Hlavní navigace

Hypotéky zdraží, protože zlevnily

17. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zařiďte si hypotéku dokonce ledna! Pak už nebudou tak výhodné. Na druhou stranu, pro někoho by mohly být naopak levnější. Tak jak to vlastně je?

Stalo se to, co se dalo čekat. Státní podpora hypotečním úvěrům klesla na 1 %. Nebylo zbytí, je to podle zákona. Všeobecné podmínky dané zákonem, podle nichž se úroveň státní podpory řídí, si také můžete přečíst na Měšci. Pro tuto chvíli je však důležité jen jedno: průměrná sazba všech hypotečních úvěrů, které byly poskytnuty v loňském roce, klesla pod 8 %. A podle zákona, pokud se tato sazba pohybuje mezi 7 % až 8 %, pak v následujícím roce státní podpora může být pouze 1 procento. A to je přesně současný stav.

Toto opatření se týká všech, kteří hypotéku žádají pro pořízení nové nemovitosti, jedině na nové byty a domy se totiž státní podpora poskytuje.


Sazba tedy o 1% klesla, respektive sníží se k 1. únoru. Ti, kdož o hypotéku právě usilují a chtějí využít všech výhod státní podpory, tedy mají nejvyšší čas. Začnou-li s čerpáním hypotéky před koncem ledna, státní podporu budou mít přiznanou ve výši 2%. A to po celou dobu zvolené fixní sazby – když tedy uzavřete fixní sazbu na jeden rok, během onoho roku dostanete dvouprocentní podporu. Když ji uzavřete na pět let, budete ji dostávat celých pět let. Některé banky sice umožňují uzavřít fixní sazbu i na delší dobu, ale neměnnou státní podporu můžete dostávat jen maximálně pět let od jejího přiznání.

Důležité je, že pro to, abyste podporu získali, nejenže musíte do konce ledna stihnout podepsat smlouvu, ale musíte ještě v lednu začít s čerpáním úvěru. Přičemž čerpat úvěr je možné hned po podpisu smlouvy, takže ještě nic není nemožné a stihnout se to dá (zvláště když už máte skutečně všechno připraveno a všechny doklady pohromadě). Například GE Capital bank láká, že s vámi smlouvu uzavře do pěti dnů od předložení kompletní dokumentace (ovšem především v tom případě, že nebude pochyb o vašich schopnostech hypotéku splácet). U HVB je předpokládaná doba vyřízení žádosti deset dnů a třeba u České spořitelny je to věc velmi individuální, podle slov pracovníka zelené linky záleží na konkrétní pobočce (pozor, všechny pobočky ČS nejsou vybaveny k poskytování hypotečních úvěrů), ale někdy je prý vyřízení celé operace velmi rychlé, může prý být i do druhého dne. Vaše šance tedy nejsou malé, ovšem nezapomeňte na to, že navzdory všem podporám je hypotéka stále finančně velmi náročný produkt (přestože si úroky můžete odečíst z daní).

A ještě jedna zajímavost – proslýchá se, že ministerstvo plánuje zavedení speciálních podpor pro mladé lidi do 36 let. Tato podpora by se mohla týkat i starších bytů a prý by mohla být ve výši mezi 3% a 4%. Dokonce se prý uvažuje i o dvousetti­sícových půjčkách úročených třemi procenty… A jelikož se volby blíží, možná se mladým vyplatí počkat…

Stejně tak se zřejmě vyplatí počkat i těm, kteří státní podporu tak jako tak nehodlají využít. Odborníci totiž předpokládají, že úrokové sazby by v letošním roce měly i nadále klesat. A ruku na srdce, každá desetina směrem dolů hodně pomůže.

skoleni_15_4

Na závěr jsme pro vás připravili tabulku minimálních sazeb hypotečních úvěrů tuzemských bank. Zdůrazňuji, že jde o minimální sazby, kterých není snadné dosáhnout. Nejběžnější skutečně poskytnuté sazby se pohybují o několik desetin výše.

Tabulka č. 216

Současné úrokové sazby hypotečních úvěrů

  Minimální fixní sazba (1 rok) Minimální fixní sazba (5 let)
ČS – Top bydlení  – 6,5%
ČS – Klasik 6,9% 6,9%
ČMHB 7,9%(max. 8,9%)* 6,9% (max. 7,9%)*
GE Capital Bank 6,9% 7,5%
HVB Czech Republic 6,95% 6,95% 
Komerční banka 6,6% 6,6%
Raiffeisenbank  – 6,7%(max. 7,7%)
Živnostenská banka 6,0% (max. 8,2%) 6,7%(max. 8,2%)

* banka navíc poskytuje dočasný dodatečný bonus 0,3%, který se odečítá z přisouzené sazby

Budete usilovat o dvouprocentní státní podporu?

  • Žádost se mi už vyřizuje, tak doufám, že to stihnu.
    23 %
  • Snad stihnu dát dohromady všechny papíry co nejdřív.
    23 %
  • Nechám to na potom.
    33 %
  • O hypotéku nestojím.
    21 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).