Hlavní navigace

Jak zaplatit daně?

20. 3. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Daně si musíte nejdříve sami spočítat, a pak je musíte samozřejmě i zaplatit. Jenže, víte jistě, jak se to dělá, jaké máte k placení možnosti a do kdy musíte daň zaplatit?

V dnešním článku se pochopitelně soustředíme na aktuální placení daně z příjmu, nicméně placení dalších daní je v mnoha ohledech podobné.

Kde?
Daň z příjmu se platí vždy příslušnému finančnímu úřadu. V České republice jich máme celkem 222. Většina z vás ten „svůj“ finanční úřad jistě zná, přesto se najdou tací, kteří letos podávají své vůbec první daňové přiznání. Jak tedy vybrat ten, do jehož kompetence patříte?

Není to nic složitého – řídíte se místem trvalého bydliště. Vlastně by mělo platit – ten úřad, který je nejblíž, je ten „váš“. Že o žádném nejbližším nevíte? Pak si ho můžete najít přímo na stránkách Finančního ředitelství.

Do kdy?
Daň je splatná ve lhůtě pro podání přiznání. Jelikož daňové přiznání musíte podat nejpozději do konce března, do stejné doby musíte i vypočtenou daň zaplatit. Ti, kterým s daňovým přiznáním pomáhá daňový poradce, mají limit pro podání přiznání i zaplacení daně prodloužený do 30. června.

V případě, že se vám nepodaří podat daňové přiznání včas, vystavíte se riziku sankce – daň vám může být zvýšena až o 10 %. Stejně tak, jestliže daň včas nezaplatíte, hrozí vám penále.

Na jaké číslo účtu?
Platby daní se poukazují na speciální účty, které mají příslušné finanční úřady u České národní banky. Čísla těchto účtů se skládají ze dvou částí – jednak z čísla samotného finančního úřadu (nazývá se matriková část) a z předčíslí, které vyjadřuje příslušný druh daně (daň z příjmu, z přidané hodnoty, z nemovitosti apod.), která je placena. Předčíslí a matriková část jsou odděleny pomlčkou.

K takto vytvořenému číslu účtu se pak přidá kód banky. Bankou finančních úřadů je centrální banka, která má kód 0710.

Další náležitosti platby?
Aby finanční úřad poznal, že je platba právě od vás a od nikoho jiného, musíte jako variabilní symbol uvést své rodné číslo, a to bez mezer, pomlček nebo lomítek, pouze příslušnou číselnou řadu. Jestliže ale máte přidělené daňové identifikačí číslo, uvedete kmenovou část DIČ (tedy část za pomlčkou).

Důležité jsou také konstantní symboly. Při platbách daní se obecně uvádí buď konstantní symbol 1149 (to když platíte pomocí poštovních poukázek) nebo 1148, když peníze převádíte bezhotovostně ze svého bankovního konta.

Jak lze platit?
V předešlém bodě jsme se dotkli způsobu úhrady. Jestliže nad číslem účtu a dalšími náležitostmi nechcete moc přemýšlet, stačí zajít na finanční úřad a zaplatit hotově v tamní pokladně. Tím se však vystavujete dvojímu omezení – otevírací době pokladny a také případným frontám, jež jsou tím pravděpodobnější, čím blíže je finální lhůta pro podání daňového přiznání a zaplacení daní.

Těmto omezením se můžete vyhnout tím, že si na úřadě vyzvednete složenku s předvyplněnými údaji. Dopíšete do ní už jen částku k zaplacení, variabilní symbol (rodné číslo) a údaje o odesilateli a zaplatíte ji na kterékoli poště. I zde však existuje riziko čekání ve frontě.

Chcete-li platit složenkou, nepotřebujete ji nutně vyzvedávat na finančním úřadě. Stačí běžná poštovní složenka typu A. Ta však nemá předvyplněné údaje a musíte si s nimi (se všemi) poradit sami podle již zmíněného návodu. Opět připomínám, že konstantní symbol je v tomto případě 1149.

dan_z_prijmu

Platbu můžete také provést ve své bance, opět vyplněním všech výše uvedených náležitostí, které se od náležitostí poštovní poukázky budou lišit vlastně jen konstantním symbolem 1148.

V každém případě se doporučuje platbu provést včas, mimo jiné proto, abyste stihli zabránit případným nedopatřením, jako je třeba chybné číslo účtu, špatný variabilní symbol nebo opomenutá pomlčka mezi předčíslím a matrikovou částí účtu. Jen se správně vyplněnými údaji totiž máte jistotu, že platba daně dorazí včas a nebudete potrestáni nepříjemným penále.

Máte zkušenosti s placením daní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).