Hlavní navigace

Názory k článku Mzdy a ceny včera a dnes

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 4. 2006 8:50

    SW (neregistrovaný)
    Co je mi platné, že zaměstanavatelé přidají např. 500 měsíčně, když životní náklady stoupnou o tisícovku!
    Nelze srovnávat, že za hodinu si nyní koupím dva litry benzínu a před 89. to byl pouhý litr, když nyní za bydlení vypláznu třeba 10 x víc než za socialismu a tudíž si toho benzinu už nemohu tolik koupit. To jen pro názorný příklad. Jízdné na MHD je třeba 15x dražší, kdo má 15x vyšší výplatu než před 89.? Někdo ano, ale není to velká část občanů.
    Na ČSÚ bych koupil nové kalkulačky, protože jejich fantasmagorie o inflaci 1,5 % nelze brát vážně. Vše se jen tvrdě zdražuje, co se asi tak zlevňuje, aby to hodilo jimi vykázanou inflaci? Lokomotivy ani atomové elektrárny už nevyrábíme, aby ty se mohly kvůli statistice zlevnit ... (takhle to prý dělali komanči).
    Chyby celníků a v desetinných čárkách ve výkaznictví v minulosti hovoří snad za vše ...
  • 4. 4. 2006 9:32

    Petr (neregistrovaný)
    Dá se předpokládat, že čtenář Měšce má alespoň základní představu o fungování statistiky. To, co spočítají na ČSU ohledně inflace (~ zdražování) se samořejmě může lišit od konkrétní rodiny. Pokud srovnáváme dnešní cenovou a mzdovou hladinu s rokem 1989, tak bydlení a MHD je rozhodně mnohem dražší než tehdy. Je třeba si uvědomit, že tyto dvě oblasti byly neuvěřitelně subvencované a koncové ceny pro obyvatele vůbec neodpovídaly nákladům. Bydlení je drahý špás všude v civilizovaném světě. Tedy tyto ceny byly a stále jsou pro některé regulovány a tudíž deformovány.

    Na druhé straně jsou věci, které jsou dnes levnější. Mzdy vzrostly asi 5x. Benzín: tehdy 8 Kč, dnes 29 Kč, růst 3,5x. Auto: Favorit 79 tis. Kč, dnes Fábia 250 tis., růst 3.2x (+ nesrovnatelná kvalita). Mléčná čokoláda 100g: tehdy 8 - 12 Kč, dnes 14 - 22 Kč.

    Takže rozhodně si nemyslím, že bychom se dnes (STATISTICKY) měli špatně. Dokonce si troufnu říct (RYZE SOUKROMÝ A DISKUTABILNÍ) názor, že dnes se máme nejlépe v historii. Za první republiky hospodářská krize a přicházející stín války. Za komančů útrum všeho, devastace morálky, porušování lidských práv, ekonomická stagnace, měnová "reforma". Dnes je u nás velmi málo bídy. Nepotkávám běžně na ulicích hladové lidi v roztrhaných šatech s nakažlivými nemocemi, kteří spí pod mosty. O víkendech plné obchoďáky lidí s narvanými košíky. Dokonce živíme lemply, kteří nikdy nebudou pořádně pracovat. Kdejaká rodina má dvě auta a běžně jezdí na dovolené k moři (alespoň jednou za pár let).

    Nechci, aby to vyznělo, že je dneska všechno ideální. Není a asi nikdy nebude. Navíc současnost vždy lidé hodnotí hůře, než je objektivní realita. Zato minulost k nám promlouvá nostalgicky.
  • 5. 4. 2006 6:40

    MM (neregistrovaný)
    Musím říci, že souhlasím. Nejsem socka, s platem jsem okolo dnešního průměrného platu, což sice není horentní částka, ale mám více než cca 2/3 ostatních - tedy statisticky. Manželka na mateřské plus dítě. Takže v součtu nic moc - zatím. Když se podívám v podstatě v kterýkoliv den do jakéhokoliv nákupního centra a vidím ten provoz na silnicích (taky jezdím často autem), tak jsem na rozpacích. Lidé (ne všichni) brečí, že nemají a všichni nakupují a ten benzín taky již není za 8,50...
    Věřím, že kdyby na, řekněme 14 dní se vrátila socialistická obchodní síť VČETNĚ toho sortimentu a kvality co bylo před rokem 1989, tak by se asi řada spoluobčanů hodně divila... Jo a taky by místo k moři jeli do pr***e. (samozřejmě s výjimkou NDR a BLR a RSR)O Kanárech a podobných destinacích by si tak maximálně mohli přečíst.
  • 5. 4. 2006 22:27

