Hlavní navigace

Kdo nese odpovědnost za odcizení platební karty?

16. 11. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Česká spořitelna zvýšila odpovědnost banky za neoprávněné transakce zcizenou kartou - nejen kvalitnějším připojištěním, ale běžným ručením banky za provedené transakce. Banka nově ručí i před nahlášením ztráty! Kdo nese za zcizení karty odpovědnost a kolik vám za vaši ztrátu uhradí?

Platební karty jsou dnes již běžnou součástí našeho života. Platební karty mají muži, ženy, důchodci i děti školního věku. I přesto se však dnes najdou lidé, kteří platebním kartám nevěří. A na jednu stranu se není čemu divit.

platebními kartami jako součástí běžného účtu, který má dnes v podstatě každý (což zákonitě nemusí znamenat, že vlastnění účtu musí majiteli přinášet jenom výhody), můžeme platit, vybírat hotovost u bankomatu, půjčovat si peníze. Platební karty a jejich různé formy jsou kromě prezentací životního stylu vlastně takovou menší peněženkou, do které se vejde více peněz. Tu špatnou vlastnost peněženky však mají také…velice snadno se dají ukrást.

Banky jsou si možnosti zcizení samozřejmě vědomy, a proto se snaží zamezit krádežím nebo alespoň, když už ke zcizení dojde, zamezit vybrání peněz z karty neoprávněnou osobou.

Nejjednodušší a nejběžnější typ zabezpečení je takzvaný PIN: čtyřmístné identifikační číslo. To však nemusí vždy stačit k tomu, aby vám zloděj peníze vybral (existují způsoby, jak kartu například zkopírovat), popřípadě s kartou zaplatil v kterémkoliv větším obchodě. Banky se tedy musí snažit.

Největší banka v ČR, Česká spořitelna, tento týden oznámila novinky pro příští rok týkající se platebních karet, ať jde o karty debetní, kreditní nebo třeba charge karty, které by měly pomoci ochránit klienty před nechtěným výběrem z jejich účtu neznámou osobou.

Změna odpovědnosti za neoprávněné transakce

Asi nejzajímavější novinkou je změna odpovědnosti za neoprávněné transakce. Pod touto poměrně tajuplnou větou se skrývá jediné. Česká spořitelna se zavazuje, že klientovi, kterému bude jeho karta odcizena, popřípadě ji ztratí, a dojde k neoprávněné transakci, banka nahradí určitou část ztracených peněz.

Klient má právo na náhradu všech zcizených finančních prostředků nad 4 500 korun. Pro jednodušší vysvětlení jde o jakési automatické pojištění se spoluúčastí ve výši 4 500 Kč. Dosud banka ručila pouze za transakce provedené po blokaci karty. Nyní se krytí ztrát vztahuje i na transakce provedené až 48 hodin před zablokováním karty, což je vzhledem k situaci, že „karetní zloději“ si počínají většinou velice rychle a ke zneužití účtu dochází třeba i několik minut po odcizení, určitě dobrá zpráva.

Zneužití karty ale nehrozí jen v případě jejího zcizení… Čtěte „Krádež dat 40 milionů karet – jsou ohroženi i Češi?

Pojištění proti zneužití karty

Základní ochrana všem klientům stačit nemusí. Proto existují i různá připojištění, která se vztahují přímo k odcizení či ztrátě platební karty. Česká spořitelna od 1. 1. 2007 mění pojistné podmínky právě takového pojištění.

Dosud pojištění proti zneužití karty pro klienta znamenalo náhradu finančních prostředků odcizených maximálně 72 hodin před blokací karty a zahrnovalo pojištění proti ztrátě a odcizení dokladů a ztrátě a odcizení klíčů – obojí do výše 4 000 Kč. A dále pojištění proti odcizení hotovosti (ve výši 5 000 Kč).

Nové pojistné podmínky platné od 1. 1. 2007 zvyšují výši náhrad a prodlužují krytou dobu před blokací karty. Nyní se tedy vztahuje na dobu 96 hodin před blokací karty a především zahrnuje i PINové transakce, kterých se v roce 2006 pojištění ještě netýkalo. Specifické součásti pojištění proti ztrátě či odcizení dokladů, klíčů a odcizení hotovosti se zdvojnásobují. Tzn. ztráta nebo odcizení dokladů – pojistné plnění do výše 8 000 Kč, ztráta nebo odcizení klíčů – 8 000 Kč a odcizení hotovosti – 10 000 Kč.

Česká spořitelna nabízí tři typy tohoto pojištění lišící se pojistným krytím. Nejlevnější tarif P10 kryje ztrátu do 10 000 Kč a stojí klienta 170 Kč. Ročně. Následují tarify P30 (pojistné krytí 30 000 Kč – cena 320 Kč) a P50 (50 000 Kč za 480 Kč). Součástí plnění je též úhrada poplatku za blokaci karty.

Jak je to s pojištěním u ostatních bank?

Pojištění proti odcizení či ztrátě karty nabízejí i další banky, např. ČSOB, Komerční banka, HVB Bank a Raiffeisenbank. Obecně se pojištění liší pojistným krytím a především dobou, během které pojišťovna ručí na vzniklou škodu. Doba se pohybuje od 3 do 5 kalendářních dnů před nahlášením ztráty karty.

Pro zvolení správné varianty pojištění je nutné si uvědomit, jaký tarif je pro nás jako klienty nejvýhodnější. Člověku, který má nastaven denní limit výběru z bankomatu například 5 000 Kč (např. studentské účty), je pojištění spíše méně potřebné. Naopak pro člověka, na jehož účtu se točí velké částky a disponuje kartami s vysokým denním limitem, může být pojištění proti odcizení karty kritériem pro výběr banky. Nejvyšší pojistné krytí nabízí ČSOB, a to ve výši 200 000 Kč.

O rostoucím zájmu o pojištění pro případ ztráty či zcizení platební karty svědčí též včerejší informace Komerční bankymeziročním nárůstu klientů, kteří si sjednali toto pojištění, o 46 %.

Více komplexně se o pojištění a o odpovědnosti za ztrátu či odcizení karty dozvíte v článku Ondřeje Antoše Krádež karty pojistí již většina bank.

Bezpečnost bankomatů

Poslední, už ne tak výraznou novinkou v oblasti bezpečnosti klientů vlastnících platební karty, je postupné zavádění bezpečnostního systému proti vloupání do bankomatů sítě ČS. Fluiditi, jak se tento systém nazývá, zavádí Česká spořitelna od 11. října 2006.

dan_z_prijmu

Fluiditi by mělo zamezit fyzickému vloupání, útokům na dveře trezoru a útokům zlodějů přímo na bankomat. Systém funguje tak, že v případě vloupání během několika vteřin znehodnotí bankovky uvnitř bankomatu. Dle lidí z České spořitelny toto případné znehodnocení peněz nepřináší další náklady pro banku ani klienta.

Ze zhruba 1100 bankomatů, které mají klienti České spořitelny na území našeho státu k dispozici, by do konce tohoto roku mělo být systémem opatřeno asi 20 bankomatů na nejrizikovějších místech, přičemž postupně by měly být vybaveny i všechny ostatní bankomaty.

Bojíte se, že vám ukradnou platební kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí jako redaktor ekonomické redakce České televize.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).