Hlavní navigace

Mobil jako terminál. Platební karty už může přijímat každý, ale s omezením

17. 2. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Global Payments s.r.o.
Mobil nově stačí pro akceptaci platebních karet. Není třeba další hardware. Karty tak může přijímat každý. Nová technologie má ale svá omezení.

Malí živnostníci či obchodníci mají snadnější cestu k bezhotovostním platbám. Umožní jim je aplikace GP tom od společnosti Global Payments. Jde o první aplikaci, která umožňuje přijímání plateb jen přes mobil. Umožňuje však pouze bezkontaktní platby.

Aplikace dosud běžela v pilotním provozu, nyní startuje naostro. Její velkou výhodou oproti klasickým terminálů je, že není nutné mít po ruce žádnou další krabičku, žádné jiné zařízení. Vše potřebné máte v mobilu.

Bez měsíčního poplatku, jen provize z transakce

Obchodníci odvádějí provize z každé transakce, jako u standardní platby kartou, a to podle výše obratu:

  • 1,99 % do obratu 10 000 Kč měsíčně
  • 1,89 % do obratu 30 000 Kč měsíčně
  • 1,79 % do obratu 100 000 Kč měsíčně
  • 1,59 % při obratu nad 100 000 Kč měsíčně

Přes aplikaci se dá zaplatit platebními kartami Visa, Mastercard, Maestro a samozřejmě přes Apple Pay a Google Pay.

Jak si aplikaci pořídit

Abyste mohli začít využívat akceptaci karet přes mobil, musíte uzavřít písemnou smlouvu s Global Payments, což je možné udělat i elektronicky. Poté vám firma zašle přihlašovací údaje a heslo, vy si můžete aplikaci stáhnout a začít rovnou používat. Podle firmy by celá operace měla být vyřízena v řádu několika hodin, v praxi však od prvního e-mailu po zprovoznění aplikace uběhnou dva až tři dny.

Video: Jak to funguje

Následně si z obchodu Google Play stáhnete dvě aplikace – GP tom a GP tom PIN. Přes první budete přijímat platební karty, druhá aplikace je využívána automaticky v případě nutnosti zadat PIN. A pak už můžete přijímat platby.

Systém zatím není dostupný pro zařízení s operačním systémem iOS a v dohledné době ani nebude. Podle firmy tomu brání technické podmínky Applu.

Co potřebujete

  • mobilní telefon s operačním systémem Android 8 a vyšší
  • NFC v mobilu
  • připojení k internetu přes Wi-Fi nebo SIM

Jak funguje placení

Platba přes GP tom funguje obdobně jako přes klasický terminál – obchodník zadá částku, zákazník ze zadní strany mobilu bezkontaktně přiloží buď kartu, nebo svůj telefon, aplikace se spojí s autorizačním centrem a platbu autorizuje. Účtenku může obchodník zákazníkovi poslat několika způsoby – e-mailem, SMS, případně si ji zákazník načte skrze QR kód, pokud nechce sdílet kontaktní údaje s obchodníkem. Peníze po zpracování platby přijdou obchodníkovi druhý den po provedení transakce.

Transakce do 500 Kč není dle pravidel karetních asociací nutné potvrzovat PINem, nad tuto částku nebo při překročení počtu transakcí si aplikace potvrzení vyžádá u plastových karet. Na displeji se objeví speciální plovoucí klávesnice, která má zajistit, že PIN nebude možné zahlédnout nebo okopírovat. Do níž zákazník zadá PIN. Nutnost zadávání PINu odpadá při platbě telefonem nebo hodinkami s Google Pay či Apple Pay. Aplikaci lze doplnit i o pokladní systémy.

Storno až 90 dnů, účtenka zatím jen elektronicky

V aplikaci je možné platbu také vystornovat, a to až 90 dnů nazpět. Systém zatím neumí EET, stejně tak zatím není možné připojit aplikaci k tiskárně a vytisknout účtenku. Obojí se teprve chystá.

Účtenku je ale možné poslat SMS, e-mailem nebo ji zobrazit přes QR kód. Aplikace nevytahuje z telefonu citlivé údaje. Bezpečnost je podle firmy na stejné úrovni nejméně jako terminály, řešení je certifikované. Aplikaci je zároveň možné propojit s pokladními systémy pro evidenci hotovosti. 

Placení jen bezkontaktně

GP tom je svého druhu první aplikací, která umožňuje přijímání plateb pouze přes mobil. Umožňuje však jen bezkontaktní platby, platební karta se totiž nedá do telefonu fyzicky vložit jako do terminálu.

Řešení anglického startupu SumUp. (16.2.2021)
Autor: SumUp

Řešení anglického startupu SumUp. (16. 2. 2021)

Nejbližší konkurencí je tak řešení anglického SumUp. Ten míří také na drobné podnikatele a živnostníky a za službu nechce žádný paušál. Z každé transakce se platí 1,95 % a platí pro platební karty American Express, Mastercard, Maestro a Visa.

Akceptace karet probíhá, stejně jako u GP tom, přes mobilní telefon, navíc je ale nutné dokoupit i platební terminál za 779 Kč. Jde tedy o zařízení i peníze navíc, na druhou stranu tímto lze karty akceptovat nejen bezkontaktně, ale i přes čip nebo magnetický proužek. SumUp navíc přehledně ukazuje i místo transakce podle dané geolokace. Připojení funguje přes Bluetooth, systém je kompatibilní s telefony a tablety se systémem iOS nebo Android.

skoleni_15_4

Porovnání snadné akceptace karet
Parametry GP tom SumUp Air
Měsíční paušál 0 Kč 0 Kč
Provize z transakce 1,59 % – 1,99 % 1,95 %
Pořízení aplikace/zařízení 250 Kč jednorázově (aktivace) 942,59 Kč jednorázově
Akceptované karty Maestro, Mastercarcd, Visa American Express, Diners Club, Discover, Maestro, Mastercarcd, Union Pay, Visa
Podpora Apple Pay a Google Pay ano ano
Podpora operačního systému Android Android, iOS
Evidence hotovostních transakcí ano ano
Bezkontaktní platby ano ano
Čipové platby ne ano
Platba přes magnetický proužek ne ano
Vyžaduje další zařízení k mobilu ne ano
Akceptace karet mimo ČR neznámá, má geolokační omezení 27 zemí

Kartou platíme čím dál víc

Bezhotovostní platby jsou čím dál populárnější, a to i v důsledku pandemie koronaviru. Podle Global Payments loni Češi kartou za zboží zaplatili 198 miliard korun, což je nárůst o 5 procent. Průměrná částka činila 680 Kč. I v současnosti, kdy jsou obchody zavřené, lidé stále platí kartou za jídlo a nutné životní potřeby necelých 400 milionů korun denně, loni touto dobou to bylo téměř 600 milionů korun.

Rostoucí oblibu využívání bezkontaktního placení potvrzuje i David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. Celkový objem kartových transakcí včetně výběrů z bankomatů v loňském roce byl podobný jako v roce 2019. Změnil se ale způsob, jak nakupujeme, a tím i struktura plateb. Došlo k rapidnímu nárůstu plateb kartou na internetu, které meziročně vzrostly v Česku a na Slovensku shodně o 41 %. Naopak výběry z bankomatů poklesly o 10 % v Česku a o 9 % na Slovensku, popisuje Navrátil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).