Hlavní navigace

Jste mladí a chcete bydlet? Těšte se na levné hypotéky!

11. 9. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hned dvěma nástroji najednou chce Ministerstvo pro místní rozvoj umožnit mladým lidem, aby snadněji dosáhli na hypotéku a tím i na vlastní bydlení. Připravované změny vypadají velmi atraktivně, není však jisté, jestli k nim skutečně dojde.

V letošním roce patří hypotéky mezi nejsledovanější a nejdynamičtěji se vyvíjející bankovní produkty. Státní podpora, všeobecné snížení sazeb a ministerstvem chystané úpravy postupně mění hypoteční trh k nepoznání.

Co přinesou očekávané změny nového? Ministerstvo chce především zvýhodnit mladé lidi tříprocentní dotací na úroky z hypotečních úvěrů. Této dotace by mohli využít všichni žadatelé, kterým ve chvíli schvalování žádosti o úvěr nebude 35 let a kteří budou uznáni za úvěruhodné. Ti všichni by pak měli zaručený nižší úrok po celou dobu splácení (například místo současných cca. 7 % by platili cca. 4 %).

Dotace by měla být poskytována do výše 800 000 Kč a na rozdíl od běžné státní podpory k hypotékám by ji bylo možné získat i k pořízení starší nemovitosti. Mladí lidé by tak měli mít větší šanci sehnat cenově dostupné bydlení.

Druhým prostředkem, jak usnadnit nastupující generaci získání střechy nad hlavou, by měla být státem poskytovaná účelová půjčka na bydlení do výše 200 000 Kč s mimořádně výhodným úrokem 3 % (pro srovnání, inflace se nyní pohybuje nad pěti procenty). Podmínky poskytnutí půjčky by měly být prakticky stejné jako v předchozím případě, lišit by se měly pouze v jediném – na tyto půjčky by nebyl právní nárok, protože jejich počet bude omezený možnostmi Fondu bydlení, z něhož budou vypláceny. Takže něco jako „kdo dřív přijde, ten dřív mele“.

Uvědomíme-li si, že v některých oblastech republiky je možné získat slušný byt kolem 200 000 Kč a na většině území kolem 600 000 korun (samozřejmou výjimkou je Praha), je jasné, že hlavně kombinace obou dvou možností je velmi lákavou výzvou. Žadatel o hypotéku by totiž za určitých okolností nemusel mít na začátku ani korunu z vlastních zdrojů, protože dvou set tisícová půjčka by mohla pokrýt celou počáteční akontaci.

skoleni_15_4

S poskytováním půjčky by se v nejlepším případě prý mělo začít už před koncem letošního roku, s vyplácením dotace pak s počátkem roku příštího. Ovšem nic není méně jisté – tento záměr Ministerstva pro místní rozvoj ještě není schválen, navíc je otázkou, zda se podaří pro tento program získat dostatečné finanční krytí – Státní fond bydlení se totiž už delší dobu potýká s obtížným získáváním zdrojů. Neexistuje záruka, že do něj skutečně připlynou peníze z privatizace, jeho postavení také může ovlivnit problematické schvalování státního rozpočtu na příští rok, které může velmi snadno vyústit i v rozpočtové provizorium.

Doufejme však, že se nejedná jen o dobře znějící předvolební rétoriku, která sice přispěje k lepšímu mediálnímu obrazu vlády, avšak vyzní do ztracena. Doufejme, že připravovaný program nakonec dojde naplnění, protože by se skutečně nejednalo o špatně vynaložené státní peníze.

Využijete nových možností v hypotečních úvěrech?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).