Hlavní navigace

Hypotéky zlevňují, někde se úroky dostaly pod dvě procenta

22. 5. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Úrokové sazby nových hypoték pomalu, ale jistě klesají. V některých případech se dostaly pod hranici dvou procent. Máme pro vás přehled bank, které zlevnily.

Banky snižují úrokové sazby hypoték v reakci na koronavirovou krizi a snížení úrokových sazeb Českou národní bankou. Ke zlevňování úvěrů na bydlení zatím přistupují spíše menší banky, přidaly se už ale i větší hráči jako Hypoteční banka či MONETA Money Bank, které patří mezi 5 největších poskytovatelů hypoték na tuzemském trhu.

Většina uvedených bank přes uvolnění úvěrových limitů poskytují hypotéky převážně do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) místo povolených 90 procent. Banky jsou opatrné a vyhlížejí dopady koronavirové krize a další vývoj ekonomiky. Zájemce o hypotéku tak kvůli případnému riziku budoucího nesplácení prověřují ještě pečlivěji než dřív. Stále také běží vládou nařízené moratorium, které jim ukládá povinnost na žádost klienta odložit splátku úvěrů či hypotéky až na 6 měsíců. 

Banka CREDITAS

Banka snížila sazby od 15. května na 2,09 % pro tříleté a pětileté fixace. Za těchto podmínek lze získat hypotéku na nemovitosti s výší úvěru do 80 % hodnoty nemovitosti. 

Snížené úrokové sazby hypoték
Banka Úroková sazba  Doba fixace LTV Změna úroku
Banka CREDITAS 2,09 % 3 a 5 let do 80 % −0,21 %
ČSOB 2,19 %** 1, 3, 5 a 7 let do 80 % −0,58 %
Equa bank 2,29 % (fixace 3 a 5 let)  3 a 5 let do 80 % −0,6 %
Fio banka 1,78 % / 1,88 % 1 a 3 roky / 5 let do 80 % −0,1 %
Hypoteční banka 2,19 %** 1, 3, 5 a 7 let 79 a 80 % −0,58 %
mBank 1,94 % 5 let do 80 % −0,5 %
MONETA Money Bank 2,03 %* / 2,22 % 1 až 7 let do 80 −0,2 %
UniCredit Bank 1,79 % / 1,99 % / 2,19 % 5 let / 7 let / 10 let od 81 % do 90 % −0,7 % / −0,4 % / −0,1 %

* platí pro offsetovou hypotéku, ** časově limitovaná akční nabídka

ČSOB

U ČSOB platí od 18. května do 30. června akce na hypotéky, kdy je možné získat hypotéku do 80 % hodnoty zástavy s úrokovou sazbou 2,19 % p.a. s dobou fixace na 1, 3, 5 a 7 let. V akci je zahrnuta sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem ze stávajícího účtu vedeného u ČSOB či Poštovní spořitelny minimálně 3 měsíce za podmínky příjmu na účet ve výši minimálně 1,5násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za splácení hypotečního úvěru inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny, kterou lze nahradit slevou za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, uvádí v podmínkách banka. V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu. Úroková sazba platí za předpokladu, že o úvěr žádají dvě osoby.

Equa bank

Banka snížila úrokové sazby 2. dubna na 2,29 %. Snížení se týkalo fixací na tři roky a pět let pro hypotéky na výstavbu nebo koupi domu či bytu i na refinancování. Banka věří, že kvůli komplikacím s cestováním se Češi letos zaměří na zvelebování chat a chalup.

Fio banka

Fio banka snížila sazby už v dubnu, znovu pak od pondělí 18. května, kdy snížila úroky o desetinu. Hypotéky s kratší, jednoletou a tříletou fixací, klesly na 1,78 %, ty s pětiletou pak na 1,88 %.

Hypoteční banka

Hypoteční banka snížila úrokové sazby na stejnou úroveň a za stejných podmínek jako mateřská ČSOB.

mBank

mBank snížila úrokovou sazbu hypotéky mezi prvními už koncem března. Hypotéku s fixací na 5 let do 80 % ceny nemovitosti zlevnila o půl procentního bodu na 1,94 procenta.

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank během dubna zvýšila úrokové sazby hypoték všech fixací o desetinu na 2,82 procenta, od té doby už je ale dvakrát snížila. Od 11. května o 0,2 procentního bodu na 2,62 %, s pojištěním schopnosti splácet sazba klesla na 2,42 %. Od pátku 22. května došlo k dalšímu snížení o 0,2 procentního bodu – s pojištěním možnosti splácet na 2,22 %, u offsetové hypotéky (hypotéka se zápočtem úspor) je možné dosáhnout úroku 2,03 %.

UniCredit Bank

Snížila sazby v dubnu u všech sledovaných fixací. Nejvíc klesla hypotéka s fixací na 5 let, a to o 0,7 procentního bodu na 1,79 %. 

Pro úplnost uvádíme také snížení úrokových sazeb Air Bank, které však platí pouze při refinancování, tedy při převedení z jiné banky. Úrokové sazby u nových hypoték zůstaly beze změny.

dan_z_prijmu

Air Bank, která nabízí hypotéky pouze s fixací na 5 let, pro refinancované hypotéky snížila úroky od 20. dubna o 0,2 procentního bodu. U hypotečního úvěru nad 1,5 milionu korun nově získáte úrokovou sazbu 2,19 % p.a.

ČNB v dubnu uvolnila limity úvěrových ukazatelů, ale jak už jsme zmínili v úvodu, banky jsou přesto opatrné a podmínky pro poskytování hypoték spíše zpřísňují. Vedle uvedeného omezení výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti (LTV) z 90 na 80 procent některé banky omezily také poskytování úvěrů pro určité příjmové skupiny. Komplikovanou cestu k hypotékám tak nyní mají například pendleři kvůli příjmům ze zahraničí nebo lidé pracující v pohostinství či hoteliérství, tedy v oborech, které koronavirová krize postihla nejvíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).