Hlavní navigace

Jak do banky přes mobil

27. 11. 2007
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Přestože se banky do dalšího rozvoje mobilního bankovnictví příliš nehrnou a spíše preferují přístup přes internet, mobilní přístup má i dnes výhody, které vám jiné kanály přímého bankovnictví nabídnou jen s obtížemi.

Velkou výhodou mobilního bankovnictví je právě jeho mobilita. Jste omezeni pouze dostupností signálu svého operátora, resp. operátora, který má s vaším domácím operátorem roamingovou dohodu. Banka totiž není otevřena pořád a někdy zkrátka není čas či možnost zadat příkaz k úhradě či zjistit informaci jinou cestou. Omezeni však můžete být nabídkou služeb své banky, portfolio mobilních služeb se totiž liší.

Vzhledem k rozsahu služeb, které mobilní bankovnictví nabízí, ho lze používat jako zcela samostatný kanál, který je plně nezávislý na ostatních přístupech do banky. Přesto se spíše využívá jako doplněk k internetovému či telefonnímu bankovnictví, protože při jeho častém používání jsou náklady přece jen vyšší, a to nejen vyšší cenou oproti přístupu přes internet, ale hlavně kvůli ceně SMS; s její cenou musíte při stanovování výhodnosti ceny za zadání příkazů počítat. U nových typů služeb, tzv. mobilního javového bankovnictví, zase musíte počítat s cenou za datové přenosy.

V jednoduchosti je krása

Mobilní bankovnictví pracuje zpravidla na bázi speciální aplikace SIM Toolkit. U starších SIM karet T-Mobile můžete mít na kartě jen jednu aplikaci banky a pro instalaci aplikace musíte zajít na pobočku banky, která vám na SIM aplikaci uloží (používal se i termín „vypálí“). Novější karty Universal už umí dvě různé banky, karty Smart od Telefóniky O2 zvládají 15 bank, s Vodafone pak můžete ovládat 10 bank. Možnosti tedy značně převyšují nabídku, v Česku vám přístup k účtu přes mobil na bázi SIM Toolkitu nabídne jen osm bank.

Jaký typ mobilního bankovnictví využíváte?


O bezpečnost není nouze

Komunikace mezi bankou a zákazníkem probíhá prostřednictvím kódovaných a šifrovaných SMS zpráv. Tento způsob komunikace s bankou patří mezi nejbezpečnější. Uživatel mobilního telefonu podporujícího bankovní služby obdrží v bance při aktivaci služby nebo spolu se SIM kartou speciální číselný kód – BPUK. Na základě tohoto kódu si zvolíte osobní přístupový kód BPIN. Správným zadáním kódu BPIN je podmíněno provedení všech bankovních operací. Přenos dat je zabezpečen šifrováním: každá bankovní SIM karta má svůj šifrovací klíč, prostřednictvím kterého se provádí zabezpečení komunikace s bankou. Tento klíč je uložen v chráněné oblasti SIM karty a je dostupný pouze po zadání správného kódu BPIN. Zpráva odeslaná z mobilního telefonu je bankou přijata pouze tehdy, pokud je zašifrována správným šifrovacím klíčem.

U javových aplikací probíhá veškerá komunikace mezi vámi a bankou šifrovaně pomocí protokolu AES a každý přístup ke službě začíná identifikací a autentizací uživatele. Zabezpečené spojení pak probíhá prostřednictvím sítě internet (byť z mobilu).

Současná nabídka

Pouze osm bank umožňuje použít výhody „chytrého“ SIM Toolkitu. Účet prostřednictvím všech českých operátorů můžete ovládat u České spořitelny, ČSOB, eBanky, GE Money Bank, Poštovní spořitelny a UniCredit Bank. Máte-li starší účet u Raiffeisenbank, musíte využít služeb Telefóniky O2, banka jiného operátora nepodporuje, ale nové eKonto už nabízí podporu všech operátorů.

U jaké banky nejčastěji využíváte mobilní bankovnictví?


