Hlavní navigace

Lepší spoření, dražší úvěry a silnější koruna. ČNB zvýšila sazby

6. 2. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nečekané zvýšení úrokových sazeb bude mít dobré i špatné zprávy, ale těch dobrých bude více. Více peněz dostanou spořílkové, za hypotéky si ale připlatíme. Levnější bude i cestování.

Jak jsme vás na Měšci už informovali, ve čtvrtek 6. 2. 2020 odpoledne bankovní rada České národní banky nečekaně odsouhlasila zvýšení úrokových sazeb. Hlavní dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 25 bazických bodů na 2,25 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 3,25 % a diskontní sazby na 1,25 %. Důvodem byla pravděpodobně inflace, která už se nyní nachází nad hranicí tříprocentního pásma a očekává se její další růst.

Pro některé členy bankovní rady tak obavy z vyšší inflace a ztráty důvěryhodnosti ČNB zvítězily nad obavami ze zpomalující domácí ekonomiky a dalšími zahraničními riziky. To pramení patrně i z toho, že inflace v nové aktuální prognóze ČNB byla přehodnocena směrem nahoru. Pro letošní rok tak ČNB čeká průměrnou inflaci ve výši 3,2 %, zatímco v předchozí prognóze to bylo 2,7 %. V březnu letošního roku ČNB čeká inflaci ve výši 3,6 %. Inflace je pak zvýšena, ačkoli zpomaluje, i na horizontu měnové politiky (1. pol. 2021), což pro některé členy bankovní rady mohl být další argument s růstem sazeb déle nevyčkávat. A to i proto, jak zmínil guvernér Rusnok na tiskové konferenci, že ČNB primárně sleduje inflační cíl (nikoli ekonomickou aktivitu) a pro nastavení měnové politiky je tak inflace hlavním argumentem, komentuje krok ČNB Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Co to pro spotřebitele znamená?

Vyšší úročení vkladů

Lze očekávat, že banky a záložny zvýší úročení u depozitních produktů. První vlaštovkou je Air bank, která zvýšení úrokové sazby již potvrdila:

Od 12. února 2020 zvyšujeme bonusové úroky na spořicím účtu. Nově mohou klienti získat bonusovou sazbu 1,5 % u vkladů do 250 tisíc korun. Vklady na spořicím účtu nad 250 tisíc korun bude banka dál úročit bonusovým úrokem 0,4 %. Air Bank klientům bonusovým úrokem 1 % úročí také vklady do 100 tisíc korun na běžném účtu, potvrdila Jana Karasová, mluvčí Air Bank.

Nejrychleji by mohly zareagovat sazby na spořicích účtech, následně na termínovaných vkladech. Další zvýšení nebo snížení sazeb ze strany ČNB však už asi nebude. Do konce roku však další změny pravděpodobně nenastanou, myslí si Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

Očekává se, že po dnešním zvýšení zůstanou sazby ČNB ve zbytku roku beze změny a centrální banka bude spíše vyčkávat na další vývoj.

Dražší hypotéky

Špatnou zprávou je, že s vyššími úrokovými sazbami u depozit se pravděpodobně zvýší úrokové sazby zvláště hypotečních úvěrů. Vlivem konkurence nepůjde o razantní zdražení, ale o pár desetin se úrokové sazby pravděpodobně zvýší. V dalších 2 měsících běžní lidé mohou očekávat zvyšování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Očekáváme zvýšení o 0,1 až 0,2 p.b., potvrzuje přirozený vývoj Vladislav Herout, ředitel produktového managementu Broker Consulting.

Dražší by mohly být i spotřebitelské úvěry, silná konkurence na trhu však moc velký prostor pro zvýšení nenabízí.

Levnější koruna

Finanční trhy na zasedání ČNB ihned reagovaly. Koruna k euru v reakci na zasedání poskočila o 20 haléřů na 7leté maximum 24,89 CZK/EUR, ale pak postupně částečně korigovala na 25,00 CZK/EUR. Výnos 5letého úrokového swapu vzrostl o 10 bodů na 1,95 %, komentuje posílení koruny Petr Sklenář z J&T Banky.

V kombinaci se zpomalujícím se růstem české ekonomiky se vnucuje myšlenka, že další zvyšování úroků nebude hned tak potřeba a že ČNB nyní bude opět delší dobu držet svoje sazby beze změny. Spíše vnímám riziko, že růst české ekonomiky bude slabší, než ČNB předpokládá, a koruna bude naopak silnější, což by v průběhu letošního roku mohlo rozproudit debatu o možném snížení úrokových sazeb, odhaduje další možný vývoj Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Zvýšení sazby o 0,25% je zcela zanedbatelné. Jedná se spíše o signál než o snahu ovlivnit reálný vývoj ekonomiky. Na ceny stále působí tlak na trhu práce a růst nominálních mezd v předchozích letech. Na druhou stranu existuje obava z ekonomické recese v Číně a jejím dopadu na globální dodavatelské řetězce a ekonomiku. Protichůdně pak bude působit pokles cen ropy. Postupné zvyšování úrokové sazby by mohlo vytvořit prostor pro razantnější uvolnění měnové politiky v případě negativního vývoje ekonomiky v budoucnu. Posilování koruny je spíše návrat k normálu postupného posilování české měny, komentuje změny Prof. Lubor Lacina z Ústavu financí Mendelovy univerzity.

skoleni_15_4

V překladu by to znamenalo levnější zahraniční měnu, tedy levnější cestování i nakupování za hranicemi pro spotřebitele. Radost z posilování koruny by ale neměli exportéři, kterým by se začaly zvyšovat náklady.

Nejbližší týdny pro korunu ještě mohou být příznivé.  Vysoké úrokové rozpětí mezi českými a eurovými sazbami (dosáhlo slušných 2,75 procentního bodu)  v časech globálního optimismu může do koruny přitáhnout ještě nový zahraniční kapitál. Stejně tak koruna může těžit z relativně nižšího zajištění českých exportérů – ti se mohou v nejbližších týdnech na rozkolísanější trh rychleji vracet a prodávat eura. Na druhou stranu globální sentiment živící dnešní zisky výše úročených měn jako koruna je vrtkavý a řada událostí (koronavirus, 2. fáze obchodní dohody Čína vs. USA, americké prezidentské volby, vyjednávání o obchodní dohodě EU a UK) může náladu zhoršit a nastartovat na globálních trzích korekci.  A pak by koruna, zatížená vysokým objemem zahraničního kapitálu a vidinou stabilních nebo nižších sazeb, těžko zůstala stát stranou, komentuje možný opačný vývoj Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).