    Docent (neregistrovaný)
    Za komančů devastace morálky... No, hlavně že teď je morálka křišťálově čistá...
  • 4. 4. 2006 12:59

    Bubba (neregistrovaný)
    Proboha co to sem pise za diletanty-viz tabulka?!Ve sloupci inflace je ve skutecnosti cenovy index, navic neni uvedeno, ktery je bazicky rok. Inflace (konkretne jeji podoba vychazejici z cen zbozi a sluzeb, ktere nakupuji domacnost) se ziska odectenim 100% od cisla v tabulce...Predpokladam, ze to autor vi, jen je trosku "prasatko"...pokud nevi, tak je diletant.
  • 4. 4. 2006 15:13

    Karel Doležal (neregistrovaný)
    Ano, jedné se o cenový index. Máte pravdu. Ve skutečnosti jsem požádal jsem ČSÚ o časové řady inflace a průměrných mezd, nejlépe od roku 1890 do dnes. Obdržel jsem zmíněné tabulky, které jsem následně neupravoval. Tento článek berte prosím jen jako srovnání několika velice těžko porovnatelných údajů. Navíc termíny, se kterými operujeme dnes, stejně tak jako míra objektivity statistických údajů /viz. chyby celníků v nedávné době/ byly v minulosti naprosto odlišné. Statistika, tak jak ji chápeme dnes, dříve neexistovala. Stačí např. připomenout fakt, že ČSÚ není s to dodat údaje z doby před 60-ti lety, přestože již tehdy existoval. Dříve se pracovalo jinak a začasto i s jinými údaji než dnes.
  • 4. 4. 2006 19:20

    Svina v rezi (neregistrovaný)
    Vidim to tak, ze se v porovnani s prvni republikou mame lepe. Ruku na srdce - kdo si tehdy mohl dovolit automobil, vysavac, dovolenou u more, vlastni vicepokojovy byt ci dum s WC a koupelnou a kdo mel vubec mimo mesto pripojenou elektrinu (o plynu nemluve)? Bohuzel cim vyssi zivotni uroven, tim vice uctu k placeni. Clovek si rychle a rad zvykne na lepsi: cvaknu vypinacem a svitim, nehledam sirky a petrolejku. Na druhou stranu si tohoto faktu jsou dobre vedomi napr. monopolni dodavatele elektriny, vody, tepla ci plynu v CR a zdrazuji a zdrazuji. Muzeme setrit, mene spotrebovavat, ale uplne su nikdo elektrinu a teplou vodu neodpoji. Treba letosni 10% zdrazeni elektriny CEZ oduvodnoval i tim, ze se zdrazila elektrina v Nemecku. Co nam po dalsim zdrazeni rekne 1.1.2007 - ze se zdrazila elektrina v Cine?
  • 5. 4. 2006 6:45

    MM (neregistrovaný)
    Pak nám přimastí dalších 10%, protože touha po zisku je nekonečná a my jako spotřebitelé začneme přemýšlet, zda opravdu potřebujeme tolik svítit a pod. Jenže dopadne to asi tak, že svítit budeme stejně, tu ledničku a mrazák taky nevypneme a bohužel zbyde míň peněz na jiné nákupy. Začne se rychle oddělovat zbytné od nezbytného... Brrrr
  • 5. 4. 2006 7:29

