Hlavní navigace

Kolik zaplatíte za „řidičák“ na loď?

24. 7. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Europ Assistance
Letní počasí přímo svádí k vodním aktivitám. Chcete si pořídit loď a plavit se s ní po českých řekách a jezerech? I radovánky na palubě lodi s výhledem na vodní hladinu však něco stojí.

K tomu, abyste mohli čeřit vodní hladinu Lipna či jiného jezera nebo vodního toku na své lodi, potřebujete průkaz vůdce malého a rekreačního plavidla. Jejich vydávání má pod patronátem Státní plavební správa. Pro získání průkazu je však nutné splnit zkoušky, které se skládají buďto z teoretické části, nebo z teoretické a praktické části. Což záleží na tom, na jaký typ plavidla je zkouška vykonávána (kategorie M, M20, M24, S a S20). Absolvování zkoušky u nás nabízí několik společností, které si za ně nechávají zaplatit.

Průkazy vůdců malých a rekreačních plavidel jsou rozděleny do několika kategorií, podle typů lodí:

  • Kategorie M vás opravňuje k plavbě na malém bezmotorovém plavidlu a plavidlu s vlastním motorem bez omezení výkonu. Žadatel musí vykonat teoretickou a praktickou zkoušku, která má ověřit, zda je žadatel schopen ovládat dané plavidlo. 
  • Kategorie M20 vás opravňuje k plavbě na malém plavidlu bezmotorovém a plavidlu s vlastním motorem s omezením výkonu motoru do 20 kW. Žadatel musí vykonat teoretickou zkoušku.
  • Kategorie M24 vás opravňuje k plavbě na rekreačním plavidlu s délkou trupu do 24 m. Průkaz je platný pouze v ČR a pro plavbu na něm platí stejná pravidla jako pro plavbu plavidel, které nespadají do kategorie malých plavidel.
  • Kategorie S vás opravňuje k plavbě na malém bezmotorovém plavidlu a plachetnici bez omezení celkové plochy plachet. Žadatel musí udělat teoretickou zkoušku a praktickou zkoušku ověřující jeho schopnosti řídit dané plavidlo.
  • Kategorie S20 vás opravňuje k plavbě na malém plavidlu bez vlastního strojního pohonu a plachetnici s omezením celkového rozpětí plachet do 20 m2. Žadatel musí vykonat teoretickou zkoušku.

Evidenci nepodléhá jako plovoucí zařízení, pokud jeho celková hmotnost včetně povoleného zatížení nepřesáhne 10 000 kg. Délka nebo šířka voru nebude větší než 20 metrů a výška nepřesáhne 2 metry.

Jako žadatelé, kteří se chtějí stát vůdcem malého a rekreačního plavidla neboli lodním kapitánem, tedy musíte splnit následující podmínky a zkoušky:

Kategorie M20, M, S20, S

  • věk minimálně 16 let
  • úspěšné složení teoretické zkoušky u kategorií M, M20, S a S20
  • v případě kategorií M a S ještě navíc úspěšné složení praktické zkoušky

Kategorie M24

  • věk nejméně 20 let
  • musíte být vlastníkem průkazu vůdce malého plavidla kategorie M nebo M a S minimálně 4 roky
  • úspěšné složení praktické zkoušky vedení malého plavidla pro kategorii M24.

Plavidla, na která nepotřebujete průkaz vůdce malého plavidla či rekreačního plavidla

Řidičák samozřejmě nepotřebujete na všechny typy lodí, které brázdí české rybníky. Rozdělení plavidel na ta, u nichž průkaz způsobilosti vůdce potřebujete, a na ta, u kterých ne, je dáno zákonem o vnitrozemské plavbě.

Lodě, u nichž žádný doklad nepotřebujete, se označují jako vybraná malá plavidla a jde o tato plavidla:

  • plavidla do hmotnosti 1000 kg, včetně povoleného zatížení
  • plavidla s vlastním strojním pohonem o výkonu do 4 kW
  • plavidla s celkovou plochou plachet do 12 m2

Tato vybraná malá plavidla nepodléhají evidenci, nemusí být označena poznávacími znaky a není u nich potřeba schvalovat způsobilost. Řídit je může každý jedinec obeznámený s jejich řízením a pravidly plavebního provozu. Plavidla bez strojního pohonu může řídit každý bez omezení věku a plavidla se strojním pohonem osoby starší 15 let.

Zájem o lodní řidičáky každým rokem roste

Do začátku ledna 2019 bylo do 23. července 2019 vydáno 2258 nových průkazů způsobilosti vůdce malého a rekreačního plavidla. Loni jsme za celý rok 2018 vydali 3819 průkazů způsobilosti vůdce malého a rekreačního plavidla. V roce 2017 to bylo 3569 průkazů a v roce 2016 3350 průkazů. Z těchto čísel vyplývá, že zájem o ně roste. Ne všichni jsou ale při skládání zkoušky úspěšní. Přesná čísla sice nemáme, ale statisticky uspěje pouze 75 % žadatelů, říká Klára Němcová, ředitelka Státní plavební správy.

Ještě znatelněji je to podle Kláry Němcové vidět na růstu počtu registrací malých a rekreačních plavidel. Zde činí meziroční nárůst oproti loňskému roku zhruba 800 až 900 nově zaregistrovaných plavidel. Celkem v tuto chvíli Státní plavební správa v rejstříku malých plavidel eviduje přes 18 000.

Kolik to stojí

Vedení teoretické části zkoušky vůdce malého a rekreačního plavidla ve všech kategoriich má na starosti Státní plavební správa a účtuje si za ní jednotný poplatek 500 Kč. Praktickou část zkoušky provozují komerční spoločnosti, které se často také specializují na přípravu teoretické zkoušky. Ta však není povinná. Za vše si účtují nemalé peníze.  Ceny nejsou jednotné a mohou se lišit například podle regionu, kde společnost působí. Dražší jsou zkoušky v Praze a Brně.

Za přípravu na teoretickou část zkoušky u průkazu vůdce malého a rekreačního plavidla kategorie M průměrně zaplatíte 2500 až 3000 Kč. V případě kategorie M20 za přípravu na teoretickou část také zaplatíte zhruba 2500 až 3000 Kč.

Za rozšíření průkazu na vůdce malého plavidla kategorie S a S20 v případě přípravy na teoretickou část průměrně zaplatíte 1000 až 2000 Kč. Za ověření o praktických dovednostech s motorovou lodí 1500 Kč.

Za ověření praktických dovedností s plachetnicí 1500 až 2500 Kč.

Za průkazy kategorie M a S tedy celkově zaplatíte i s nepovinnou přípavou na teoretickou část zkoušky 4000 až 5000 Kč.

dan_z_prijmu

Za zrušení zkoušek před zahájením kurzu si může společnost účtovat storno poplatek, který v některých případech může dosahovat více než 50 % z ceny samotných zkoušek.

Pro další peníze budete muset sáhnout do kapsy kvůli registraci plavidla u Státní plavební správy, kromě toho musíte po složení zkoušek způsobilosti vůdce malého a rekreačního plavidla ještě zaplatit Státní plavební správě poplatek ve výši 500 Kč.

Ceny za vydání osvědčení plavidla ve vnitrozemské plavbě
Typ plavidla Cena
malá a rekreační plavidla 500 Kč
plovoucí zařízení, jejichž délka je větší než 20 m 800 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).