Hlavní navigace

Jak se k vám nesmí chovat personální agentura?

20. 2. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hledáte práci přes personální agenturu? Projděte si, jaké chování si k vám mohou dovolit a co už není v její kompetenci. Jak je to například s poplatky za pracovní pomůcky nebo za sjednání práce?

Když hledáte práci, máte v zásadě dvě možnosti, jak vás mohou na hlavní pracovní poměr zaměstnat. Buď si práci najdete sami, a to tak, že oslovíte potenciálního zaměstnavatele napřímo, nebo oslovíte personální agenturu. Když oslovíte přímo zaměstnavatele, uzavíráte smlouvu s ním a jste jeho zaměstnanec. Pokud ale pracujete přes pracovní agenturu, tak jste zaměstnanec agentury. A v tom může být velký rozdíl.

Některé společnosti dokonce hledají své zaměstnance pouze přes pracovní agentury, a tak nemáte jinou šanci, jak se do dané firmy dostat. Podle statistik společnosti ManpowerGroup pracují přes agenturu pouze 2,4 % aktivní populace, typicky ve výrobních společnostech, kde výroba kolísá a počet potřebných zaměstnanců se mění. A nebo tam, kde jsou časově omezené projekty a zaměstnavatel hledá někoho jen na přesně vymezený čas. Často jde ale o osoby, které netuší, jaké pravomoci agentura má a nemá a co už je porušování zákoníku práce. A to bohužel nahrává těm personálním agenturám, které používají nekalé praktiky. Informovala o tom personální agentura Grafton Recruitment.

Šedé a černé pracovní agentury

Kromě seriozní pracovní agentury totiž na českém trhu práce můžete bohužel narazit i na ty černé a šedé. Šedých agentur je na trhu přibližně desetina a od těch seriozních se odlišují tím, že sice mají legální povolení jakožto krytí pro svoji činnost, nicméně s tímto povolením nepodnikají. Naopak využívají nekalých praktik, kdy využívají legislativních mezer v zákoně, nebo dokonce vysloveně nelegálních praktik. Černé agentury pak nemají ani zmíněné povolení.

Oba typy agentur podle odhadů zaměstnávají přibližně stejný počet osob jako ty legální.

Smlouva, která nenutí dodržet zákoník práce

Jednou ze zmíněných nekalých praktik je už samotný způsob uzavření smlouvy. Místo dohody o dočasném přidělení agenturního zaměstnance uzavřou s tímto zaměstnancem smlouvu o dílo. V tom je ale velký rozdíl. Ani firma, ve které jste zaměstnáni, a ani agentura, která vám práci sehnala, nejsou vázáni zákoníkem práce ve smyslu ochrany agenturních zaměstnanců.

A pak se jednoduše může stát, že zatímco zákoník práce nařizuje, aby kmenový a agenturní zaměstnanec na stejné pozici brali stejnou mzdu, smlouva o dílo nic takového nevyžaduje a mzda agenturního zaměstnance tak může být výrazně nižší.

Bonusy si agentura nechá, i když nesmí

Šedým a černým agenturám práce nahrává hlavně neznalost jejich klientů. Ti často neví, na co mají právo a na co má právo samotná agentura. Ta si podle zákoníku práce nesmí nechat vaše bonusy či benefity a je povinna vám je vyplatit. To se ale v tomto typu agentury často neděje a naopak bonusy si agentura přivlastní. Problémy pak bývají i při vyplácení mzdy, kdy dochází k průtahům a nedodržení výplatních termínů.

Dále si pracovní agentura nesmí z vaší mzdy strhávat provizi ani žádné poplatky, které by za zprostředkování práce chtěla obdržet.

Stejně tak vás nesmí nutit, abyste si sami financovali pracovní pomůcky. Ty vám má zajistit zaměstnavatel, a to bezplatně. Chybou je pak i absence pojistky pro případ pracovního úrazu.

A zákon nedovoluje ani to, že by vás agentura mohla přesunout za prací na druhý konec republiky, aniž byste se na tom dohodli a tuto změnu odsouhlasili. Opět jim ale v tomto nahrává neznalost zákona, kdy zaměstnanec neví, co vlastně agentura smí a co ne.