Komerční banka zvolila vlastní cestu a pro přístup do banky přes mobil využívá javovou aplikaci, kterou si můžete stáhnout sami přes wap. Jakmile ji nastavíte (pomůže vám i operátor na infolince banky), můžete ji používat bez ohledu na zvoleného operátora. Můžete tak používat i zahraniční SIM a do banky máte stále přístup, aplikace totiž není závislá na SIM kartě, nýbrž je uložena v mobilním telefonu. Mobilní bankovnictví přes javu (jinak zvané i jako třetí generace mobilního bankovnictví nebo také javové bankovnictví) má výhodu ve větším uživatelském komfortu. Většinou máte v této aplikaci jen zmenšenou verzi internetového bankovnictví. Nevýhodou je vyšší cena, byť je aplikace ke stažení zdarma. Pokud nemáte neomezený paušál na datové služby u vašeho operátora, přístup do banky se prostřednictvím mobilního připojení prodraží. Komunikace s bankou probíhá jako datové, popř. wapové spojení (záleží na vašem nastavení), a pokud tuto službu využijete častěji, na výši účtu za datové služby to rozhodně poznáte. Mobilní bankovnictví prostřednictvím javy od nabízí i UniCredit Bank pod názvem Smart Banking (zdědila jej od zaniklé Živnostenské banky.)

Cetelem

Cetelem sice není bankou, ale ke svým úvěrovým kartám Aura nabízí řadu služeb, které vám umožní ovládat svůj úvěrový účet prostřednictvím mobilního telefonu. Pomocí SMS můžete kdykoliv zjistit aktuální disponibilní částku na svém úvěrovém účtu, převést peněžní prostředky na svůj účet v bance nebo si nechat zaslat šekovou poukázku na adresu. Aby Cetelem zajistil bezpečnost těchto operací, zasílá peníze pouze na ty účty a poukázky na ty adresy, které mu byly předem doloženy.

Pomocí SMS můžete rovněž ovládat svůj účet – můžete měnit výši aktuálního úvěrového rámce a výši měsíční splátky. V případě nouze můžete pomocí SMS rychle zablokovat svou kartu, pokud dojde k její ztrátě, krádeži nebo zničení. SMS zprávy je možné zasílat prostřednictvím všech tří mobilních operátorů a nepotřebujete žádnou speciální SIM kartu.

Další ze služeb, které Cetelem nabízí, jsou platby v rámci sítě Vodafone. Úvěrové karty Aura umožní provádět v síti Vodafone veškeré M-Platby, tj. dobíjení Vodafone karty, placení faktury, Vodafone platbu a navýšení volací jistiny.

Home Credit

Nákupní úvěrová karta YES, úvěrová karta České pojišťovny a kreditní karty České pojišťovny umožní v síti Vodafone provádět veškeré M-Platby, tj. dobíjení Vodafone karty, placení faktury, Vodafone platbu a navýšení volací jistiny.

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí službu u všech operátorů, ale rozsah služeb se mírně odlišuje podle operátora; rozdíly však nejsou zásadní. Např. SIM Vodafone umí navíc platit faktury, Vodafone platby a navyšovat volací jistinu. Služba mobilního bankovnictví tvoří ucelený celek Servisu 24 a je jeho automatickou součástí.

Československá obchodní banka

Nabídka ČSOB opět pokrývá všechny operátory. Hlavní rozdíl je u SIM Vodafone, se kterou můžete navíc zřídit i zrušit povolení inkasa. Služba je součástí účtu a je v jeho ceně.

Máte-li kartu ČSOB a SIM T-Mobile, můžete libovolně dobíjet kredit na předplacené karty Twist. Musíte se však nejdříve registrovat v libovolném bankomatu ČSOB nebo KB, kde obdržíte speciální tzv. DPIN. Poté můžete dobíjet prostřednictvím standardní SMS, kterou zadáte ve tvaru DOBIT_DPIN_CAS­TKA_TEL.CISLO (podtržítko znamená mezeru). To vše odešlete na číslo 5602. Výhodou je, že už nikdy nemusíte navštívit jiné dobíjecí místo a sami si můžete kredit dobíjet pomocí platební karty (transakce je zdarma, platí se jen standardní cena SMS).

GE Money Bank

Standardní nabídku pro všechny operátory odlišuje informace o výši možné půjčky, kterou jako klient můžete získat. Není bez zajímavosti, že GE Money Bank má nejvíce klientů používajících její Mobil Banku. Nabídku tohoto bankovnictví totiž v minulosti dokázala úspěšně propagovat nabídkou dotovaných mobilních telefonů. V rámci služby SMS Servis si můžete ve všech sítích mobilních operátorů nastavit zasílání zpráv o všech pohybech na účtu od částky, kterou si sami určíte.

Tato služba umožňuje uživatelům sítě O2 a Vodafone rovněž zasílání zpráv o zůstatku na účtu ve vámi určené periodě. Uživatelé sítě T-Mobile si mohou nastavit zasílání SMS zpráv o zůstatku na účtu, pokud se stav na účtu dostane nad nebo pod jimi zadanou částku. Přes mobil lze zadat jednorázový a trvalý příkaz k úhradě a služba je součástí účtu Genius Active.

