Hlavní navigace

Názor k článku Kdy máte nárok na stravenku i stravné najednou? od : - Pracuji ve státním jako řadový úředník, ale o obědu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2010 6:32

    : (neregistrovaný)

    Pracuji ve státním jako řadový úředník, ale o obědu za 12 Kč a 5–6 kkč na kulturu se nám může jen zdát. Možná v Praze na ministerstvech budou jiné podmínky, ale nám na venkově očesali to poslední, co jsme měli – stravenky. Už před krizí jsme je měli oproti jiným státním složkám, natož oproti soukromníkům, stravenky značně nominálně nižší. Aby si někteří „chytří“ nemysleli, že stravenky dostáváme zdarma – z větší části si je kupujeme za vlastní, zaměstnavatel na ně přispívá opravdu jen minimum /navíc to je pro něj daňově výhodné/.
    Kam toto Janotovo šetření vede? Nesmíme pořizovat žádné kancelářské potřeby, cesťáky nemůžeme vyplňovat v Excelu, protože pak se musí vytisknout a to je spotřeba papíru a toneru. Tak místo 5minutového počítání v Excelu děláme cesťák půl dne ručně na tiskopis, s několikerým přepisováním, preotože u nás musí být vše pintlich. Práce je na hranici lidské důstojnosti. Když odboráři chtěli prezentovat v Praze před managmentem situaci se stravenkami, tak takové informace tam prý nepatří, takže držet ústa a krok, managment samozřejmě o takových nedůstojných restrikcích neměl ani tušení. Zajímavé je, že jiní úředníci z jiných resortů taková omezení nezažívají. Samozřejmě, že s nízkým platem úředníci nemohou ekonomiku oživovat svým utrácením, což je kontraproduktivní. Na jedné straně se šetří ať to stojí co to stojí. Na druhé straně např. minimalizace stravenek vedla k tomu, že většina úředníků se přestala stravovat v závodce, kuchaři ze závodky se vyházeli a závodka funguje zatím jako výdejna dovezeného jídla. Zatím. Není vyloučeno, že i ti, co jídlo vydávají, přijdou časem o práci. Nepřeji jim to, ale i takové následky může mít šetření „odborníků“.
    Chápu, že pro některé občany nejsou státní úředníci lidmi, že by je rádi viděli někde v plynu. Ale pokud si stát vymyslel úřednickou práci, tak by měl vytvořit důstojné pracovní i platové podmínky. Pokud uzná, že není potřeba občanských nebo řidičských průkazů, tak ať je zruší, ale ať pracovníky zabezpečující tyto agendy nijak neutiskuje a nevydírá.
    PS: nepracuji samozřejmě na průkazech, ale jako příklad to stačí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).