Minimální mzda a zbytek v náhradách

Některé nelegální pracovní agentury přišly na kličku v zákoně, která jim umožňuje krátit stát na odvodech a snížit tak své náklady. Zaměstnanci přiznají ve smlouvě pouze minimální mzdu a domluvený zbytek mu vyplatí v cestovních náhradách. Finta je v tom, že z cestovních náhrad se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

Tato praxe vyhovuje zaměstnavatelům, kteří chtějí hlavně ušetřit, ideálně právě na odvodech. Bohužel to někdy vnímají pozitivně i samotní zaměstnanci, protože se jim ze mzdy odvádí jen nízká, nebo dokonce žádná daň. Je to ale poněkud krátkozraké řešení.

Nižší přiznaná mzda znamená v budoucnu nižší starobní důchod. Kromě toho se ze mzdy vypočítává i náhrada mzdy, nemocenská, mateřská dovolená, dávky v nezaměstnanosti a další. Do výpočtu se ale samozřejmě cestovní náhrady nezahrnují. V případě nemoci či mateřské tak dostanete úplné minimum.

Co by měla dělat seriozní agentura

Pokud pracujete pod seriozní pracovní agenturou, měla by vůči vám plnit veškeré povinnosti pracovněprávního vztahu podle zákona. To znamená, že za vás odvádí sociální a zdravotní pojištění a daně. A dohlíží i na to, abyste vy i kmenový zaměstnanec dané firmy měli oba stejné mzdové a pracovní podmínky.

Za srovnatelného zaměstnance jde podle zákoníku práce považovat zaměstnance, který má podobně dlouhou praxi a kvalifikaci, vykonává stejně namáhavou a složitou činnost a má stejnou míru zodpovědnosti. Máte tedy nárok na stejnou základní mzdu, na stejné příplatky za práci v noci, na stejné bonusy atd.

Agentura s vámi podepíše klasickou pracovní smlouvu. Agenturní zaměstnání na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti s agenturou uzavřít nemůžete.

Informace a podmínky

Ve chvíli, kdy vám pracovní agentura sežene nějakou práci u konkrétního zaměstnavatele, dostanete písemný pokyn k dočasnému výkonu práce. Tento dokument musí obsahovat:

  • místo výkonu práce,
  • dobu výkonu práce,
  • mzdové podmínky,
  • pracovní podmínky,
  • podmínky pro předčasné ukončení dočasného přidělení.

Díky těmto informacím budete mít jasnou představu o tom, za jakých podmínek pracujete, kde a kdy. A také jak postupovat, když v práci skončíte. Možnost předčasného ukončení dočasného přidělení ale zákoník práce bohužel nijak nespecifikuje. Tudíž nemáte nárok ani na odstupné, ani na dvouměsíční výpovědní lhůtu. Obojí může a nemusí být dobrá vůle zaměstnavatele.

Agenturu si můžete prověřit

Ještě předtím, než nějakou nabídku od pracovní agentury přijmete, ale ideálně ještě předtím, než ji oslovíte, byste si ji měli prověřit. Legální agentury disponují platnou licencí, což si můžete ověřit na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Pokud vámi vybraná agentura licenci nemá, víte, co to znamená. Raději od ní pryč.

Vodítkem vám pak může být i členství v Asociaci poskytovatelů personálních služeb. Členové asociace totiž musí podstupovat pravidelný audit, v rámci kterého je prověřeno dodržování zákona a etického kodexu asociace.

Pokud jste si ale vybrali agenturu, kterou jste ani v jedné databázi nenašli, rozhodně s ní nespolupracujte. Riziko nekalých praktik je tu velmi vysoké.

A můžete si i stěžovat

Pokud jste se s nekalými praktikami u personálních agentur setkali, můžete situaci řešit. Samozřejmě se nabízí, že nerovné podmínky budete řešit s pracovní agenturou, která vás zaměstnává.

Když to ale nepomůže, kromě jiného je možné se obrátit na Státní úřad inspekce práce, který se vaší situací zabývat musí. Podnět, který ale budete úřadu posílat, ať už poštou, nebo elektronicky, musí obsahovat určité náležitosti:

skoleni_15_5

  • název a sídlo personální agentury,
  • IČO personální agentury,
  • dokumenty, které dokládají vaše tvrzení (výplatní pásky, mzdové výměry atd.).

Uvést pak můžete i místo výkonu práce a několik informací o vás, aby vás úřad mohl identifikovat. Nemusíte se však bát, inspektorát zaměstnavateli vaše jméno prozradit nesmí.

Co ale musí, je takovou personální agenturu prověřit a zkontrolovat, jaké podmínky v ní panují. Následně pak většinou zkontroluje i daného zaměstnavatele, ke kterému vás agentura přidělila.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).