    Pavel (neregistrovaný)
    No, těch 10% (nebo více) si ČEZ přidá, protože ČSSD došla k závěru, že platba za elektřinu je další daní, která má pokrýt díry v rozpočtu. Viz současné rozhodnutí vlády, že na pokrytí povodňových škod zvýší rozpočet o 5 000 000 000, které získá jako dividendu ČEZu (kde je majoritním akcionářem) a odkud ty prachy asi získá ČEZ?
  • 5. 4. 2006 9:35

    nemám - nevím - neuvedu (neregistrovaný)
    S tím zdražováním to fakt již přehánějí. Pamatuji si, jak po převratu s. Klaus nabádal k šetření vodou, energií atd, že jsme za komunistů s tím plýtvali. ČEZ dokonce dotoval úsporné žárovky zn. Philips. Pak ale byly takovéto podniky zprivatizovány a zisk 100 milionů v korunách náhle nestačil. Musel být 100 milionů, ale v eurech. A spotřebitelé začali šetřit. Tím nebyly zisky tak obrovské a aby byly zase obrovské, museli zdražit. Ale lidi dál šetří. Těch pár pracháčů, co si mohou dovolit plýtvat i nyní, to nezachrání. Dnes aby člověk počítal, že se může 2x do týdne vykoupat v teplé vodě, aby po vyúčtování záloh nemusel prodat auto ...
    Chápal bych, kdyby ke zdražování docházelo, když by podniky a jejich lidi strádaly/i, nebylo na další rozvoj. Ale když se od známých dovíte (a někdy to i do médií prosákne), jak někteří manažeři nevědí, co roupama dělat, jak se plýtvá, aby zpřízněné příbuzenské firmy taky na tom byly víc než dobře a na druhé straně lidem dole nekoupí ani pořádnou židli či varnou konvici, o stravenkách nebo teplém jídle ani nemluvě.
    Nechci se nějak zastávat komunistů, ale již za nich jsme se učili, že se cena zboží, služby zlevní velkými sériemi. Na co měli, to nám dopřáli - viz levnější bydlení. Dnes byl bohužel ze strany ODS nastolen umělý nedostatek všeho levného - a lidi na drahé zkrátka nemají. Kolik se nyní staví bytů? Firma je schopna postavit domek za milion, za milon a půl (na ten bych těba i měl za pomoci hypo), bohužel ho prodá za dvojnásobek ceny (a na to již nemám)! Nestačí v zsiku, když kape, musí téci proudem. Proč? V některých odvětvích je toto nazýváno jako nemravný zisk, ale bohužel jen někde. Jinde je to v "nejlepším" pořádku. A tak je uměle vyvolán nedostatek levných bytů. Obdobné je to s kvalitními potravinami. Dnes nekupujeme jídlo, ale chemii. " MM <lesopark2000 (zavináč) yahoo (tečka) co (tečka) uk> :
    kdyby na, řekněme 14 dní se vrátila socialistická obchodní síť VČETNĚ toho sortimentu a kvality " - - - - - - - - - - - já osobně bych byl docela rád. Měl bych jistotu, že po snědení špekáčku bych se v zápětí nepos**l a po 5 letch neexnul na raka. Neměli bychom tolik civilizačních nemocí z přejídání se - protože třeba řezník měl (aspoň na malých městech) v pondělí zavřeno a jinde se maso koupit nedalo a pokud člověk neměl doma nadupaný mrazák nebo zbytky z víkendu, tak maso k jídlu každý den mít nemohl. Neplatí to samořejmě o Praze, kde už tenkrát výkladní skříně přetékaly tím, co na venkově bylo 2x do týdne. "Živé" jogurty neměly výdrž 2 měsíce, zato v nich byla opravdová mikroflóra a nemuseli jsme 20 x denně poslouchat drahou reklamu o bifidusech aktivech. To samé nápoje - nevydržely sice půl roku, ale neobsahovaly samá "Éčka". Mléko bylo mlékem a ne směsicí něčeho, co zbyde po extrahování všeho, co mléko dělá mlékem. Coca Cola, Pepsi Cola (ale Kofola již ne) se vyrábí z kyseliny fosforečné! Ta způsobuje mimo jiné odvápňování kostí (o rakovině třeba střev či žaludku se nemá cenu zmiňovat - tu dostaneme i z jiných současných "potravin". Za socialismu totiž nebyly devizové prostředky na nákup těchto chemikálií a RVHP to neumělo vyrobit nebo nemělo patřičné suroviny! A platily přísnější hygienické normy (na potraviny) než nyní. Ne, nejsem žádný zelený mozek, co protestuje proti všemu, ale mnoho dnešních věcí mne vytáčí. A to, že vidíte silnice plné aut, to přičtěte podnikavcům. Ti si i soukromé cesty dávají naprosto běžně do nákladů a vy to pak zaplatíte v drahé službě nebo výrobku. Podívejte se ve svém okolí, kdo dnes z normálních lidí běžně jezdí autem. Kromě podnikavců, manažerů, bankovních, pojišťovacích prodavačů a jim podobných zlodějů téměř nikdo! Ježdění autem se stává pro mnohé luxusem a naopak pro mnohé zloděje koníčkem, když nevědí, co roupama dělat. Jednou ale ta ropa dojde... A k tomu cestování: co je mi platné, že průměrně každá rodina vycestuje 2 x za rok k moři, když mne i mnohých dalších se ten průměr jaksi netýká. Ale znám rodiny, co jedou ven třeba čtyřikrát do roka - jsou mezi nimi i tolik obíraní lékaři a lékárníci. Mimochodem, i za socialismu se mohlo cestovat ven s Čedokem, SSM, Rekreou a nemusela to být jen Rujána, Zlaté písky či Soči. Ale člověk na to /jako i dnes/ musel mít.

