Hlavní navigace

Jedna sprcha? Klidně dvacet korun. A v každém regionu je to jinak

31. 3. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Za jedno osprchování můžete klidně zaplatit dvacetikorunu, ale i více. Cena vody se mezi regiony výrazně liší a kdo má vlastní studnu, ušetří velké peníze. Jak šetřit vodu v domácnostech?

Když na benzínce nebo v kempu platíte za použití sprchy 50 Kč, ta částka nemusí být mimo. Kromě samotné ceny vody je potřeba přičíst i nějaký zisk, byť menší. A právě cena vody se začíná razantně projevovat na tom, kolik dáte za příjemný pocit být ve sprše.

Za deset minut sprchování při současných cenách vodného a stočného dáte mez mrknutí oka okolo 17 Kč. Dvacet minut stojí dvojnásobek. A když si ve vodě budete rochnit půl hodiny, pokud nemáte vodu z vlastní studny, padesátikoruna je v trapu. Vynásobte to počtem dnů v měsíci a můžete si ukázat na jednoho z viníků, který vám způsobuje zvýšené náklady na vyúčtování vody.

Většina Čechů se sprchuje jednou denně, je-li vás v domácností více, spotřeba vody samozřejmě stoupá. Myčky a pračky nepočítaje. Jak neplatit majlant za vodu? Řešením je pořídit si sprchu s kvalitním perlátorem a spořicími perlátory osadit i další vodovodní baterie, pokud již nejsou jejími součástmi. Dá se tak ušetřit i více jak polovina nákladů.

Pro naprostou většinu civilizovaných lidí je každodenní večerní sprcha nebo koupel naprostou samozřejmostí, bez které si nedovede představit kvalitní odpočinek nebo start do nového dne. Voda blahodárně působí jako restart organismu. Na milovníky vody jsou připraveni i výrobci sprchových koutů, které umí přehrávat písničky, mají tlakové masážní trubice nebo umí vyrobit páru. Rochnit se v takovém sprchovém boxu je nesmírně příjemné, ale zaplatíte za něj klidně 30 Kč. Za jedno rochnění. Měsíčně tak jen za vodu používanou ke sprchování můžete zaplatit 1000 Kč – a to jen pro jednu osobu.

Sprcha nemusí vždy znamenat úsporu

O sprchování se říká, že je levnější než koupání. Napuštění vany samozřejmě stojí více peněz, ale vězte, že příjemné sprchování dokáže spotřebovat stejné či vyšší množství vody, než je v napuštěné vaně. Problém je, že ve sprše tu vodu v celkovém objemu nevidíte.

Jedna naplněná vana dokáže podle své velikosti pojmout orientačně 150–200 litrů vody. Stejné množství vody dokáže spotřebovat delší sprchování, tedy „rochnění“ ve sprše. Kohoutek otočený na maximální průtok vody spolehlivě zajistí, že do odpadního potrubí proteče mrknutím oka 200 litrů vody. Na jedné straně máte příjemný pocit, na straně druhé jsou to vyhozené peníze. A když se jemně dotkneme toho, že v Česku pomalu začíná docházet množství pozemních vod, je na čase začít vodou šetřit, pokud ji chtějí používat i další generace.

Příklady ceny vodného a stočného za 1000 litrů dodané pitné vody
Společnost Region Vodné Stočné Celkem
Královéhradecká provozní Hradec Králové 44,76 Kč 45,54 Kč 90,30 Kč
Pražské vodovody a kanalizace Praha 46,43 Kč 38,99 Kč 85,42 Kč

Moravská vodárenská
Olomoucko 39,15 Kč 44,13 Kč 83,28 Kč
Ostravské vodovody a kanalizace Ostrava 37,32 Kč 39,30 Kč 76,62 Kč
ČEVAK České Budějovice 39,72 Kč 31,82 Kč 71,54 Kč

Ceny platné ke dni publikace článku.

Řešení? Perlátory a speciální sprchové hlavice

Přestože existují sprchové hlavice, které v sobě mají od výrobce osazenou úspornou část, nezřídka jsou nákladné nebo jsou součástí celého sprchového setu. Dát za něj několik tisíc korun není vůbec žádný problém. Kvalitní perlátor přitom vyjde okolo 250 Kč a dokáže snížit okamžitou spotřebu vody o polovinu až tři čtvrtiny. Záleží jen na tom, jaký tlak vody bude pro vás příjemný či snesitelný. Protože vlivem tlaku vody se většinou myjeme.

Kvalitní perlátor by měl mít od výrobce garantovanou hodnotu průtoku vody. Tento údaj ale na nejlevnějších perlátorech za pár desetikorun v hobbymarketech většinou chybí. Přitom dobrý perlátor dokáže omezit průtok vody až na 7 litrů za minutu, i méně. Záleží jen na vašem komfortu, co ještě snesete a co už pro vás nebude přijatelné.

12 ušetřených litrů z dvaceti

S perlátorem se vám může u 10minutového sprchování obratem snížit spotřeba z původních 200 litrů i na nějakých 80 či 90 litrů. To je méně jak polovina. Pokud budete chtít ještě větší úsporu a budete vodu při mytí hlavy, holení nebo mydlení vypínat, můžete se dostat až na 50–60 litrů. Zatímco tak běžná domácnost o čtyřech členech rodiny denně spotřebuje okolo 1000 litrů vody na mytí nádobí, splachování a sprchování, s použitím perlátorů se dá spotřeba snížit až na cca 400 litrů. S další úsporou může pomoci výměna myčky nádobí, moderní spotřebují na jeden mycí program max. 11 litrů vody. Ale to je už jiná kapitola.

Běžná domácnost se čtyřmi členy pak místo dosavadní spotřeby až cca 800 litrů na den při každodenním sprchování, zaplatí zhruba jen 200–320 litrů. To je, jako by se při současné spotřebě bez perlátoru vysprchoval jen jeden člen domácnosti a další tři měli sprchování úplně zadarmo.

dan_z_prijmu

Jak snadno zjistit aktuální spotřebu vody

Pořiďte si měrný sáček (stojí okolo 40 Kč). S jeho pomocí během 10 vteřin zjistíte, kolik vody spotřebujete za 1 minutu.

Alternativně můžete napustit kýbl vody, ale o tu vodu nejspíše přijdete…

Procházka po bytě či domě s kalkulačkou

Je to skoro neviditelné, jen pustíte vodu a ono to nějak všechno funguje. Vše je umocněno tím, že každý měsíc většinou platíte pravidelné zálohy (ledaže máte vlastní zdroj vody), takže s výdajem za vodu prostě počítáte. Ale přitom můžete platit méně jen tím, že omezíte plýtvání. Není to o snížení komfortu, ale o změně chování při používání vody. Neviditelní žrouti peněz jsou v domácnosti nastrčení všude. Elektrické spotřebiče se stand-by provozem, uspaný počítač v pohotovostním režimu… Ne vše se dá samozřejmě vypínat, protože přijdete o nastavení spotřebiče.

Další cestou může být porovnání cen energií a případná změna dodavatele elektřiny a/nebo plynu. I zde můžete měsíčně ušetřit stokoruny jen tím, že vám budou faktury chodit od někoho jiného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).