Hlavní navigace

Názor k článku Konec levné práce? Průměrná mzda je poprvé nad 30 tisíci a dál poroste od Carlos - Co bylo pointou a jaký smysl má odečítat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2018 19:14

    Carlos (neregistrovaný)

    Co bylo pointou a jaký smysl má odečítat vybrané skupiny?
    Mně je to tak křišťálově jasné, že to ani neumím slovy popsat... Vám to opravdu jasné není?
    Pokusím se to aspoň nastínit. Např. v soutěžích typu krasobruslení apod. bodoví rozhodčí dávají body za předvedený výkon. Rozhodčích je např. 7 a vždy se vyřadí nejlepší a nejhorší známka a ze zbylých se vypočte průměr. Proč to asi dělají?
    A teď k těm platům: minimální mzda je cca 12 000 Kč hrubého a průměrná je kolem 30 000. To je necelý trojnásobek. Jsou však lidé, kteří vydělávají přes 100 000 Kč. Pokud dělají záslužnou práci, budiž jim to přáno. Pak třeba takový ředitel pošty nebo českých drah nebo nějakého jiného kolosu skončí a dostane tzv. zlatý padák. Třeba milionové odstupné. Pokud se mu toto odstupné rozpočítá na kalendářní čtvrtletí, má plat třeba 400 000 Kč měsíčně. Takoví lidé s těmito platy docela zkreslují ten průměr. Prostě mě a jak vidno nejsem sám zajímají spíše platy i ty průměrné obyčejných dělníků ale i kvalifikovaných vysokoškoláků - normálních pracujících lidí. A nepotřebuji, aby mi ten průměr zkreslovali nějací papaláši se zlatým padákem (tohle je extrémní příklad). Na takový post se běžný člověk stejně nedostane.
    Jinak řečeno, když jeden člověk sní celou husu a 5 lidí nedostane nic, tak v průměru snědl každý tak akorát a v průměru by měl být dobře najedený. Jenže těch 5 lidí co neměli nic asi moc skopojených nebude. Tak proto chtěl asi dotyčný vyřadit ty papaláše se statisícovými příjmy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).