    Pro Petra: já, bohužel, narozdíl od vás, potkávám běžně na ulicích hladové lidi v roztrhaných šatech s nakažlivými nemocemi, kteří spí pod mosty. Ať jde o Prahu či jiná města. A toto opravdu před 89. vidět nebylo. Nepřizpůsobiví byli někde uklizeni, ústavou byla zaručena práce, takže i ti největší lemplové někde dělat museli - třeba zametali dvůr ve fabrice nebo přerovnávali hromadu cihel z jednoho místa na druhé, ale pracovali, pobírali za to nijak závratnou mzdu, ale nezbývalo jim času na lumpárny. Co je mi platné, že Fabie dnes je za čtvrt milionu a favorit byl za osmdesát, když právě to bydlení bylo o hodně lacinější a tolik mne nevyčerpalo jako dnes. I když to bydlení je drahé i na západě, neznamená to, že ho musíme mít takřka stejné drahé (x 30,- za euro), když platy jsou asi pětinové. Takovouhle politiku by dovedl dělat každý vůl ve čtvrté cenové po práci, a nemusí na to mít tituly z prestižních západních univerzit. Ano, máme se určitě lépe, ale to je dáno vývojem lidstva. Nepředpokládám, že bychom za vlády červených nedospěli k videím a DVD a autům s centrálním zamykáním, tomuto vývoji by se nedalo zamezit, asi tak jako nahrazení loučí žárovkami a posléze úspornými žárovkami. Mimochodem, kdysi mi úspozná zářivka DZ-9 z Tesly Holešovice vydržela 3-4 roky, nynější dovezená sem z venku (Tesla Holešovice musel být jako komunistický podnik zlikvidován) pouhých 6 měsíců. Ta česká stála možná 50, ty nynější 39, ale v konečném efektu musím za ty 4 roky vypláznout místo 50 za jeden kousek 312 za 8 méně kvalitních kousků. A takhle je to se vším. Nekvalitními výrobky či službami se uměle zajišťuje zaměstnanost a zisky majitelů-podnikatelů.
  • 5. 4. 2006 10:53

    Petr (neregistrovaný)
    “S tím zdražováním to fakt již přehánějí” Kdo jsou ti špatní ONI? Vím, že zmiňován ČEZ, ale lidé JSOU ochotni za elektřinu platit. Pokud víte, jak monopol ČEZu omezit, sem s tím.

    Bezdomovci samozřejmě existují, ale tato skupina je velmi malá. Pokud jezdíte denně z pražského Hlavního nádraží, nedivím se, že je denně potkáváte. V mém malém městě taky jednoho takového máme. Všichni ho znají. Nikdy pořádně nepracoval, vybírá popelnice a většinu času tráví poposedáváním na lavičce v parku a pitím levného vína a lahvového piva. Rozhodně neumírá hladem. Vši asi má.