Komerční banka

Javová aplikace Komerční banky je zmenšenou verzí služby Mojebanka. Přestože je služba kvalitně zpracovaná, její velkou nevýhodou je povinná aktivace Expresní linky. Pokud tedy Expresní linka není součástí vašeho balíčku služeb u KB, musíte za ní zaplatit 55 Kč měsíčně, a poté ještě za Mobilní banku (15 Kč). To dokáže hodně klientů od jejího pořízení odradit, stačí si však pořídit Extra konto a aplikaci máte v ceně účtu. Pro přihlášení pak používáte stejné identifikační znaky jako u Expresní linky, tj. PIN a heslo nebo kartu optického klíče.

I s kartami KB můžete využít M-Platby Vodafone. Kombinací platební karty a SMS můžete dobíjet i předplacené karty Twist. Způsob je podobný jako u ČSOB.

Poštovní spořitelna

U mobilního bankovnictví Poštovní spořitelny nejširší nabídku opět nabídne SIM Vodafone, kde navíc můžete navíc zadávat a rušit povolení k inkasu. Banka podporuje vyšší cenový program Klasik, který má informační a příchozí SMS zdarma. Za zprávu z banky tak zaplatí hlavně majitelé levnějších účtů. Pro aktivaci služby stačí vyplnit formulář na poště a do několika dnů vám automaticky přijde aktivační SMS s kompletní službou; jen zákazníci T-Mobile budou muset pro aktivaci navštívit pobočku. Služba Max Mobil je v ceně účtu.

I u PS můžete u karet T-Mobile dobíjet platební kartou jejich kredit, postup je totožný jako u ČSOB. Banka umí rovněž tzv. dárkové dobíjení kreditu. Dárkové dobíjení se liší od klasického tím, že umožňuje dárci poslat obdarovanému nejen samotné dobití, ale i libovolný text – tedy např. „K narozeninám posílá táta“. Pravidelné dobíjení je služba, která přibližuje komfort uživatelů předplacených sad komfortu uživatelů paušálu. Můžete si nastavit termín dobíjení, jeho frekvenci a výši a pak jen telefonujete a nemusíte řešit, kde si rychle dobít kredit.

Raiffeisenbank a eBanka

Nabídka původní Raiffeisenbank je omezena jen pro zákazníky společnosti O2. Umožňuje zjišťování zůstatku a pohybů, zadání domácího platebního příkazu, zadání a rušení trvalých příkazů nebo zadání a ukončení termínovaných vkladů. Můžete si touto cestou podrobně nastavovat i informování o platbách či zůstatku prostřednictvím SMS.

Přestože eBanka v roce 1998 jako první banka přišla s mobilním bankovnictvím, její nabídka se až na zamykání platební karty nezměnila a její služby v oblasti mobilního bankovnictví se také příliš neliší. Nabídku má pro všechny operátory. Unikátní službou je zamykání a odemykání platební karty a její karty můžete využít i pro M-Platby Vodafone. Přestože je nabídka služeb eBanky prostřednictvím mobilu omezená, jako jediná banka umožňuje zadat příkaz i přes WAP, pokud jej vzápětí potvrdíte autentizačním kalkulátorem.

UniCredit Bank

Mobilní bankovnictví UniCredit Bank je dostupné se všemi operátory a banka nabízí přístup i přes java banking (služba se nazývá Smart banking). Původní nabídka HVB Bank patřila k nejlepším na trhu co do rozsahu služeb, které její mobilní bankovnictví nabízelo, byť pouze s operátorem T-Mobile. Po sloučení s Živnostenskou bankou současná UniCredit Bank nabízí jen běžný standard, tj. příkaz k úhradě a možnost trvalých plateb.

Službu javového bankovnictví lze na rozdíl od KB aktivovat i samostatně. Pro zabezpečení využívá banka mimo standardní PIN a heslo i jednorázové kódy, tzv. TAN. Ty od banky dostanete poštou a každou transakci musíte jedním kódem potvrdit.

O obě služby je nutné požádat, pokud nejsou součástí balíčku, banka každou zpoplatňuje 50 Kč měsíčně.

skoleni_15_4

Mobil jako jistota

Nabídka mobilního bankovnictví pomalu stagnuje a i na současné nabídce je vidět, že banky již moc do novinek na tomto poli neinvestují, spíše se snaží vyvíjet další služby pro lepší internetové bankovnictví. Je to způsobeno i tím, že domluvit se se všemi operátory není vždy jednoduché a i banka si musí zjistit, zda se jí investice do mobilního bankovnictví se špičkovými parametry vrátí či nikoliv. Pokud byste za mobilní bankovnictví museli platit, aniž ho využijete, raději si ho nepořizujte. Přesto u některých bank dokáže plně nahradit jiné komunikační kanály (např. GE Money Bank).

