Hlavní navigace

Konec mikroplateb v Čechách?

27. 1. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Příliš radosti nenadělal nový zákon číslo 124/2002 Sb. O převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech provozovatelům mikroplatebních systémů v České republice. Kvůli jeho novým požadavkům balancují mikroplatební systémy nad propastí smrti.

Na základě zákona o platebním styku mohou totiž platební styk provádět pouze subjekty, které vlastní bankovní licenci. Zákon umožňuje různé výjimky, o kterých rozhoduje Česká národní banka a jejichž definice není stále ještě zřejmá. Většina mikroplatebních systémů však počítá s tou horší variantou – ukončením činnosti.

Další omezení, které nový zákon přináší, je maximální částka, kterou mohou vlastníci mikroplatebních peněženek mít na svých účtech. Jedná se o 4 500 Kč, tzn. že v případě udělení výjimky ČNB mohou průkopníci tohoto systému zapomenout na své vize o placení prostřednictvím mikroplateb např. za dodávky energie Pražské energetice.

Třetí podmínka stanovuje, že elektronické peníze může přijímat pouze ten subjekt, který je s elektronickou peněženkou v přesně definovaném spojení. Tedy pokud mají stejného vlastníka nebo jsou jinak majetkově spříznění. Jelikož jsou skoro všechny mikroplatební systémy ve ztrátě (I like Q začal vydělávat až ke konci roku 2002), podkopává také tato část životaschopnost mikroplatebních systémů.

I přes tyto nelichotivé zprávy si při vstupu na stránky IlikeQ.cz či DirectPay.cz a nevšimnutí si upozornění, můžete bez jakéhokoli problému založit novou peněženku, aniž by vás systém v průběhu nějak upozornil na omezení provozu. Výjimkou je Monetka.cz, kde založení nového účtu již není umožněno. Pravděpodobně první dva jmenované servery předpokládají další pokračování svých aktivit, díky čemuž nezajišťují dostatečnou ochranu svých potenciálních zájemců.

Stávající zákazníci se nemusí bát o své vložené prostředky. Pokud je již neutratili, budou jim v případě požádaní zaslány na jakýkoli účet v rámci České republiky. Všichni poskytovatelé služeb doporučují provést tyto úkony nejpozději do konce ledna 2003.

Provozovatelé serveru www.monetka.cz nabízejí převod zůstatku bez jakéhokoli poplatku, na druhé straně zákazníci www.IlikeQ.cz musí počítat s poplatkem 20 Kč za převod. Vybrat lze navíc pouze částku vyšší 50 Kč.

Na druhé straně možná vydělají na stávající situaci systémy typu fazolí, které nejsou převoditelné na skutečné peníze a vesele fungují dále. Možná to by mohl být směr, kterým se budou mikroplatební systémy v krátké budoucnosti ubírat. Je pravdou, že vydělávat si fazolemi na větší platby by znamenalo „uklikat se“.

V systému fazolí si mohou vydělat pouze zkušení surfaři, to mu ovšem neubírá možnosti v poskytování drobných plateb např. za články, loga či melodie na mobilní telefony.

skoleni_15_4

Dalším možným způsobem je nabídnout placený přístup na stránky přímo za tvrdou českou měnu, jako to činí www.patria.cz nebo www.ihned.cz. Tyto stránky nabízí bezplatnou část a část placenou, kde čtenáři najdou daleko větší množství informací. Domnívám se, že tuto cestu si mohou dovolit pouze velice kvalitní servery nebo servery se speciální nabídkou.

Kam budou směřovat další kroky mikroplatebních systému, je těžké odhadnout, doufejme jen, že tato myšlenka si najde opět jiný a uživatelsky snadný způsob využití.

Využíváte mikroplatby?

  • Ano, ale končím.
    14 %
  • Ano a budu pokračovat.
    13 %
  • Ne, ale začnu.
    6 %
  • Ne a nechystám se k tomu.
    30 %
  • Co jsou to mikroplatby?
    37 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).