Hlavní navigace

mBank změnila sazebník. Europlatby a debetní karty má bez poplatku

10. 1. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
mBank změnila v listopadu 2018 a v lednu 2019 svůj sazebník. Novinkou jsou bezplatné europlatby pro všechny, ale i debetní karty a bezplatné převody mezi spořicími účty. Bezplatných europlateb se ale dočkáme u všech bank do konce roku 2019.

Na začátku ledna 2019 změnila mBank svůj sazebník, čímž došlo k zásadní změně hned u několika poplatků. Předně zmizely poplatky za vedení karty, ale i za SEPA platby. Změn je však více. Podívejme se proto podrobně, co banka klientům nově nabízí.

Vedení hlavní karty je nově bezplatné

Do konce roku 2018 platilo, že za vedení hlavní karty k účtu jste platili 29 Kč měsíčně. Poplatku jste se mohli vyhnout, pokud celkový objem bezhotovostních zaúčtovaných plateb debetní kartou byl vyšší než 1500 Kč, přičemž tento objem se počítal za všechny vydané karty dohromady.

Banka vám poplatek odpustila i v případě, že jste měli u banky úvěrový produkt (půjčku, hypotéku, kreditní kartu, kontokorent).

Od roku 2019 ale banka od tohoto poplatku upustila úplně a pro všechny klienty, kteří daný typ karty mají, a to bez ohledu na výši útraty. Hlavní karta k těmto kontům je nově vydávána bezplatně:

  • mKonto (mKarta – Visa Classic, Visa PayWave, MasterCard Debit),
  • mKonto (mKarta Broker Consulting – Visa PayWave),
  • mKonto #navlastnitriko (mKarta #navlastnitriko – Visa Classic, Visa PayWave, MasterCard Debit.

Nadále platí, že bezkontaktní platební nálepka stojí 79 Kč/kus a k mKontu pro děti se žádná platební karta nevydává.

Stejné zůstávají i podmínky u zlaté karty MasterCard Gold. Pokud bezhotovostní objem zaúčtovaných plateb všemi typy hlavních debetních a hlavních kreditních karet (kromě eMax karty), které jsou vydány na vaše jméno, dosáhne 10 000 Kč, poplatek neplatíte. V opačném případě vám banka strhne 99 Kč. U zlaté dodatkové karty pak platíte poplatek 99 Kč v případě, že objem bezhotovostních transakcí za tuto kartu bude měsíčně méně než 10 000 Kč.

A nemění se ani poplatek za vydání běžné dodatkové karty, i nadále za ni zaplatíte 100 Kč ročně od druhého roku platnosti karty.

Polepší si i podnikatelé

Zrušení poplatků se dotklo i podnikatelského účtu. Pokud máte u banky mKonto Business, pak za vydání hlavní mKarty Business (Visa PayWave, Mastercard Debit Business) nově neplatíte žádný měsíční poplatek.

Až do konce prosince 2018 platilo, že pokud jste kartou neutratili měsíčně alespoň 1500 Kč nebo jste u banky neměli úvěrový produkt (kontokorent, mPůjčku Business), platili jste za vedení karty 29 Kč měsíčně.

U dodatkové karty i nadále platí, že od druhého roku platnosti dodatkové karty platíte roční poplatek 100 Kč.

SEPA platby bezplatně pro všechny

Změnu pocítili i ti, kteří využívají SEPA platby. Ty jsou totiž pro všechny klienty banky bezplatné. Nikoli však od Nového roku 2019, ale již od pondělí 19. listopadu 2019. Tehdy totiž banka také aktualizovala svůj sazebník a poplatek za příchozí a odchozí SEPA platbu zrušila.

SEPA platba (europlatba) je europlatba realizována v rámci Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru nebo v rámci Švýcarska, Monaka a San Marina.

Do listopadu však SEPA platba stála 25 Kč, což byla oproti jiným bankám spíše symbolická částka.

Bezplatné SEPA platby u všech bank?

mBank je sice první bankou, která zavedla plošné bezplatné SEPA platby pro všechny své klienty, ale brzy to možná bude mezi bankami běžným standardem.

Evropská unie totiž schválila nařízení, které všem členským státům nařizuje, že za SEPA platbu si mohou účtovat maximálně tolik jako za domácí platbu. Pokud tedy máte domácí platbu bez poplatku, čekají vás i SEPA platby bezplatně.

Takzvaný „evropský roaming“, jak se tomuto nařízení přezdívá, už schválila Evropská komise, parlament a ministři členských zemích Evropské unie. Teď zbývá, aby text prošel právní a jazykovou úpravou a byl formálně schválen zástupcem země předsedající EU a předsedou Evropského parlamentu.

Jednotlivé země pak musí nařízení implementovat do svého právního řádu s tím, že stejné ceny musí banky zavést nejpozději do 15. prosince 2019.

Po tomto datu už si banky budou účtovat za SEPA platby stejnou částku jako za domácí platby. A to platí jak pro jednotlivce, tak pro firemní účty.

Transakce na spořicích účtech bez poplatku

Až do konce prosince 2018 platilo, že spořicí účty eMax Plus, mSpoření a eMax Business měly bezplatné příchozí platby, ale nikoli odchozí. Bezplatně vám mohla z těchto účtů měsíčně odejít jen jedna vnitrobankovní platba. Každá další vnitrobankovní platba a všechny mezibankovní platby byly zpoplatněny částkou za 29 Kč, přičemž mezibankovní platby jste nemohli realizovat u mSpoření.

Poplatkům jste se mohli vyhnout, pokud jste měli založené mKonto pro děti. Pak jste neplatili za žádnou odchozí platbu z účtu eMax Plus.

skoleni_15_4

Od ledna 2019 se ale pravidla značně zjednodušila. U spořicích účtů eMax, eMax Plus, eMax Business a mSpoření jsou veškeré odchozí a příchozí platby bezplatné.

I nadále platí, že i zřízení, vedení a zrušení těchto účtů je bezplatné.

Spořicí účet Poplatek za odchozí platbu do 31. 12. 2018 Poplatek za jakoukoli odchozí platbu od 1. 1. 2019
eMax 2. vnitrobankovní platba a jakákoli mezibankovní platba – 29 Kč 0 Kč
eMax Plus 2. vnitrobankovní platba a jakákoli mezibankovní platba – 29 Kč 0 Kč
eMax Business 2. vnitrobankovní platba a jakákoli mezibankovní platba – 29 Kč 0 Kč
mSpoření 2. vnitrobankovní platba a jakákoli mezibankovní platba – 29 Kč 0 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).