Pokud vaše banka tuto službu umožňuje a máte ji v rámci paušálu či vedení účtu zdarma, určitě si ji pořiďte, přestože její využití bude pro vás třeba jen sporadické. Můžete se totiž někdy dostat do situace, kdy budete velmi rádi, že tuto službu máte; její pozdní aktivace na chatě u lesa bývá zpravidla velmi obtížná.

Mobilní bankovnictví
Banka Název Typ Podporovaní operátoři Cena měsíčně Příkaz k úhradě v rámci banky Příkaz k úhradě mimo banku Přijatá SMS Nabízené služby
Česká spořitelna Servis 24 GSM SIM Toolkit všichni 0 Kč 2 Kč 4 Kč 0 Kč T - Mobile: dotaz na zůs­tatek, jednorá­zový příkaz k úhradě, zřízení trvalého příkazu, zjištění kurzu vybrané měny, historie obratů na účtu s možností parametrického hledání, TWIST dobíjení, volání na Zelenou linku České spořitelny
O2: dotaz na zůstatek, jednorázový příkaz k úhradě, zřízení trvalého příkazu, zjištění kurzu vybrané měny, historie obratů na účtu s možností parametrického hledání, dobíjení O2 kreditu
Vodafone: dotaz na zůstatek, jednorázový příkaz k úhradě, zřízení trvalého příkazu, zjištění kurzu vybrané měny, historie obratů na účtu s možností parametrického hledání, M-Platby (dobíjení Vodafone karty, platba faktury, navýšení volací jistiny)
ČSOB ČSOB Mobil 24 GSM SIM Toolkit všichni 0 Kč 3 Kč 3 Kč 0 Kč T-Mobile: zůstatek, historie (SMS/e-mail/fax), příkaz k úhradě, převod mezi účty téhož klienta vedenými v ČSOB ve stejné měně a v různých měnách – konverze, trvalý příkaz (zřízení, zrušení), kurzy, dobíjení Twist SIM karty z účtu
O2: zůstatek, vyhledávání plateb dle částky nebo variabilního symbolu, příkaz k úhradě, převod mezi účty téhož klienta vedenými v ČSOB ve stejné měně a v různých měnách – konverze, trvalý příkaz (zřízení, zrušení), kurzy, úrokové sazby dobíjení O2 SIM karty z účtu
Vodafone: zůstatek, vyhledávání plateb dle částky nebo variabilního symbolu, příkaz k úhradě, převod mezi účty téhož klienta vedenými v ČSOB ve stejné měně a v různých měnách – konverze, trvalý příkaz (zřízení, zrušení), inkaso (zřízení, zrušení), kurzy, úrokové sazby, platby z mobilu (dobíjení Vodafone karty z účtu, zaplacení faktury, platba předem a navýšení volací zálohy)
eBanka GSM Banking GSM SIM Toolkit všichni 0 Kč 4,90 Kč 6,90 Kč 0 Kč Zůstatek na účtu, poslední příjem, poslední výdaj, založení termínovaného vkladu, příkaz k úhradě, odemknutí, stav a zakmnutí platební karty, kurzy, úrokové sazby, volání na zelené číslo infolinky, vygenerování autorizačního kódu
WAP všichni 0 Kč 4,90 Kč 6,90 Kč 0 Kč Zůstatek, poslední příjem, poslední výdaj, založení termínovaného vkladu, kurzy, úrokové sazby, příkaz k úhradě
GE Money Bank Mobil Banka GSM SIM Toolkit všichni 0 Kč v případě, že je součástí balíčku, jinak 39 Kč 3 Kč 3 Kč 2,50 Kč Zůstatek, příkaz k úhradě, historie účtu, povolení a zrušení trvalého příkazu, nastavení SMS servisu, hovor na zákaznickou linku, zjištění výše možné půjčky, zjištění kurzů hlavních měn u GEMB, dobití předplacených karet, u SIM Vodafone i M-Platby
Komerční banka Mobilní banka Java netýká se podmínkou je mít Expresní linku (zdarma nebo 55 Kč dle účtu), poté je cena 15 Kč, u Extra konta v ceně 3 Kč 5 Kč 1 Kč Zůstatek, historie na účtu včetně blokací operací z platebních karet, příkaz k úhradě, šablony pro zadaní opakujících se plateb, zasílání oznámení o provedených platbách (SMS, e-mail, fax)
Poštovní spořitelna Max Mobil GSM SIM Toolkit všichni 0 Kč 0 – 1,50 Kč 0 – 1,50 Kč 0 – 3 Kč T-Mobile: zůstatek, historie účtu (SMS/email/fax), příkaz k úhradě, převod mezi účty téhož klienta vedenými v PS ve stejné měně a v různých měnách – konverze, trvalý platební příkaz, kurzy, dobíjení Twist SIM karty z účtu
O2: zůstatek, historie účtu (SMS/email/fax), příkaz k úhradě, převod mezi účty téhož klienta vedenými v PS ve stejné měně a v různých měnách – konverze, trvalý platební příkaz (zřízení, zrušení), kurzy, dobíjení O2 SIM karty z účtu
Vodafone: zůstatek, vyhledávání plateb dle částky nebo variabilního symbolu, příkaz k úhradě, převod mezi účty téhož klienta vedenými v PS ve stejné měně a v různých měnách – konverze, trvalý platební příkaz (zřízení, zrušení), inkaso (zřízení, zrušení), kurzy, úrokové sazby, platby z mobilu (dobíjení Vodafone karty z účtu, zaplacení faktury, platba předem a navýšení volací zálohy)
Raiffeisenbank GSM Bankovnictví GSM SIM Toolkit O2 0 Kč v případě, že je součástí balíčku, jinak 35 Kč 3 Kč 4 Kč 3 Kč Zůstatek, příkaz k úhradě (zadání, zrušení), trvalý příkaz (zadání, zrušení), historie účtu (posledních 5 příjmů nebo výdajů), zřízení a ukončení TV vkladu, kurzy a úrokové sazby (SMS/fax), nastavení zasílání SMS o pohybech na účtu
UniCredit Bank GSM Banking GSM SIM Toolkit všichni 0 Kč v případě, že je součástí balíčku, jinak 50 Kč 2 Kč 4 Kč 1,90 Kč Zůstatek, příkaz k úhradě, trvalý příkaz (zadání, zrušení), zřízení a ukončení TV vkladu, kurzy a úrokové sazby, dobití předplacené karty operátorů
Smart Banking java netýká se netýká se Zůstatek, příkaz k úhradě, správa trvalých příkazů, nastavení potvrzení plateb (SMS/e-mail/fax), konverze mezi účty, dobíjení předplacených karet

