Hlavní navigace

Jak šetřit na potravinách a příliš se neomezovat?

24. 4. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ceny potravin kvůli intervencím výrazně vzrostly. V takové situaci je prostor pro chytrá řešení, která vám nejen zvýší kvalitu potravin, ale pomůžou ušetřit.

Návštěva v obchodech po novém roce byla pro řadu z nás nepříjemným překvapením. Důvody, proč potraviny zdražily, jsou v podstatě tři. Český potravinářský trh se monopolizuje, vyjednávací pozice potravinářských a zpracovatelských firem se proto výrazně zlepšila – můžou tak zdražovat. Na druhé straně se příliš nedařilo v minulém roce některým obchodním řetězcům, které zaznamenaly pokles zisku či se dostaly do ztráty (nebo v ní dále zůstaly). Logicky tak chtějí zlepšit hospodaření, především pro své zahraniční vlastníky. Třetím, a nejspíše také nejzávažnějším důvodem, jsou devizové intervence, které snížily hodnotu koruny vůči euru o více než 5 %. Čtěte více: Nová vláda poškodí malé podnikání, hledá nepřítele a chce zvyšovat daně 

Autor tohoto článku například s nelibostí sledoval, jak jeho oblíbené chilské víno zdražilo ze 99 Kč na 114 Kč. Občas si také dopřával acidofilní mléko, to nyní v řetězci Tesco stojí neuvěřitelných 38,80 Kč za kilo, zatímco bylo možné nakoupit i o více než 10 Kč levněji. Dražší jsou ale téměř veškeré mléčné výrobky. Ve slevových akcích lze méně ušetřit na pivě či masných výrobcích.

Pro nízkopříjmové občany či důchodce, kteří na potraviny vynakládají velkou část svých příjmů, je růst cen potravin zdrcující. Přitom reálné mzdy v minulém roce klesaly, důchody se zvýšily minimálně. V tomto roce sice ušetříme na volání či na elektrické energii, řadě lidí se však životní úroveň drasticky snížila. V této situaci tak nezbývá nic jiného, než se snažit hledat úspory v potravinách a nepřistoupit na hru obchodních řetězců a velkých potravinářských koncernů. Jedním ze způsobů, kterým můžete výrazně ušetřit, je vyrábět si značnou část základních potravin doma a vařit si. 

Domácí výroba – cesta, jak ušetřit

Domácí výroba je efektivním způsobem, jak můžete začít na potravinách šetřit. Je sice časově náročnější, na druhou stranu se jedná o vhodnou relaxaci po těžké duševní, ale i manuální práci. Výhodou je také pokles cen elektrické energie, který můžete ve svůj prospěch využít při pečení pečiva v troubě, cenové rozdíly například mezi kupovaným pečivem a domácím se dále zvýší.

Pokud jsou dodrženy správně postupy, chleba vám vydrží čerstvý déle, můžete ho tedy vyrobit více. Déle vám také chleba vydrží chutný a čerstvý v případě, pokud bude mít větší podíl žitné mouky nebo pokud také přidáte trochu kyseliny askorbové. Můžete si také k pečení koupit domácí pekárnu. Nevýhodou je vyšší vstupní investice, přístroj také není nejmenší. Na druhé straně se vám sníží náklady na elektrickou energii, chleba vyrobíte rychleji.

Kolik se dá ušetřit na chlebu?

Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech přibližně 25 Kč, upéct si takový chleba doma vyjde přibližně na polovinu. Dokonce je možné upéct i domácí bochník z kvásku za 11 Kč. Největším nákladem při pečení je spotřebovaná elektřina, nejvýhodněji podle serveru PečemPecen.cz vyjde péct si chleba v domácí pekárně, kde náklady dosahují 3 Kč. Upéct si chleba v troubě však už stojí 10 Kč.

