou soudržnost.

Méně četné domácnosti jsou potom typické zejména pro země ve Skandinávii (Švédsko, Finsko, Dánsko). V zemích Skandinávie žije nejvíce lidí v jednočlenné domácnosti. Ve Švédsku žije v bytě či domku 54 % občanů, ve Finsku 38 % a v Dánsku 37 %.

Největší byty jsou v Lucembursku

Z členských zemí Evropské unie v současné době připadá nejméně bytů na 1 000 obyvatel v Irsku (286). Právě proto probíhá v Irsku nejintenzivnější bytová výstavba ze všech evropských zemí. V průměru se zde v posledních letech dokončí 13,7 nových bytových jednotek na 1 000 obyvatel.

skoleni_15_4

Naopak země s největším bytovým fondem jsou Švédsko (475 bytů na 1 000 obyvatel), Dánsko (465) a Francie (463). Nejvíce pokojů v průměru na jeden byt připadá v Lucembursku (5,3), Švédsku (5,2), Velké Británii (5,1) a v Rakousku (5,0). Průměrná plocha bytu je největší v Lucembursku (108 m2), Dánsku (107 m2), Nizozemí (99 m2), Irsku (95m2) a Švédsku (94 m2). Nejstarší bytový fond je ve Velké Británii a Belgii.

Průměrné výdaje na bydlení v zemích EU
Stát Průměrné výdaje na bydlení z příjmů domácnosti (v %)
Švédsko 28.6
Slovensko 27.5
Dánsko 27.3
Finsko 25.4
Polsko 24.8
Francie 24.1
Německo 23.8
Belgie 22.9
Estonsko 21.9
Česká republika 21.8
Nizozemí 21.6
Lotyšsko 21.3
Lucembursko 21.0
Irsko 20.7
Itálie 20.5
Maďarsko 19.4
Slovinsko 19.3
Rakousko 18.9
Velká Británie 18.7
Španělsko 16.0
Litva 15.8
Řecko 15.4
Portugalsko 13.5
Kypr 12.2
Malta 8.6

Pramen: Eurostat: Pressemitteilung Nr. 59/2006 von 12. Mai 2006

Kolik procent vašeho rodinného rozpočtu vydáte na bydlení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).