Hlavní navigace

Hypotéky pomalu zdražují, zájem o ně je ale stále velký

19. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zájem o hypotéky zatím neklesá, úrokové sazby už jdou ale pomalu nahoru. Češi proto ve velkém refinancují a pořizují si nové bydlení, aby si zajistili nízké úroky.

Zimní měsíce bývají v objemu poskytnutých hypoték ty nejslabší v roce. Letos to ale neplatí. Banky v únoru, poskytly hypotéky za téměř 30 miliard Kč, což je rekord všech dob. Překonalo to i rekordní listopad 2016 v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex, který monitoruje vývoj na hypotečním trhu po měsících.

Průměrná výše hypotéky vzrostla během února o 30 555 korun na 3 006 901 korun. Poprvé tak překonala třímilionovou hranici. Meziročně se průměrná částka, kterou si Češi na bydlení půjčují, zvýšila o 390 tisíc Kč. Za poslední čtyři roky se průměrná hypotéka zvýšila o třetinu, tedy téměř o milion.

Klienti bank si berou vyšší hypotéky kvůli cenám nemovitostí, které jdou navzdory koronakrizi stále nahoru. A na jejich plošný pokles to v nejbližší době nevypadá, protože poptávka je stále větší než nabídka.

Stavebnictví se podle dat ČSÚ v oblasti výstavby nových bytů oproti loňsku propadlo o přibližně 15 až 20 procent. I přes prohlášení některých developerů o snižování cen za metr čtvereční u nově postavených pražských bytů tak nelze čekat pokles cen nemovitostí. Proto předpokládám, že i průměrná výše hypoték bude nadále spíše pozvolně růst, řekl Jiří Sýkora, hypoteční specialista společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Úrokové sazby pro nové hypotéky k 1. březnu 2021
Banka   Fixace na 1 rok Fixace na 3 roky  Fixace na 5 let LTV
Air Bank  od 1,99 % do 80 %
Banka CREDITAS  od 2,39 %  od 2,19 % do 80 %
Česká spořitelna od 2,74 %  od 2,24 %  od 2,14 % do 80 %
ČSOB od 2,19 %**  od 2,19 %**  od 2,29 %** od 70 do 80 %
Equa bank od 3,99 %  od 1,89 %  od 1,89 % do 80 %
Fio banka od 1,38 %  od 1,48 %  od 1,58 % do 80 %
Hypoteční bank od 2,19 %**  od 2,19 %**  od 2,29 %** od 70 do 80 %
Komerční banka od 2,49 %  od 2,29 %  od 2,29 % do 80 %
mBank od 2,74 %  od 2,69 %  od 1,74 %** do 80 %
MONETA Money Bank od 2,09 %**  od 2,09 %**  od 2,09 %** do 80 %
Raiffeisenbank od 1,99 %  od 1,99 %  od 1,99 % od 70 do 80 %
Sberbank od 2,19 %*  od 2,19 %  od 1,79 % do 80 %
UniCredit Bank  od 1,79 %  od 1,89 % do 80 %

*meziměsíční pokles sazeb,**meziměsíční růst sazeb, zdroj: Fincentrum Hypoindex

Honba za nízkými sazbami

Už několik měsíců ekonomové předpovídají, že rekordní zájem Čechů o nové bydlení brzy opadne, ale stále se tak neděje. Tím hlavním důvodem je, že se už delší dobu mluví o růstu úrokových sazeb, což se také začíná dít. Banky postupně zdražují a zájemci o hypotéky chtějí dosáhnout na co nejnižší úrokovou sazbu.

Češi tak mají v posledních měsících enormní zájem nejen o nové bydlení, ale i refinancování. Objemy refinancování se podle statistik České národní banky pohybují kolem 7 miliard Kč. I po odečtení refinancování bude objem nových úvěrů za únor vysoký, nicméně už nebude daleko od úrovně loňského roku, upozorňuje Česká bankovní asociace.

Průměrná úroková sazba v únoru ještě klesala

Některé banky už úrokové sazby zvýšily. Během února zvýšila sazby o jednu desetinu mBank a Moneta Money Bank. Na konci února oznámila zvyšování sazeb i skupina ČSOB, která s platností od 8. března zvýšila sazby hypoték až o 0,2 %. Hypoteční banka a ČSOB tak nově nabízí pětileté fixace s LTV do 80 % od 2,29 %. V polovině března zvýšila úrokové sazby také Air Bank, a to o dvě desetiny. Hypotéka s pětiletou fixací tak zdražila na 2,19 %.

Ostatní banky zatím vyčkávají, díky čemuž průměrná úroková sazba v únoru ještě klesala, ale už jen mírně – podle ukazatele Fincentrum Hypoindex o jeden bazický bod na 1,93 %. Teď se čeká, že se ke zdražování postupně přidají i ostatní banky a průměrná úroková sazba půjde nahoru.

Hypotéky na krev jsou riziko

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka jsou nemovitosti v Česku nadhodnocené až o 25 %. Češi tak kupují předražené bydlení a ekonomové upozorňují, že v některých případech si je pořizují takzvaně na krev. To znamená, že pokud by došlo ke zhoršení úvěrových podmínek nebo výpadku příjmů, nebudou schopni úvěr na bydlení splácet. Pro ně může být zdražování hypoték potenciální problém.

Hypoteční sazby po vypuknutí pandemie koronaviru klesaly poté, co Česká národní banka loni snížila hlavní úrokovou sazbu na historické minimum 0,25 %. Banky si tak mohly půjčovat levněji a šly se sazbami dolů.

Prudce rostou ceny nemovitostí, a to díky rekordnímu objemu nových levných hypoték, a ČNB tak nepřímo nafukuje bublinu na nemovitostech a nutí lidi nejen se více zadlužovat, ale i nakupovat dražší bydlení. Celosvětově rostou inflační očekávání a z rady ČNB jsou již slyšet hlasy, že během 12 měsíců díky inflačním tlakům bude nezbytné postupně měnové podmínky utahovat a sazby zvyšovat, uvedl analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba.

To podle něj může vést k ochlazení poptávky po nemovitostech a ke splasknutí bubliny, což je moment, kdy se domácnosti kupující nemovitosti na vrcholu (a na krev) mohou dostat do problémů se splácením.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).