V ceně chleba není zohledněna lidská práce: Upečení bochníku chleba v domácí pekárně nebo pecnu Šumavy bez hnětení zabere do 30 minut čistého času. Většina domácích pekařů má navíc pečení jako svého koníčka, takže se jim vyplatí i při složitějších postupech. Je to podobné rozhodování jako mezi vařením doma a jídlem v restauraci, uvedla autorka pekařského blogu Maškrtnica.cz Juliana Fischerová. Kupte si však dostatečné zásoby mouky ve slevě, aby se vám vaše úspora maximalizovala. Domácí chleba může vypadat skutečně lákavě. Více ve fotogalerii:

Zkuste také domácí šunku

Pokud si nedokážete představit snídani či večeři bez šunky, můžete si ji začít také vyrábět. Výrobu šunky vám velice ulehčí šunkovar. Pokud ho nemáte, pak můžete také naplnit štřívko od tlačenky. Na rozdíl od jednotvárných šunek v obchodech můžete experimentovat, do šunky můžete přidávat nejrůznější koření, oblíbený je například i med. Pokud nakoupíte kuřecí a vepřové maso v akci, pak můžete ušetřit i více než polovinu nákladů za šunku (při podílů masa nad 95 %), než kdybyste ji nakoupili v obchodě. Obecně se také doporučuje do šunky přidávat dusitan sodný, který dodá šunce uzenou chuť, umožňuje jí vzdorovat a působit vůči bakteriím. Můžete ho ale přidat minimum v případě, že do šunky přidáte špetku kyseliny citrónové nebo kyseliny askorbové. Obě tyto látky prodlouží trvanlivost šunky.  Tip: Růžovou šunku „dělá“ chemie

Chilli papričky vám můžou pomoci se šetřením a hubnutím

Pokud máte rádi pálivá jídla, nemusíte kupovat chilli koření. Sami si raději papričky vypěstujte, volte spíše pálivější odrůdy. Do omáček vám tak bude stačit jen malá část papričky, v případě, že jste navyklí na pálivější chuť, pak celou papričku. Papričky také můžete vysušit. Pokud máte sušičku, budete mít výrazně ulehčenou práci. Pokud ne, můžete například papričky naplnit do punčochy a následně přiložit na fén, tento proces sušení však musíte kontrolovat a je značně nepraktický. 

Látka obsažená v papričkách – kapsaicin, vám také může pomoci v hubnutí. Nejen, že toho méně sníte, jelikož pálivější jídla se jí pomaleji a tedy pocit nasycení dojde dříve (můžete tedy zmenšit porce a ušetřit), vaše tělo se začne zahřívat a potit, což znamená, že spotřebujete více energie. Čtěte také: Nejpálivější chilli pálí i přes rukavice

A co takhle zdravý domácí „cukr“?

Stejný postup domácího pěstování můžete volit i v případě cukru. Nikoliv pěstovat cukrovou řepu či třtinu, ale pěstovat například rostlinu stévia, která je výrazně sladší než cukr. Tato rostlina je velice nenáročná, hodí se do bytu. Listy rostliny poté nakrájejte a usušte. Usušené listy poté nechte vylouhovat v čaji. Raději ale lístečků stévie moc nepřidávejte, sladká chuť začne být ve větších dávkách nepříjemná. Čtěte také: Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr

skoleni_15_4

Co kupovat?

Vaše oblíbené pochoutky, které konzumujete, najdete na specializovaných serverech s akčními cenami, kde stačí zadat jméno vašeho oblíbeného výrobku a ukáže se, v jakých řetězcích je ho možné koupit za akční cenu. Budete tak mít dobrý přehled o tom, kde oblíbené potraviny nakoupíte nejlevněji.

Ušetříte také v případě, že platíte nákupy prostřednictvím kreditní karty, která vám vrátí až 2 % z hodnoty platby. Tip: Kreditní karty pro občany – srovnání

Kupujete zboží v akci? Server Vitalia.cz doporučuje dělat si zásoby především u následujících potravin, u nichž jsou slevy méně časté: 

  • Trvanlivé mléko Tesco 1,5% 1 l
  • Instantní káva Nescafé Classic 200 g
  • Kapsle Nescafé Dolce Gusto
  • Mléko Meggle 1,5% polotučné 1 l
  • Čokoláda Milka 100 g

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).