Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Můžete v obchodě zaplatit měšcem mincí? Lze odmítnout bankovku vysoké hodnoty? od Jaroslav Rabas - Mincí je mnoho. ČNB by mohla znovu tisknout...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 10. 2017 18:48

    Jaroslav Rabas (neregistrovaný)

    Mincí je mnoho. ČNB by mohla znovu tisknout bankovky 10,- 20,- a 50,- a mince z peněženky zmizí. V jednom obchodě neměli drobné na vrácení. Nabídl jsem jim, že mám v autě 20,- mince asi za 3000,-, bez problému mi vzali výměnou všechny mince.

  • 29. 10. 2017 9:40

    Ostap Bender

    Mincí není mnoho, navíc snižují náklady centrální banky na peněžní oběh, protože životnost mince je podstatně delší, než papírového platidla v téže hodnotě. Vzpomeňte si, jaké "šunky" byly desetikoruny či dvacetikoruny, které byly dlouho v oběhu.
    My máme v současnosti šest nominálů (od koruny po padesátikorunu a uvažuje o stokoruně), čímž se nijak nelišíme od ostatních zemí. Např. v eurozóně je v oběhu osm nominálů a uvažuje se o pětieurové minci (a o stažení centových a dvoucentových mincí), ve Švýcarsku sedm včetně pětifranku; i v UK před časem zavedli dvoulibru. Když jsme v roce 1993 přešli na českou měnu, papírové desetikoruny už nebyly vydány.
    Na používání plastu místo papíru (např. nová pětilibrovka v UK) se přechází pomalu a je otázka, co to ušetří.
    Jde o to, že mince by se nemusely u kupujícího hromadit. Třicet tisíc ve dvacetikorunách samozřejmě může pocházet třeba z automatu nebo z tržby, ale jinak není k shromažďování mincí rozumný důvod. V dávných dobách bylo nadměrné hromadění mincí dokonce trestné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).