Hlavní navigace

Návod pro OSVČ: jak žádat o ošetřovné. Online formulář

1. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

OSVČ mohou od 1. 4. 2020 žádat o speciální dávku ošetřovného. Návod, jak formulář vyplnit a jaké podmínky musíte splnit pro přiznání dávky.

Žádost se vyplňuje na formuláři, který najdete na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu. Je tam také návod pro vyplnění a další potřebné informace.

Kdo může žádat

Osoba samostatně výdělečně činná (dále jen „OSVČ“) na hlavní činnost, která na základě mimořádného opatření vlády ČR proti šíření infekce COVID-19 nemůže vykonávat svoji podnikatelskou činnost z důvodu péče o:

  • Dítě/děti, které/která navštěvuje/navštěvují školu nebo jiná dětská zařízení, která byla uzavřena na základě usnesení vlády České republiky o přijetí krizového opatření v souvislosti s šířením infekce COVID-19 a je/jsou mladší 13 let, nebo
  • nezaopatřené dítě/děti maximálně do věku 26 let, které/která je/jsou závislé/závislá na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o sociálních službách“), pokud nemůže/nemohou navštěvovat školu z důvodu jejího uzavření na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19, nebo
  • osobu/osoby, která/které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je/jsou závislá/závislé na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, která/které byla/byly umístěna/umístěny dočasně do domácí péče z důvodu uzavření zařízení sociální péče, kde jinak pobývá/pobývají, na základě mimořádného opatření proti šíření infekce COVID-19.

Jak vyplnit žádost

1. Před vyplněním žádosti si zkontrolujte podmínky, zda máte na ošetřovné (dotaci) nárok.

Začněte vyplněním IČ, pokud jej máte. Po jeho zadání stiskněte tlačítko Vyhledat, měly by se vám automaticky vyplnit osobní údaje – jméno, příjmení, datum narození a adresa. Údaje zkontrolujte, případně doplňte, pokud se nevyplní automaticky. Nezapomeňte vyplnit i své DIČ v sekci Osobní údaje – není automaticky vyplněno. Dále vyplňte e-mail a váš mobilní telefon, jde o povinné údaje ve formuláři.

Byla podle vás výše jednorázového ošetřovného dostačující?

V pasáži Rozsah dotace zaškrtněte počet dní, za které o dotaci žádáte. Pokud žádáte za všechny březnové dny (tedy od 12. března), zaškrtněte políčko Vybrat všechny dny. Ve formuláři automaticky naskočí částka, jak vysoké ošetřovné dostanete. Za 20 březnových dní to dělá ošetřovné 8480 Kč.

Vyplňte údaje o osobě anebo, která/které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je/jsou závislá/závislé na pomoci jiné osoby. Na závěr zvolte, zda k žádosti přikládáte další přílohy (například doklad o uzavření mateřské školky).

Poté stiskněte tlačítko Dokončit a stáhnout PDF. PDF soubor OsetrovneProOsvc-ZadostODotaci-Brezen2020.pdf najdete mezi staženými soubory na vašem zařízení.

Důležitá data

Datum zahájení příjmu žádostí: 1. 4. 2020 od 9:00 hod.

Datum ukončení příjmu žádostí: 30. 4. 2020 do 23:59 hod.

Podání formuláře

Vyplněnou žádost včetně příloh podáte na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na podání jsou tři možnosti:

Datová schránka

Přihlaste se do své datové schránky a nahrajte vygenerovaný PDF soubor spolu s dalšími přílohami, které jste ve formuláři uvedli, a odešlete do datové schránky Ministerstva průmyslu a obchodu. ID datové schránky: wnswemb. Předmět: fpmpo20

Elektronický podpis

PDF soubor podepíšete svým elektronickým podpisem a spolu s dalšími přílohami zašlete e-mailem na adresu Ministerstva průmyslu a obchodu. E-mailová adresa: fpmpo20@mpo.cz. Předmět emailu bude opět: fpmpo20

Pošta

Pokud budete posílat žádost poštou, PDF soubor vytiskněte a spolu s dalšími přílohami zašlete na podatelnu Ministerstva průmyslu a obchodu na adresu: Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, 110 15 Praha 1. Dopis, stejně jako v předešlých dvou případech, označte heslem fpmpo20.

skoleni_15_4

Pokud budete s vyplněním žádosti potřebovat pomoc, obraťte se na živnostenský úřad, pod který spadáte. Pro urychlení žádosti a vyplacení dotace ministerstvo doporučuje zaslání žádosti elektronicky prostřednictvím datové schránky nebo e-mailu.

Po vyplnění žádosti a jejím doručení Ministerstvu průmyslu a obchodu proběhne schvalování žádosti. Žádost je platná pro jeden kalendářní měsíc a v případě zájmu o dotaci v dalším kalendářním měsíci je nutné opakované podání žádosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).