Hlavní navigace

Jezdíte rádi na hory? Jestli jste moc vysoko, cestovní pojištění vám neplatí

20. 2. 2018
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Podmínky pojišťoven se často liší. Zatímco jedna vám uhradí náklady na horskou službu i pátrání, ať se zraníte kdekoli, jiná bude řešit, jestli jste zranění, jestli se nacházíte v nízké výšce nad mořem apod.

Vypravíte se za zimními sporty do zahraničí a jako správný zodpovědný člověk si sjednáte cestovní pojištění. Při sjíždění svahu se ale bohužel něco přihodí a vy se zraníte. Musí pro vás dojet horská služba a odvézt vás do nemocnice.

Nebo lyžujete někde mimo vyznačené trasy a ztratíte se, tudíž kromě toho, že jste zranění, po vás navíc musí horská služba také pátrat. Jste v klidu, máte cestovní pojištění, takže stačí zavolat na příslušnou asistenční službu a vše se vyřídí. Ovšem pozor. Zranit se někdy „můžete“ jen do určité výše metrů nad mořem. Pojišťovny totiž poskytují cestovní pojištění jen do určité výšky, a pokud jste výše, máte smůlu. Podobná situace je i s pátráním po vás, některé pojišťovny pátrání v základní nabídce vůbec nemají. Když se ztratíte, pátrání pak půjde z vaší kapsy.

Zjišťovali jsme proto, s čím můžete u které pojišťovny počítat. A prověřili jsme i cestovní pojištění k platebním kartám, které rovněž mnoho Čechů využívá.

Individuální pojištění

Individuální pojištění si sjednáváte přímo od pojišťovny, než vyrazíte na hory. Některé pojišťovny umožňují sjednání i ze zahraničí, ale o tom se raději vždy dopředu informujte. V tabulce uvádíme pojišťovny, které nabízejí sjednání cestovního pojištění a jednotlivé parametry, se kterými můžete počítat.

Pojišťovna Horská služba v ceně Horská služba jde dokoupit Krytí zásahu na svahu Krytí pátrání Max. výše hor v m n. m.
Allianz pojišťovna Ano Ano Ano 5000 m
AXA INTERPARTNER ASSISTANCE Ano Ano Ano 3500 m (individuálně lze více)
Česká podnikatelská pojišťovna Ano Ano Ano 3000–4000 m
Česká pojišťovna Ano Ano Ano 3500 m (individuálně více)
ČSOB Pojišťovna Ano Ano Jen pokud jste neporušili pokyny 5000 m
Direct pojišťovna Ano Ano Jen pokud jste zranění Do 3500 m standardně, v rámci nadstandardu bez limitu
ERGO pojišťovna Ano Ano Ne 3500–5000 m
ERV pojišťovna Ano Ano Ano 3500–5000 m
Generali Pojišťovna Ne Ano Ano Ano 5000–6000 m
Hasičská vzájemná pojišťovna Ano Ano Ano Jen pokud jste zranění 5000 m
Komerční pojišťovna Ano Ano Jen pokud jste zranění 5000 m
Kooperativa pojišťovna Ano Ano Ano Bez limitu (pouze u vysokohorské turistiky je limit 5000 m)
MAXIMA pojišťovna Ano Ano Pouze pokud jste ohroženi na životě či na zdraví 3500 m
Mondial Assistance (AWP P&C ČESKÁ REPUBLIKA) Nezjištěno, bez reakce Nezjištěno, bez reakce Nezjištěno, bez reakce Nezjištěno, bez reakce Nezjištěno, bez reakce
Pojišťovna Colonnade Insurance Ano Ano Ne Bez limitu
Pojišťovna VZP Ano Ano Ano Jen pokud jste zranění 5000 m
PRVNÍ KLUBOVÁ pojišťovna Ano Ano Ano 3500 m
Slavia pojišťovna Ano Ano Jen pokud jste zranění 4500 m
Union poisťovna Ano Ano Ano Bez limitu
UNIQA pojišťovna Ano Ano Ano 3000–5000 m
Vitalitas pojišťovna Ano Ano Ano Jen pokud jste zranění 4500 m

Allianz pojišťovna kryje zásahy na svahu i pátrání, pokud jsou spojeny s pojistnou událostí. Kdyby tedy pojišťovna vyhodnotila, že jedno nebo druhé není spojené s pojistnou událostí, krýt nebude. Pojišťovna nemá výškové omezení, má však podmínku, že pojištění se vztahuje pouze na značené trasy určené pro zimní sporty. Na případné dobrodružné výpravy tedy s pojištěním nepočítejte.

České podnikatelské pojišťovny platí pro turistické cestovní pojištění limit do 3000 m n. m. Pro sportovní cestu si pak sjednáte jiné pojištění, které platí až do 4000 m n. m.

ČSOB Pojišťovna kryje rovněž pátrání po vaší osobě, ale jen v případě, že jste neporušili žádné podmínky a nevydali se například mimo značené cesty nebo jste nešli někam, kde vám horská služba zakázala vstup, apod.

Direct pojišťovna za vás uhradí náklady na pátrání jen v případě, že jste se ztratili a jste zranění, jinak ne. V rámci nadstandardního pojištění pak není důležitá nadmořská výška, ale to, jestli se pohybujete na vyznačených trasách. Pokud ne, opět k plnění nedojde.

Generali Pojišťovna nemá zásah horskou službou v základní nabídce. Jde o formu připojištění, kterou si můžete sjednat společně s pojištěním sportovních činností nebo s pojištěním rizikových sportovních činností, což jsou z pohledu pojišťovny adrenalinové sporty. U sportovních aktivit pak pojištění platí do 5000 m n. m., u adrenalinových sportů pak do 6000 m n. m.

