Autor by měl uvažovat o kariéře analitika či jiného odborníka, neboť jeho závěry jsou podložené a vyargumentované :)
Pro nízkopříjmové občany či důchodce.... je růst cen potravin zdrcující.
...řadě lidí se však životní úroveň drasticky snížila.
Základní potravina je chléb, stévie a čili :)
(...vyrábět si značnou část základních potravin doma a vařit si.)
P.S. Kolik hodí takovej blábol?
>> Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech přibližně 25 Kč, upéct si takový chleba doma vyjde přibližně na polovinu.
kilo mouky stojí cca 20Kč, plus nějaké ty další suroviny jako kvasnice, sůl, olej, cukr, koření (kmín, ..), plus energie, plus čas. I pokud se NErozhodnete přidat nějaké semínka (slunečnice, dýně...), pochybuju, že se dostanete pod 25Kč.
A to jsem nezapočítal další náklad - domácí pekárnu, která stojí (řekněme cca) 3000,- . Když se vám podaří upéct chleba za tu vaši "polovinu" peněz a ušetříte tak 12,50 na jednom bochníku, za jak dlouho se vám ty 3000,- vrátí? Řekněme, že budete péct cca 5x do měsíce (tj jeden bochník na necelý týden). Měsíčně tak ušetříte 60Kč, za rok 720,- a teprve po cca třech letech se vám investice do pekárny vrátí (za předpokladu, že 1kg chleba upečete za polovinu z 25kč)
souhlas
sem tam pečeme chleba doma, ale jen proto, že nám chutná a dlouho vydrží. náklady s tím větším podílem žitné mouky bych typnul spíš tak na 35 Kč/ks. pečením normální moc člověk neušetří.
je sice fajn, že se dá sladit stévií (lístek do čaje je ok, ale chutná jinak než řepný/třtinový/palmový cukr takže třeba do kávy je to celkem zvířátkovina), ale jak tím osladit třeba těsto mě moc nenapadá.
Asi toho o pečení chleba moc nevíte, petře či pavle, ale opravdu není problém mít 1 kg chleba za cenu nižší než 15,- až 18,- Kč. (V prvé řadě nenakupuji v Tescu - tam je opravdu většina potravin předražená, přičemž kvalita je i jinde víceméně stejná). Takže mouka tvoří z celkové hmotnosti chleba necelých 60 %, asi 40 % tvoří voda (může i jakákoliv jiná tekutina - mléko, kefír, podmáslí apod.), pak stačí trocha kvasnic, sůl, špetka cukru, pár lžiček kmínu, další přísady nemusejí být - olej, semínka aj. Co se týká trvanlivosti, domácí chleba se plně vyrovná pekárenskému, navíc neobsahuje další chemii.
Jinak celý příspěvek autora postavený na chlebu a chilli papričkách je naprosto zcestný - to se už mohl zmínit o pěstování rajčat na balkóně, výrobě domácího jogurtu, dokonce i kousek zahrádky mohl obětovat vlastním bramborám.
A nedovedu si představit šunku (?) v tlačenkovém rukávu. Já měl za to, že pomleté maso na šunku je třeba nejprve slisovat, zhutnit a až pak tepelně zpracovat. Ve fólii budu mít z masové směsi akorát základ pro domácí sekanou, ale uvařený. Jinak domácí sekaná zase není až tak špatný pokrm, protože si sám nebudu rvát do masa vodu a další chemii, ale bude to v prvé řadě masný výrobek.
Akorát že na 1kg chleba se opravdu nespotřebuje 1kg mouky, už tady máte v kalkulaci pár desítek procent chybu :-)
Pekárna se dá taky pořídit levněji a například akční model z Lídlu za cenu proti vašemu odhadu cca poloviční je kvalitou velice slušný, nejde o typickou náhražku.
Osobně doma peču a sice souhlasím s názorem, že není moc rozumné to primárně stavět do pozice šetření, důvody jsou jiné, nicméně pokud by to pro někoho bylo zásadní, tak by finanční úspora tak zanedbatelná taky nebyla.
...to je trouba...tak se budeme tlačit doma upečeným chlebem.Pán si asi moc doma nevaří....klasicky populistický nadpis ale článek o ničem a plkárna, ztracený čas čtením....takhle se někdo živí a může se za to stravovat v restauraci, ten nemusí šetřit pečením chleba....to jsem neviděl
Souhlasím s názory, že se domácí chléb moc nevyplatí péct.
Já pěstovala stvévii, pominuli její sladko-nahořklou chuť, tak k tomu, aby jste stévii pěstovali, musíte zalívat, ale také poměrně často přihnojovat, čas od času přesadit (nový substrát) jinak vám pomalu uvadne a to hnojivo také není zadarmo a stojí víc než 1 Kg cukru ... mě se stévie nevyplatila, navíc já cukr používám tak maximálně do omáček, salátu a výjimečně, když něco peču, ale na to mi pomalu stačí 1 Kg na rok ;-).
Jediné co se může vyplatit +- je udělat si domácí jogurt (i bez jogurtovače), když seženete plnotučné mléko v akci. Ale stejně já kupuji moc dobré jogurty jeden za 4,90 v akci za 3,90 a to se pak ani pořádně nevyplatí i když je fakt že domácí jogurt je prostě dobrota ;-)