Vlákno názorů k článku Jak šetřit na potravinách a příliš se neomezovat? od petr či pavel - >> Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2014 9:09

    petr či pavel (neregistrovaný)

    >> Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech přibližně 25 Kč, upéct si takový chleba doma vyjde přibližně na polovinu.

    kilo mouky stojí cca 20Kč, plus nějaké ty další suroviny jako kvasnice, sůl, olej, cukr, koření (kmín, ..), plus energie, plus čas. I pokud se NErozhodnete přidat nějaké semínka (slunečnice, dýně...), pochybuju, že se dostanete pod 25Kč.

    A to jsem nezapočítal další náklad - domácí pekárnu, která stojí (řekněme cca) 3000,- . Když se vám podaří upéct chleba za tu vaši "polovinu" peněz a ušetříte tak 12,50 na jednom bochníku, za jak dlouho se vám ty 3000,- vrátí? Řekněme, že budete péct cca 5x do měsíce (tj jeden bochník na necelý týden). Měsíčně tak ušetříte 60Kč, za rok 720,- a teprve po cca třech letech se vám investice do pekárny vrátí (za předpokladu, že 1kg chleba upečete za polovinu z 25kč)

  • 24. 4. 2014 11:46

    robin (neregistrovaný)

    souhlas

    sem tam pečeme chleba doma, ale jen proto, že nám chutná a dlouho vydrží. náklady s tím větším podílem žitné mouky bych typnul spíš tak na 35 Kč/ks. pečením normální moc člověk neušetří.

    je sice fajn, že se dá sladit stévií (lístek do čaje je ok, ale chutná jinak než řepný/třtinový/pal­mový cukr takže třeba do kávy je to celkem zvířátkovina), ale jak tím osladit třeba těsto mě moc nenapadá.

  • 24. 4. 2014 15:43

    dal (neregistrovaný)

    Asi toho o pečení chleba moc nevíte, petře či pavle, ale opravdu není problém mít 1 kg chleba za cenu nižší než 15,- až 18,- Kč. (V prvé řadě nenakupuji v Tescu - tam je opravdu většina potravin předražená, přičemž kvalita je i jinde víceméně stejná). Takže mouka tvoří z celkové hmotnosti chleba necelých 60 %, asi 40 % tvoří voda (může i jakákoliv jiná tekutina - mléko, kefír, podmáslí apod.), pak stačí trocha kvasnic, sůl, špetka cukru, pár lžiček kmínu, další přísady nemusejí být - olej, semínka aj. Co se týká trvanlivosti, domácí chleba se plně vyrovná pekárenskému, navíc neobsahuje další chemii.

    Jinak celý příspěvek autora postavený na chlebu a chilli papričkách je naprosto zcestný - to se už mohl zmínit o pěstování rajčat na balkóně, výrobě domácího jogurtu, dokonce i kousek zahrádky mohl obětovat vlastním bramborám.
    A nedovedu si představit šunku (?) v tlačenkovém rukávu. Já měl za to, že pomleté maso na šunku je třeba nejprve slisovat, zhutnit a až pak tepelně zpracovat. Ve fólii budu mít z masové směsi akorát základ pro domácí sekanou, ale uvařený. Jinak domácí sekaná zase není až tak špatný pokrm, protože si sám nebudu rvát do masa vodu a další chemii, ale bude to v prvé řadě masný výrobek.

  • 25. 4. 2014 10:39

    thr

    Akorát že na 1kg chleba se opravdu nespotřebuje 1kg mouky, už tady máte v kalkulaci pár desítek procent chybu :-)
    Pekárna se dá taky pořídit levněji a například akční model z Lídlu za cenu proti vašemu odhadu cca poloviční je kvalitou velice slušný, nejde o typickou náhražku.

    Osobně doma peču a sice souhlasím s názorem, že není moc rozumné to primárně stavět do pozice šetření, důvody jsou jiné, nicméně pokud by to pro někoho bylo zásadní, tak by finanční úspora tak zanedbatelná taky nebyla.

  • 25. 4. 2014 14:17

    Tonda (neregistrovaný)

    Drobná technická, z kila mouky se upeče cca 1,5 Kg chleba, jednou ze surovin je totiž voda, která se připečení odpaří jen z menší části.

  • 25. 4. 2014 15:04

    (neregistrovaný)

    Za 12,5 není problém to upéct. Máme pekárnu za 2 tisíce, pečeme 4x týdně. Návratnost super, kvalita nesrovnatelná s tím kupovaným hnusem.

  • 26. 4. 2014 6:47

    xxx (neregistrovaný)

    mate bujnou fantazii. kvaskovy chleb se dela z mouky, vody, soli a kminu. kvasek vznika pouze z vody s moukou.

    doporucuji, je vyborny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).