    “Podívejte se ve svém okolí, kdo dnes z normálních lidí běžně jezdí autem.” To jste mě urazil. Jezdím denně autem do práce, protože to je levnější než autobus (jezdíme dva, jedna cesta 22 km – autobus pouze s přestupem). Je to taky flexibilnější a rychlejší. Ten autobusový přestup mě stojí 10 - 40 minut čekání na přípoj, podle toho, kdy jedu. A to rozhodně nepatřím mezi vaše třídní nepřátelé: “podnikavců, manažerů, bankovních, pojišťovacích prodavačů a jim podobných zlodějů”. Jsem zaměstnanec v průmyslu.

    Ještě jsem ve svém původním příspěvku zapomněl na jeden důležitý aspekt. Dnes platíme za věci, které tehdy nebyly. Pár stokorun měsíčně za mobil, za připojení k internetu, pár tisíc ročně za dovolenou u moře (třeba jen v Chorvatsku), občas nějaký “výhodný” nákup zboží v akci (které je stejně šmejd a vlastně ho ani tak nepotřebuji, ale když je tak levné a jen teď), obrovská nabídka zboží všeho druhu.

    Znám spoustu studentů, kteří jsou ze sociálně slabých rodin, ale mobil, ten musí mít (třeba na nekřesťanské splátky), měsíčně protelefonují 300 Kč, mají doma starší počítač za 10 tis. Kč, levný DVD přehrávač a starší video. Ty rodiny nemají peněz nazbyt, ale přesto si takové věci pořídí. Nic z tohoto před rokem 1989 neměli a tudíž peníze takto neutratili.

    Tedy dnes se utrácí peníze za věci a služby, za které tehdy neexistovaly nebo nebyly dostpné a také proto si spousta lidí myslí, že jim dnes zbývá méně peněz a tudíž se mají hůře.

    I dnes se dá koupit kvalita. Třeba právě jeden řezník se u nás udržel. Má maso dražší než v supermarketech, ale nepoužívá žádnou sóju a mouku do masných výrobků. Přesto spousta lidí si raději koupí salám v supermarketu za 40 kč/kg, který maso nikdy neviděl. Lidé jsou zblblí a nechápou, že za málo peněz, neni nikdy hodně muziky. Myslí si, že když nakoupí za málo peněz, že udělali super kauf. Obchodníci si toho všimli a ty šmejdy jim nabízí. Většina prostě chce levné šmejdy a menšina, která by si ráda připlatila za kvalitu, to má těžké.
  • 5. 4. 2006 14:50

    nemám - nevím - neuvedu (neregistrovaný)
    ONI - to jsou ti mocní, co káží vodu a sami pijí víno. Modrý pták tady rozpoutal ten bordel, to je bez debat. Občané, utahujte si opasky, my si je o to víc povolíme.
    Já také dojíždím, vlakem 22 km jedním směrem. Čtvrtletní jízdenka mne stojí přes 1700, a kdybych měl jezdit autem, tak dám za čvrt roku asi šest tisíc. Já na to nemám. Společně s dalším osazenstvem asi 3 vagónů! Jestli děláte v průmyslu a montujete nezvzhledné a předražené škodovky, tak je vám určitě víc hej než nám ostatním.
    S tím, že dřívejc nebyly mnohé věci, máte pravdu. Ale třeba mobilní telefony bych zrušil, je to jen zbytečné cpaní peněz do křtánu zahraničním společnostem. Nesnáším mobilisty, kteří musí do mobilu na celý vlak řvát, že právě jedou vlakem a kde jsou a že mají nejnovější stažené vyzvánění a při gestikulaci vám rukou málem vypíchnou oko. A když slyším, o jakých zbytečnostech se lidi baví: takový hovor nemusel být vůbec uskutečněn. Nakonec to samozřejmě zaplatí zákazník ve formě zbytečně drahé služby / výrobku, protože si to každý podnikavec dá do nákladů. U mobilů bych dal 3 fungující čísla: 150, 155, 158. Je věcí vývoje lidstva, že budeme utrácet za věci, které v minulosti nebyly. Beru, že utrácení za poslední novinky civilizace je mnohdy neúměrné. Ale abych si musel kupovat jetý komp, který někde na západě vyřadí a aby nemuseli platit likvidanční poplatky, tak to ještě s úspěchem vyvezou k nám, to není hodné členům EU. Hrajeme si zkrátka na něco, na co zdaleka nemáme. Obdobné je to s dovozem ojetých aut, chtěli sem dovážet jinde zlikvidované paneláky, dovážíme sem odpad ... no fuj tajbl! Musíme bydlet v odporných králíkárnách, které již dávno měly být zbořeny. Ale s. Havel je ničím lepším a masívně rozšířeným nebyl schopen nahradit.
    U nás ve městě se taky řezníci udrželi: nepoužívají sóju a mouku, ale staré maso, co neprodají (jako novobutovická Hypernova či bývalý meinl): když sníte zaručně domácí jitrničku, do 15 minut se se*erete jak Alík. Pochopte, že spousta lidí na to nemá jít si koupit někam jinam něco kvalitnějšího. Žijí od výplaty k výplatě (nebo od dávky k podpoře). U nás v supermarketu (bývalý Meinl) mají taky draho - a hnačku dostanete stejně. Mimochodem, týhle fígle s čerstvostí potravin se dědí z generace na generaci, a praktikují se jak v super, hyper marketech, tak i soukromníci. Každý má nějakého toho známého či příbuzného, který vám zmiňované postupy mezi čtyřma očima potvrdí.
  • 5. 4. 2006 22:38