ERV pojišťovny je v ceně pátrání i výjezd horské služby. Výjimkou jsou však případy, kdy by se po vás muselo pátrat v odlehlých oblastech nebo v extrémních podmínkách. Pokud byste se ale v rámci dovolené ztratili na širém moři nebo ve válečné oblasti, nejspíše by po vás pojišťovna nepátrala. Standardně pak pojištění platí do 3500 m n. m., případně lze dokoupit pojištění rizikových sportů, které vás kryje až do 5000 m n. m.

Pojišťovna VZP má zásah horské služby a případné pátrací akce ve výlukách, pokud se vám nic nestalo a nedojde k pojistné události. Tudíž pokud jste se jen ztratili, ale nic vám není, nikdo vám náklady na pátrací akci neproplatí. Za tímto účelem byste si museli sjednat Připojištění zásahu horské záchranné služby. V případě připojištění pak pojišťovna proplatí pátrací náklady, převoz a další náklady v souvislosti s vaším nalezením, i pokud jste zdraví a nepotřebujete ošetření.

Hasičská vzájemná pojišťovna sice cestovní pojištění sjednává, ale jde o produkt Pojišťovny VZP. Podmínky jsou tudíž totožné.

UNIQA pojišťovna nabízí standardně pojištění do 3000 m n. m., v případě pojištění nebezpečných sportů pak do 5000 m n. m.

PRVNÍ KLUBOVÉ pojišťovny platí standardní limit do 3500 m n. m. Nad tento limit si musíte připojistit rizikové sporty, kde už limit nadmořské výšky není. Vyloučeny jsou však lokality s extrémními klimatickými podmínkami v neobydlených oblastech. Na případnou osmitisícovku by se vám tedy pojištění nevztahovalo.

Pojištění k platebním kartám

Pokud máte platební kartu, která má cestovní pojištění v ceně, jen vycestujete a více neřešíte. Nebo si zakoupíte k platební kartě či účtu krátkodobou variantu pojištění, kdy vám zpravidla aktivují cestovní pojištění na měsíc za několik desetikorun a po návratu jej zase zrušíte.

Ačkoli banky mají většinou uzavřenou rámcovou smlouvu s nějakou z výše uvedených pojišťoven, která jim toto pojištění poskytuje, plnění se může lišit. Níže proto uvádíme pojišťovny, které poskytují své služby bankám společně s tím, jak mají nastavena pravidla.

Pojišťovna Spolupracující banka/nebanka Horská služba v ceně Horská služba jde dokoupit Krytí zásahu na svahu Krytí pátrání Max. výše hor v m n.m.
AXA INTERPARTNES ASSISTANCE mBank (jen zlaté karty) Ano Ano Ano 3500 m
BNP Paribas Cardif Pojišťovna Equa bank, Hello Bank, MONETA Money Bank, mBank, Sberbank Ano Ano Ne 3000 m
Česká pojišťovna Fio banka, PPF banka Ano Ano Ne 3500 m
ČSOB Pojišťovna ČSOB Ano Ano Jen pokud jste neporušili podmínky 5000 m
ERGO pojišťovna UniCredit Bank Ano Ano Ano V rámci připojištění Lze i bez limitu
Generali Poisťovna (Slovensko) J&T Banka Ano Ano Ano 4000 m
Komerční pojišťovna Komerční banka Ano Ano Jen pokud jste zranění 4500 m
Kooperativa pojišťovna Česká spořitelna Ano Ano Individuálně Bez limitu
MAXIMA pojišťovna Air Bank Ano Ano Jen pokud jste zranění 3500 m
Pojišťovna Colonnade Insurance Expobank Ano Ano Ne Bez limitu
Starr International Diners Club Ano Ano Ano Bez limitu, jen se musíte držet vyznačených turistických tras
UNIQA pojišťovna Raiffeisenbank Ano Ano Ano 3000 – 5000 m

Kooperativa pojišťovna poskytuje cestovní pojištění také k vybraným platebním kartám. Ve většině případů jsou parametry stejné a liší se pouze výše limitů pojistného plnění. U staršího typu pojištění se ale můžete setkat s tím, že je krytý jen zásah horskou službou, ale nikoli pátrání. Je tedy potřeba se před uzavřením smlouvy přeptat.

UNIQA pojišťovna má parametry stejné pro individuální pojištění sjednané přímo u ní, i pro pojištění k platebním kartám. Lišit se však mohou limity pojistného plnění, které v případě pojištění k platební kartě mohou být nižší.

skoleni_15_4

Pojišťovna Starr International poskytuje pojištění pro platební karty Diners Club. I tady máte kryto pátrání i horskou službu, a to bez příplatků a automaticky v rámci pojištění. Pokud cestujete s rodinou, má navíc tyto zásahy kryty i každý člen vaší rodiny.

Tip: Platební karty Diners Club můžete získat i u nás na Měšci.

Nesmíte porušit podmínky

Ačkoli pojištění jste si sjednali, platí vám a stane se vám úraz, s plněním i tak může být problém. Pojištění totiž automaticky neznamená, že se můžete chovat nezodpovědně, jít kamkoli a užívat si, dokud se nestane problém. Pojišťovny si ve svých pojistných podmínkách často vymezují, že pokud nerespektujete místní zákazy, jdete do odlehlých míst a nebo do zakázaných zón, pojištění se na vás v těchto místech nevztahuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).