Dobití kreditu předplacených karet a platby z mobilu prostřednictvím platební karty
Banka Operátor Min. částka Max. částka Způsob Poznámka
Česká spořitelna O2 200 10 000 SIM Toolkit Max. částka jedné transakce je 9 999 Kč
Vodafone 250 10 000 SIM Toolkit Lze jen v částkách 250, 500, 1 200, 2 400 Kč
T-Mobile 200 10 000 SIM Toolkit
Cetelem Vodafone 100 dle limitu PK Platební karta Max. částka do výše aktuální disponibilní částky
ČSOB O2 200 9 999 SIM Toolkit
Vodafone 250 9 999 SIM Toolkit Lze jen v částkách 250, 500, 1 200, 2 400 Kč
T-Mobile 200 9 999 SIM Toolkit
T-Mobile 200 dle limitu PK Platební karta
eBanka Vodafone 100 dle limitu PK Platební karta
GE Money Bank O2 200 3 000 SIM Toolkit
Vodafone 250 3 000 SIM Toolkit Lze jen v částkách 250, 500, 1 200, 2 400 Kč
T-Mobile 200 3 000 SIM Toolkit
Home Credit Vodafone 100 dle limitu PK Platební karta Vodafone kartu je možné dobíjet do výše 10 000 Kč
Komerční banka O2 200 9 999 Platební karta O2 si účtuje 16,50 Kč za transakci (na faktuře)
Vodafone 250 2 400 Platební karta
T-Mobile 400 4 000 Platební karta
Poštovní spořitelna O2 200 9 999 SIM Toolkit
Vodafone 250 9 999 SIM Toolkit Lze jen v částkách 250, 500, 1 200, 2 400 Kč
T-Mobile 200 9 999 SIM Toolkit
T-Mobile 200 9 999 Platební karta
Raiffeisenbank O2 300 2 000 SIM Toolkit
UniCredit Bank O2 200 9 999 SIM Toolkit, java Maximálně 20 dobití a nelze dobít více než 10 různých telefonních čísel Go SIM karet
Vodafone 250 9 999 SIM Toolkit, java Lze jen v částkách 250, 500, 1 200, 2 400 Kč
T-Mobile 200 9 999 SIM Toolkit, java

Využíváte mobilní bankovnictví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).