    Docent (neregistrovaný)
    Když tak koukám na čas Vašich příspěvků - račte mít dovolenou a jste připojen za své peníze z domova nebo zneužíváte připojení svého kapitalistického chlebodárce (nebo spíš státu, kde sice moc neberete, ale taky hov*no děláte a proto máte čas na zbytečné tlachání)?
  • 6. 4. 2006 7:20

    MM (neregistrovaný)
    Chci jen k tomuto příspěvku dodat, že opravdu nemám právě teď ŘD, ale taky jsem v úřadu déle než od do. No, nicméně jsem chtěl jen podoktnout, že řadu věcí považuji za svinstvo, ale celkově to já osobně vidím ne až tak v černých barvách. Také jsem dřív byl zaměstnán od 6 do 14.30 a pak jsem ve 14.33 mazal od píchaček jak rakteta. Jenže to je dávno. Před rokem 89 nejen, že nebyly mobily, ale ani možnost se dnes rozhodnout a za týden, či dva jet kamkoliv na dovolenou do dříve západní Evropy. Problém ale je, zda na to daná rodina má nebo nemá. Nicméně přeji hezký den.
  • 6. 4. 2006 7:06

    Dennis (neregistrovaný)
    ..k smichu. Jezdim do Prahy jednou za rok a vidim ty nehorazne
    tak zvane svetove ceny ,kde lide vydelavaji za stejnou praci 4x mene nez na Zapade. Tedy platy v CR svetove nejsou!Z toho plyne,ze tento clanek ,zvlaste to srouvnani z minulosti ,je k nicemu!!!
  • 7. 4. 2006 8:36

    e-mail (neregistrovaný)
    A to v Praze jsou mzdy nejvyšší. Pokud děláte na venkově za 15 čistého, tak v Praze za tu samou práci dostanete 30 - 45 ! Mám příbuznou, která dělá nějakou pomocnou účetní, takže zná opravdu jen to svoje, a tyhle peníze bere. Nelítá o víkendech po školeních, nepracuje denně 25 hodin bez oběda ... A další známá, tentokrát na venkově, bere ještě míň než 15, ale hrubýho a musí obsáhnout celé účto... Samozřejmě, že to nelze brát takto univerzálně všude - pokladní v hypermarketu na tom je bídně tam i tam. Ale většina Pražáků kňučí, že mají třeba vysoké náklady na bydlení, ale ten 2x - 3x větší plat jim to vykompenzuje! A když se podíváte v Praze na to obrovské množství hyper, super marketů, ale i malinkých obchůdků, a všechny se uživí ... A ty ceny tam v Praze: říkám, že tam mají komunismus. Jezdíme tam bohužel dost často, zpátky vezem plný auto a nadávám, proč u škodovky zapomněli udělat kufr ... Jak jsem vyzjistil, tak i v rámci jednoho obchodního řetězce jsou ceny menší v Praze než někde v okresním městě či na venkově. V Praze se toho zboží prodá více, je tam daleko větší kupní síla.

    Přesto zde všeobecně přetrvává smutná realita: světové ceny, ale socialistické mzdy. Takovouto politiku je schopen udělat každý se vzděláním ve zvláštní či pomocné škole, ve IV. cenové, a nemusí mít na to prestižní zahraniční univerzity.
  • 31. 7. 2018 23:14

    rex (neregistrovaný)

    To je blábol, v Praze jsou mzdy reálně nižší než na venkově, lépe řečeno za ty prachy i přesto, že je to nominálně dost může člověk bydlet max. na hlavním nádraží!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!
    Příklad:
    Běžná mzda na venkově 12000 Kč čistého
    Běžné náklady na bydlení na venkově: 6000 Kč
    Nyní použiji můj výraz tzv. dispoziční(su­perčistá) mzda je na venkově 6000 Kč. Jednotlivec hlady nezemře.

    Běžná mzda v Praze 20000 Kč čistého
    Běžné náklady na bydlení v Praze: 25000 Kč
    Tzv. superčistá mzda jde v Praze do mínusu!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!

    Jednotlivec nemá šanci přežít.
    Co jako kompenzuje vyšší náklady na bydlení? Jako ty pětinásobné ani ne dvojnásobná mzda, asi těžko, se proberte, např. na Benešovku je o více než 25 % vyšší kupní síla než v Praze. A že v Praze v rámci jednoho řetězce je levněji, blábol, všude je stejně draho.

    Kde je opravdu lépe?

  • 27. 4. 2006 19:36

    zamestnanec (neregistrovaný)
    Kdo z vas co tady brecite chodite volit tak vite, ktera strana kam smeruje. Co takhle protlacit zakon jako maji ve vetsine zemi v unii, cast zisku 20% podniku rozdelit na pocet hlav v podniku, takze manazer a delnik i ucetni dostanou plosne kazdy stejny dil, manazer nad tim mavne rukou a delnik a ucetni zajasa, v obdobi vanoc neco jako trinacty plat, ktery si podnik samozrejmne odepise a delnici vezmou utokem prodejce lednic, televizi, pocitacu, autobazary a hadejte co se stane s ceskou ekonomikou, zkrachuje nebo ne ?
    Je zajimavy ze zakon, ktery u nas funguje asi 100 let, zamestnavatel muze kdykoliv, kohokoliv vyhodit z firmy chteli protlacit pred dvema lety v Italii, druhy den po zpravach v televizi meli na italskym "Vaclavaku" 2 miliony lidi s dlazebnima kostkama po kapsach, snad by je povesily nebo ukamenovaly, ted zkousely upraveny zakon(jen pro studenty, absolventy) ve Francii, dopadlo to podobne jako v Italii. Kdo drzi hubu a krok je a bude otrok, kouknete na Slovensko. Pritom my i slovaci mame PLNE SOBESTACNOU ZEM, nepotrebujeme dovazet nic, naopak muzeme ekonomicky prevalcovat kazdou clenskou zemi i unii jako celek, ale to by musela zasahnout armada nebo policie a ti proti chlebodarcum s dlouhymi prsty nepujdou.
  • 30. 8. 2012 20:52

    Jou (neregistrovaný)

    lidé jsou pořád stejní už tisíce let možná se mění systémy ale podstata zůstává stejná

  • 30. 5. 2018 20:52

    Tomáš (neregistrovaný)

    Z dnešního pohledu jsou ty názory směšné. Je to 12 let a dnes se u nás s úplným klidem uživí i člověk se zš. Dnes už se mají špatně jen líní a hloupý lidé, kteří si myslí, že jít na 8 hod do práce je nějaká velezáslužnost, a že jsou vzorem pracovitosti. Pokud to nezničí současná vlna populistů a extremistů v čele s ANO, SPD a KSČ, tak se těším, jak se budeme mít za dalších 12 let.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).